Vesti
Društvo

Goraždevac: Učenici se oprobali u kvizu znanja

U prostorijama osnovne škole „Janko Jovićević“ održan je „Školski kviz znanja“ na kome su učestvovali učenici osnovnih i srednjih škola iz Goraždevca, Osojana, Banja, Crkoleza, Vidanja i Suvog Grla.
Goraždevac: Učenici se oprobali u kvizu znanja
Učesnici kviza (Foto Radio Goraždevac)

Nastavnica likovnog, Ana Gašić, rekla je za Radio Goraždevac da je kviz đacima puno značio jer su izolovani i pohvalila je atmosferu koja je bila prisutna među decom.

“U kvizu je učestvovalo 65 učenika iz različitih Metohijskih sela, Banje, Crkolez, Vidanje, Goraždevac i Suvo Grlo. Deca su došla ovde zahvaljujući našim prijateljima iz Pariza kulturno-umetničkog društva Izvor. Oni su nam finansijski omogućili da decu ovde dovedemo. Deci je ovo značilo, bilo je super, atmosfera je bila sjajna. Dosta su se zabavili i družili. Prvi deo našeg projekta su bile Igre bez granica u Osojanu, ovo je drugi deo projekta. Deci je ovo sjajno i mi se nadamo da ćemo na početku godine imati neke sportske igre a na kraju kviz znanja ili neke umetničke radionice. U principu glavni cilj je decu skupiti jer su oni izolovani, sami su. Postoje neka mesta, kao na primer Vidanje, gde imamo nekolicinu učenika, nema ih čak ni preko 10. Tako da je deci ovo prava prilika da se druže svi zajedno”, kazala je Ana Gašić.

Aleksandar Stević, profesor istorije iz Banja kaže da su deca bila zadovoljna i nada se nastavku ovakvih aktivnosti za decu.

“Mi nastavnici potenciramo ovo druženje u Metohiji. Deca su bila zadovoljna kvizom i druženjem, što je poenta i cilj nas profesora. Deci ovo puno znači. Znači da njihovo znanje nečemu vredi. Ali i ovako upoznaju nove drugare i stiču nova prijateljstva. Danas je učestvovalo 10 ekipa iz metohijskih sela. Deca žele što više ovakvih kvizova i da će učešće uzeti opštine i škole da se što čeđće ovo organizuje. Ova ideja poptekla je od nastavnice Ane Gašić, bilo je kvizova o sportu, a ovo je bio kviz znanja”, kazao je Stević za Radio Goraždevac.

Mihajlo Tijanić iz Crkoleza kaže da mu se na kvizu najviše dopala igra „Ko zna zna“.

„Ovo mi je drugi put da sam u Goraždevcu, na današnjem kvizu mi se najviše dopala igra “Ko zna-zna”. Već imam drugare u Goraždevcu tako da mi je bilo drago što ih vidim opet”, kazao je dvanaestogodišnji Mihailo Tijanić.

Simo Maksić, član pobedničke ekipe, izrazio je želju da se ovakvi i slični kvizovi češće organizuju u Goraždevcu.

“Ne dešavaju se baš tako često ovakvi kvizovi, naravno da su lepi. Voleo bih da se što više i što češće dešavaju. Meni je najzanimljivija prva igra u kojoj smo trebali da damo tačan odgovor na 12 pitanja. Ovo za decu znači dosta, mogu da provere svoje znanje a i da se druže i ostave telefon. Ima dosta drugara koje sam već znao, ali ih ima i dosta koje sam već znao”, rekao je Maksić za Radio Goraždevac.

Antonina Pavlović iz Goraždevca kaže da je danas upoznala nove prijatelje i da joj to puno znači.

"Ovakvi kvizovi se dešavaju retko, stvarno je ovo prelepo jer možemo da se družimo sa prijateljima koje baš često ne vidajmo. Upoznala sam nove drugare, jako su divni i upoznala sam danas jednu od boljih drugarica. Ovo nam stvarno znači, pogotovo nama u enklavi, i volela bih da nam dolaze na okupljanja i deca iz ostalih mesta kao što su Velika Hoča i Gračanica. Najviše mi se svidela igra “Ko zna-zna”, a naš tim iz osnovne škole je osvojio prvo mesto, a srednja škola treće".Ostale vesti

Tvrdišić kaže da još nije dobio odluku o suspenziji

Direktor RTK2 Željko Tvrdišić kazao je za Radio Kim da nije dobio odluku Radio televizije Kosova o suspenziji, te da ne želi ni da komentariše pisanje medija.

  • 30.09.2023
’’Venac’’ nastavlja sa školom folklora u Gračanici i Lapljem Selu
"Venčeva škola folklora" nastavlja sa radom, pa će sva zainteresovana deca starija od sedam godina moći će da se upišu u periodu od 3. do 31. oktobra.
  • 29.09.2023
Tuga i neizvesnost kod Mitrovčana: Ljudi treba da žive kao slobodna bića
Dešavanja na severu Kosova poslednjih dana nisu nikoga ostavila ravnodušnim, a građani sa kojima je razgovarao Radio Kosovska Mitrovica kažu da se osećaju tužno, zabrinuto, neizvesno, bez snage, bez volje.
  • 29.09.2023
Novinari svoje istraživačke priče koje ukazuju na korupciju treba da šalju i tužilaštvu

Iako se novinari koji se bave istraživačkim novinarstvom suočavaju sa brojnim izazovima u svom radu, njihova uloga je izuzetno važna kad je u pitanju borba protiv korupcije i ni u jednom društvu ne može biti efikasne i efektivne borbe protiv korupcije bez medija, rekla je novinarka Klan Kosova Adriana Tači Mehmeti na konferenciji „Dekodiranje transparentnosti: redefinisanje kosovkog antikorupcijskog narativa“.

  • 29.09.2023
HO “Srpska solidarnost” obezbedila sveske i školski pribor đacima na Kosovu

Humanitarna organizacija "Srpska solidarnost" je i ove godine, poput prethodnih šest, organizovala tradicionalnu akciju „Sveske solidarnosti“ sa ciljem da obezbedi sveske i školski pribor đacima na Kosovu.

  • 29.09.2023
Jeste li fleksitarijanac?
Fleksitarijanci su osobe koje se trude da jedu malo ili nimalo mesa ili ribe. Prema najnovijim istraživanjima, značajan procenat Nemaca spada upravo u tu kategoriju - 38 odsto, prema anketi urađenoj povodom Svetskog dana vegetarijanaca, 1. oktobra.
  • 28.09.2023