Vesti
Društvo

Goraždevac: Uslovi dobri, broj učenika sve manji

Na Kosovu funkcionišu 102 osnovne i srednje škole koje rade po planu i programu Ministarstva prosvete Republike Srbije. Uslovi u ovim školama su u glavnom dobri. Međutim, godinama unazad, u mnogim mestima beleži se drastičan pad broja učenika.
Goraždevac: Uslovi dobri, broj učenika sve manji
Škola u Goraždevcu (Foto Radio Goraždevac)

Letnji raspust za osnovce i srednjoškolce predstavlja radost i odmor od svakodnevnih obaveza za učenike.

Sa druge strane, za prosvetne radnike je raspust postao velika briga, s obzirom da je svake godine broj učenika sve manji.

Direktori osnovne i srednje škole u Goraždevcu nisu bili dostupni za izjave na ovu temu.

Šta navodi mlade da svoje školovanje nastave van mesta u kome žive?

Vasilije Srbljak kaže da je problem što ovde ne postoje određeni smerovi.

„Ovde u Goraždevcu su uslovi bili odlični, s obzirom da živimo u krugu od dva kilometara. Imamo osnovnu školu i dve srednje. Mada ja sam se sada opredelio za medicinu, a to u Goraždevcu nema jer ima samo ekonomska i gimnazija“, kaže Srbljak.

Govoreći za Radio Goraždevac, nemački ambasador na Kosovu Kristijan Helt je naglasio da je veoma važno navesti mlade da razmišljaju kako nešto da stvore u svojoj zajednici.

Na kvalitet obrazovanja utiču i vannastavne aktivnosti kojih je u Goraždevcu malo.

Jednodnevni izleti su retki, a akcije poput uređenja i čišćenja okoline dese se samo onda kada ih iniciraju nevladine organizacije.

Škola u Goraždevcu je pre petnaest godina brojala oko dvesta pedeset đaka. Taj broj se danas smanjio na ukupno sedamdeset.

Ipak ako je za utehu, za razliku od prošlog septembra, ove godine ima upisanih u prvu godinu srednje škole.Ostale vesti

Dragana Marinković donirala maske radnicima Doma kulture
Dragana Marinković iz Gračanice poklonila je danas maske zaposlenima u Domu kulture Gračanica.
  • 09.04.2020
KM i Zvečan: Zabrana kretanja od 12 do 6h ujutru
Usled povećanja broja inficiranih koronavirusom prethodnih dana u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu, na sednici Kriznog štaba ove dve opštine, danas je doneta odluka da se u narednih 14 dana svim licima zabrani kretanje u periodu od podneva do 6h ujutru, počevši od petka, 10. aprila.
  • 09.04.2020
Vlada Srbije uvodi zabranu kretanja od petka do ponedeljka
Kako se povećava broj obolelih od koronavirusa tako se najavljuju i strože zabrane kretanja. Struka kaže da se najjači udar koronavirusa očekuje u narednih 10 dana. Vlada Srbije je najavila da će nova najduža zabrana kretanja početi u petak u 17h i da će trajati do ponedeljka u 5h. Po novom režimu, stariji od 65 godina, u nabavku će moći da odu u petak između četiri i sedam ujutru.
  • 08.04.2020
Viziri iz ’’Američkih kutaka’’
"Američki kutak" iz Prištine i Prizrena počeo je sa izradom vizira za zaposlene u zdravstvenom sistemu na Kosovu, navodi se u saopštenju američke ambasade na Kosovu.
  • 08.04.2020
Zvaničnici čestitali Svetski dan Roma
Predstavnici kosovskih institucija i srpski politički prestavnici čestitali su pripadnicima romske nacionalnosti Svetski dan Roma.
  • 08.04.2020
„Povećana stopa porodičnog nasilja tokom izolacije“
Izolacija ljudi i boravak kod kuće u vreme pandemije koronavirusa doveo je do porasta porodičnog nasilja. Na ovu pojavu ukazala su brojna udruženja koja se bave ljudskim pravima, ali i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš. Ružica Simić iz NVO “Žensko pravo” je za RTV Kim istakla da su u stalnom kontaktu i sa žrtvama nasilja, ali i sa policijom.
  • 08.04.2020