Vesti
Društvo

Goraždevac: Uslovi dobri, broj učenika sve manji

Na Kosovu funkcionišu 102 osnovne i srednje škole koje rade po planu i programu Ministarstva prosvete Republike Srbije. Uslovi u ovim školama su u glavnom dobri. Međutim, godinama unazad, u mnogim mestima beleži se drastičan pad broja učenika.
Goraždevac: Uslovi dobri, broj učenika sve manji
Škola u Goraždevcu (Foto Radio Goraždevac)

Letnji raspust za osnovce i srednjoškolce predstavlja radost i odmor od svakodnevnih obaveza za učenike.

Sa druge strane, za prosvetne radnike je raspust postao velika briga, s obzirom da je svake godine broj učenika sve manji.

Direktori osnovne i srednje škole u Goraždevcu nisu bili dostupni za izjave na ovu temu.

Šta navodi mlade da svoje školovanje nastave van mesta u kome žive?

Vasilije Srbljak kaže da je problem što ovde ne postoje određeni smerovi.

„Ovde u Goraždevcu su uslovi bili odlični, s obzirom da živimo u krugu od dva kilometara. Imamo osnovnu školu i dve srednje. Mada ja sam se sada opredelio za medicinu, a to u Goraždevcu nema jer ima samo ekonomska i gimnazija“, kaže Srbljak.

Govoreći za Radio Goraždevac, nemački ambasador na Kosovu Kristijan Helt je naglasio da je veoma važno navesti mlade da razmišljaju kako nešto da stvore u svojoj zajednici.

Na kvalitet obrazovanja utiču i vannastavne aktivnosti kojih je u Goraždevcu malo.

Jednodnevni izleti su retki, a akcije poput uređenja i čišćenja okoline dese se samo onda kada ih iniciraju nevladine organizacije.

Škola u Goraždevcu je pre petnaest godina brojala oko dvesta pedeset đaka. Taj broj se danas smanjio na ukupno sedamdeset.

Ipak ako je za utehu, za razliku od prošlog septembra, ove godine ima upisanih u prvu godinu srednje škole.Ostale vesti

U četiri opštine na Kosovu zabranjeno kretanje od 21 do 5h

Kosovska vlada odlučila je da ograniči kretanje u nekoliko gradova u kojima postoji veliki broj slučajeva infekcije korona virusom, te da u isto vreme zabrani rad restorana, kafića i kafana. U poslednjih 36 sati na Kosovu je preminulo 13 inficiranih osoba.

  • 05.07.2020
U Prilužju ukraden motokultivator sa frezom
Zoranu Aritonoviću iz Prilužja ukraden je noćas motokultivator sa frezom. Policija je otvorila slučaj. Pljačke u ovom većinski srpskom selom iz vučitrnske opštine su svakodnevica.
  • 05.07.2020
Kosnet: Građani SAD i Kosova dele mnoge vrednosti
Zbog epidemije koronavirusa Ambasada SAD na Kosovu je Dan nezavisnosti proslavila virtuelno. Američki ambasador Filip Kosnet se javnosti obratio putem internet stranice.
  • 04.07.2020
Pokrenuta peticija da se dozvoli ulazak na Kosovo Miloradu Arlovu
Udruženje roditelja "Podrži me" iz Kosovske Mitrovice pokrenulo je peticiju putem interneta kojom bi se ukinula odluka Prištine o zabrani ulaska predsedniku Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji iz Republike Srpske Miloradu Arlovu.
  • 04.07.2020
Manje turista u Gračanici
Gračanicu je tokom ove godine, prema procenama iz lokalne turističke organizacije, posetilo samo oko 20 odsto od broja turista koji su to učinili u 2019. godini.
  • 03.07.2020
Nova isporuka pomoći EU Kosovu

Šefica Kancelarije i specijalna predstavnica EU na Kosovu, Natalija Apostolova, isporučiće danas 6.000 kompleta testova za Kovid-19, 90 bolničkih kreveta, preko 67.000 respiratornih maski i drugu medicinsku opremu kosovskom Ministarstvu zdravlja, kao vid podrške zdravstvenom sistemu u borbi protiv korona virusa.

  • 02.07.2020