Vesti
Društvo

Goraždevac: Srbi i Albanci protestovali zbog “opasnog hemijskog otpada”

Stotinak građana protestvovalo je danas ispred zgrade firme “Swiss” u Goraždevcu, zbog odlaganja "opasnih hemijskih materija". Protest su organizovali Srbi i Albanci, meštani sela Počešće i Goraždevac. Oni najavljulju masovnije i radikalnije proteste, ako se ne ispune njihovi zahtevi.
Goraždevac: Srbi i Albanci protestovali zbog “opasnog hemijskog otpada”
Protest u Goraždevcu (Foto Radio Goraždevac)

Do bivšeg pogona kombinata kože i obuće koji je sada u vlasništvu firme „Sviss“ došli su građani iz dva sela. Protestuju zbog, kako tvrde, dopremanja opasnog hemijskog otpada.

Oni su do fabrike organizovali protestnu šetnju a pročitan je i zahtev koji je upućen opštini Peć i Ministarstvu za zaštitu životne sredine.

„Kamion sa buradima sa opasnim hemijskim materijama bez ikakve navedene procedure u rešenju Ministarstva za zaštitu životne sredine i prostornog planiranja dovezen na teritoriju katastarske zone Goraždevac i tu je najaverovatnije planirano da se uništi i zakopa, što ugrožava našu životnu sredinu. Molimo vas da u što kraćem mogućem roku u skladu sa vašim mogućnostima uklonite kamion sa buradima sa nepoznatim hemijskim materijama sa teritorije sela Goraždevac, kao i da zaustavite dopremanje novih materija. U suprotnom, stanovnici sela Goraždevac nastaviće svakodnevno da protestuju uz blokadu puta”, stoji u zahtevu koji je pročitao Miodrag Stanojević iz Goraždevca.

Nakon što su više od sat vremena čekali ispred fab rike, policija je pustila predstavnike sela da razgovaraju sa predstavnicima Bezbednosnih snaga Kosova koji su iza ovog pogona počeli sa istovarom buradi u kojima se nalazi sporna hemikalija.

Nakon razgovora sa njima, Naim Bitići predstavnik sela Pačašće kaže da nije zadovoljan.

„Predstavnici policije i vojske su nas uveravali da materijal nije opasan ali oni nemaju nikakav dokument za njegov transport. Veliki je ovo problem i ova materija ne može da se skladišti na ovom mestu kao što su oni mislili“, kaže Bitići.

Građani su uznemireni prizorom policijske, vatrogasne i medicinske pratnje koja je ispratila ovaj kamion do fabrike, kaže Nenad Bukumirić koji je u razgovorima predstavljao Goraždevac.

„Ne znamo šta je, ne znamo koje je jačine. Ukoliko je bezbedan on bi bio na tom mestu na kojem je bio do sada. Znači on je bio nebezbedan tamo, doneli su ga ovde kod nas. Ja koliko znam ova fabrika je namenjena za rezanje kamenih ploča i pravljenja nekih materijala od kamena a ne za hemijska sredstva.

Predstavnici Policije i Bezbednosnih snaga Kosova nisu bili raspoloženi da daju bilo kakve izjave.

Kako su rekli predstavnici Goraždevca i Počešća zbog najave da će biti dopremljeno još nekoliko kamiona hemijskog otpada i da istovar spornog kamiona nije danas zaustavljen, protesti će se nastaviti i sutra u isto vreme.Ostale vesti

Ivan Zaporožac novi načelnik ŠU na Kosovu

Ivan Zaporožac doskorašnji direktor OŠ "Branko Radičević" u Kosovskoj Mitrovici, preuzeo je funkciju načelnika Školske Uprave za Kosovo i Metohiju, saznaje RTV Kim.

  • 13.05.2021
Digitalni zeleni sertifikat za lakša putovanja

Od danas, svi građani Republike Srbije, mogu preuzeti Digitalni zeleni sertifikat, odnosno potvrdu o izvršenoj vakcinaciji protiv kovida-19 i rezultatima različitih testiranja na zaraznu bolest SARS-CoV-2.

  • 12.05.2021
Lipljan: Obustavljeni radovi na izgradnji višespratnice
Radovi na izgradnji višespratnice u neposrednoj blizini kuće Čedomira Miljkovića u Lipljanu su obustavljeni. Opštinska inspekcija je po prijavi izašla na teren i naložila izvođaču da radove može da nastavi tek kada postavi potporni zid i zaštiti od mogućeg urušavanja stambeni objekat porodice koja živi u blizini.
  • 12.05.2021
Janjić i Sunjog razgovarali o problemima manastira Visoki Dečani
Iguman manastira Visoki Dečani otac Sava Janjić razgovarao je danas sa šefom Kancelarije EU na Kosovu Tomašom Sunjogom o trenutnoj situaciji na Kosovu i problemima sa kojima se suočava manastir Visoki Dečani.
  • 11.05.2021
Akcija dobrovoljnog davalaštva krvi u Kosovskoj Mitrovici
U toku je akcija dobrovoljnog davalaštva krvi u KIliničko-bolničkom centru u organizaciji Crvenog krsta iz Kosovske Mitrovice.
  • 11.05.2021
Fondacija Puls poklonila električni skuter Mihajlu iz Pasjana
Fondacija Puls poklonila je električni skuter šesnaestogodišnjem Mihajlu Cvetkoviću iz Pasjana koji je oboleo od Dišenove mišićne distrofije, poremećaja uzrokovanog mutacijom gena, koji, uglavnom kod dečaka izaziva ubrzano propadanje mišića. 
  • 10.05.2021