Vesti
Društvo

Gordani Đorić uručen "Beli božur", Kurti nije preuzeo priznanje

Godišnje novinarske nagrade Udruženja novinara Srbije na Kosovu za najbolju i najlošiju saradnju sa medijima dodeljene su danas u Gračanici. Na osnovu glasova novinara i drugih medijskih radnika priznanjem "Beli božur" nagrađena je Gordana Đorić, dok je priznanje "Crni božur" pripalo Aljbinu Kurtiju.
Gordani Đorić uručen
Gordana Đorić, ovogodišnja dobitnica nagrade Beli božur (Foto Kim)

U proteklih mesec dana predstavnici medija koji izveštavaju na srpskom jeziku na Kosovu predlagali su a potom i glasali za kandidate za najbolju i najlošiju saradnju u ovoj godini.

Najviše glasova za dobru saradnju dobila je Gordana Đorić, predsednica Udruženja poslovnih žena "Avenija" iz Lapljeg Sela.

Kako je navedeno u obrazloženju Đorićeva je u proteklih dvadeset i više godina gotovo uvek bila dostupna za komentar, gostovanje u emisijama, prisustvo na debatama - bilo da je učesnica ili deo publike.

„Hvala vam puno. Za mene je ovo velika čast, 22 godine smo zajedno na istom putu, vi kao novinari i medijske kuće svojim radom, aktivnostima želite da svakodnevno i blagovremeno informišete stanovništvo o svemu što se događa ovde, a mi kao neko ko je prihvatio na sebe obavezu da se potrudi da pomogne ženama ali uopšte i građanima u svemu onome što je u datom momentu bilo potrebno. Tako da smo često bili u kontaktu i uspešno sarađivali svih ovih godina. Zahvaljujući vama naše Udruženje je postalo vidljivo i sigurno da nije bilo vas građanstvo ne bi znalo šta to `Avenija` radi osim onih koji su bili bliže nama".

Ona je naglasila da je neminovna obostrana saradnja, te podsetila predstavnike institucija da su u obavezi da odgovaraju na sva pitanja koja novinari postavljaju.

"Koristim ovu priliku da pozovem sve one koji su prihvatili odgovornost da vode neke institucije, organizacije koje su od opšteg interesa da se odazivaju svima vama i odgovaraju na vaša pitanja jer tako će svima nama biti bolje“, rekla je ovogodišnja dobitnica "Belog božura".

Uručujući nagradu Đorićevoj, novinarka i članica Izvršnog odbora udruženja Olivera Radić je kazala da je dobitnica svojim radom otvorila vrata i kosovsku ženu izvela u javnost.

"Zahvaljujući njoj mi smo upoznali i lepotu i kapacitete i probleme žena u svim delovima Kosova i Metohije i bili smo svedoci svih ovih godina koliko je Gordana svojim radom uspela da promoviše rad žena u različitim sredinama“, navela je Radićeva.

Priznanje za najlošiju saradnju ove godine je pripalo premijeru Kosova Aljbinu Kurtiju. Kako je navedeno u obrazloženju, Kurti se nijednom nije odazvao na brojne pozive novinara za izjavu ili gostovanje u emisiji. "Crni božur" ni ove godine nije uručen dobitniku jer se on nije odazvao pozivu da prisustvuje ceremoniji.

Sekretar udruženja Jelena Marković pozvala je institucije, pojedince i organizacije koje su nominovane za priznanje "Crni božur" ali i one koji nisu na spisku a zanemaruju obaveze koje imaju prema javnosti da u narednoj i svakoj sledećoj godini rade na pospešivanju saradnje sa novinarima.

"Zatvorena vrata za predstavnike medija od strane institucija i pojedinaca koji pripadaju javnom životu ostavlja mnoge nedorečene stvari. Mi kao novinarska zajednica ne samo danas već konstatno činimo napore da podižemo svest o važnosti saradnje sa novinarima a sve u cilju pravovremenog, objektivnog i tačnog informisanja javnosti", rekla je Markovićeva.

Naglasila je da je saradnja sa medijima od velikog značaja za stvaranje celovite slike stanja u društvu.

 Ostale vesti

Odbor za kulturu i informisanje uklonio tačku ’’Stanje novinarstva u Srbiji’’ sa dnevnog reda
O stanju u novinarstvu u Srbiji se na današnjoj sednici Odbora za kulturu i informisanje nije govorilo jer je, na predlog potpredsednika Odbora Nebojše Bekareca, ova tema skinuta sa dnevnog reda. Podpredsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Slobodan Ćirić i predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić, koji su danas trebali da govore na ovu temu, kao i predsednik Odbora Siniša Кovačević, napustili su sednicu kada je ova odluka doneta.
  • 17.03.2023
Joanikije: Neprihvatljiv francusko-nemački predlog, tretira Kosovo kao nezavisno
Mitropolit Crnogorsko primorski Srpske pravoslavne crkve Joanikije rekao je da je predlog francusko-nemačkog sporazuma neprihvatljiv, ako je definisan kao okvir za dalje pregovore o statusu Kosova i Metohije, a u njemu se Kosovo tretira kao nezavisna država.
  • 17.03.2023
’’Još se nismo oporavili od 17. marta 2004. godine na Kosovu’’
Novinarka Radija Kim Zorica Vorgučić izjavila je za N1 opisujući dešavanja 17. marta 2004. na Kosovu da je to veoma stresni događaj koji joj je obeležio život. "Taj događaj se duboko urezao u moje sećanje kao jedan od najstrašnijih koji su doživeli Srbi sa Kosova. Mislim da se nismo još uvek oporavili od tog datuma. To je bio i pokretač za iseljavanje Srba, posebno kada je u pitanju Čaglavica. Ljudi su bili uplašeni i nisu znali šta će im se desiti", istakla je Vorgučić.
  • 16.03.2023
Dodeljene novinarske nagrade za priče o multietničkom suživotu na Kosovu i u Srbiji

Drugu godinu zaredom Inicijativa za mirne promene (PCi) dodelila je medijske nagrade novinarima za priče o suživotu na Kosovu i u Srbiji. Dodela priznanja organizovana je istovremeno u Prištini i Beogradu.

  • 16.03.2023
Aprila druga licitacija imovine Privredne komore KiM

Deo objekta u Kosovskoj Mitrovici, čiji je vlasnik Privredna komora Kosova i Metohije, 11. aprila biće ponovo predmet licitacije.

  • 15.03.2023
Završna konferencija „Nedelja žena“

Drugi i završni dan desete po redu Nedelje žena u organizaniji Nacionalnog demokratskog instituta počeo je panelom „Integrisanje pristupa 50/50 u stranačkim strukturama“ na kojem je govorio predsednik Demokratske stranke Kosova Memlji Krasnići. On je govorio o rodnoj ravnopravnosti u stranci koju vodi. Krasnići je rekao da se lično zalaže za pristup PDK 50/50 i dodao da i druge političke partije treba da usvoje sličnu platformu.

  • 15.03.2023