Vesti
Društvo

Goraždevac: Sneg obradovao najmlađe

Prvi snežni pokrivač u Goraždevcu najviše je obradovao najmlađe stanovnike ovog sela. Već prvi dan mališani su izašli na neko od brda kako bi se grudvali, sankali i pravili Sneška Belića. Pedijatri kažu da je sat-dva na snegu sasvim dovoljno i da deca za tu priliku treba da se utople.
Goraždevac: Sneg obradovao najmlađe
Mališani u Goraždevcu (Foto Radio Goraždevac)

Dugo čekanje da sneg prekrije breg najteže je palo najmlađima, koji su trenutno na zimskom raspustu. Svoje slobodno vreme i manjak obaveza sada koriste da se provedu igrajući se na snegu.

Deca koju su novinari Radio Goraždevca zatekli na sankanju na goraždevačkim brežuljcima kažu da se raduju prvom snegu zbog toga što nije padao celu zimu, da najviše vole da prave Sneška, sankaju se i grudvaju.

Pedijatar dr Stanislava Radović kaže da je sat do dva na snegu sasvim dovoljno i savetuje da se tokom boravka napolju deca utople.

„Dobro se utopliti, ali ne pretopliti jer trenutno nije previše hladno. Deci skinuti mokru odeću, pošto se ona bacaju po snegu. Čaj i topli napici i što više vitamina C“, kazala je Radovićeva.

Ona je dodala da je određeno vreme provedeno na hladnom vazduhu zdravo.

„Prevashodno je sreća i radost jer snega za Novu godinu i Božić nije bilo. Jeste u neku ruku lepo, zato što je potrebno pročistiti njihov organizam, jer svi smo predugo bili u zatvorenom prostoru“, navela je doktorka.

Ako je suditi prema najavama meteorologa zimska idila će potrajati, a samim tim i mogućnost da deca provedu više vremena na snegu kojeg je u poslednjih nekoliko godina sve manje u nižim predelima.

 Ostale vesti

Novak Đoković odlikovan Ordenom
Najbolji teniser sveta Novak Đoković odlikovan je Ordenom Nikole Tesle, saopšteno je iz Tesline naučne fondacije iz SAD, koju čine američki Srbi, Amerikanci i obožavaoci srpskog genija iz čitavog sveta.
  • 21.01.2022
Brnabić: Poništene dozvole, odluke, rešenja, stavili smo tačku na Rio Tinto
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je da je na sednici Vlade ukinuta Uredba o prostornom planu područja posebne namene za preradu minerala jadarit, kao i sve dozvole i uredbe u vezi sa kompanijom "Rio Tinto".
  • 20.01.2022
Bogatstvo firme nije u novcu i klijentima, već su to ljudi
Pre skoro četiri godine, dva mladića imala su viziju, koja je dovela do toga da zakorače u nepoznato i počnu novo poglavlje u svojim životima. Osnovali su, sada već jako uspešnu IT kompaniju, želeći da budu produktivni članovi društva, ali u svom rodnom gradu.
  • 20.01.2022
Opština Gračanica: Šteta od požara biće sanirana

Predsednica opštine Gračanica prof. dr Ljiljana Šubarić obišla je porodice u Lapljem Selu čije je stanove u jutarnjim časovima zahvatio požar. Ona je konstatovala da je pričinjena velika materijalna šteta, ali kako je istakla u ovom trenutku je najvažnije da u požaru nije bilo povređenih.

  • 20.01.2022
Radnici KBC-a u Gračanici otkazali protest, dobili poziv iz Beograda
Radnici Kliničko bolničkog centra Priština sa sedištem u Gračanici otkazali su za sada protest koji su planirali da održe u ponedeljak 24. januara u Gračanici.
  • 20.01.2022
Laplje Selo: Neočišćeni dimnjak najverovatniji uzrok požara
Stanari zgrade koja se nalazi preko puta OŠ „Miladin Mitić“ u Lapljem Selu su primetili požar na krovu tog objekta u ranim jutarnim časovima. Lokalna vatrogasna ekipa je odmah po pozivu izašla na teren, ali je usled neposedovanja adekvatne opreme bila prinuđena da pozove pomoć iz Prištine. Prištinski vatrogasci zbog problema sa merdivinama nisu mogli momentalno da pristupe gašenju vatre koja je uzrokovala veliku materijalnu štetu.
  • 20.01.2022