Goraždevac: Pritisci ojačali komšijske veze Srba i Albanaca

Kao i predhodnih dana, ispred fabrike u Goraždevcu i danas su se okupili stanovnici nekoliko sela, protestujući zbog odlaganja hemijskog otpada u dvorištu ove firme. Peticija koju potpisuju građani kruži selima čiji građani protestuju.

Podeli ovaj članak sa:
  • Sa današnjeg protesta (Foto Radio Goraždevac)

O detaljima sastanaka sa predstavnicima ministarstva za životnu sredinu i prostorno planiranje i međunarodnim predstavnicima, koji su predstavnici sela održavali ovih dana, prisutne je obavestio Miloš Dimitrijević. On je rekao da razgovori nisu urodili plodom ali da građani neće odustati od svojih zahteva za koje je peticiju do sada potpisalo hiljadu građana.

„Ministarstvo je branilo svoju tezu, ono rešenje koje su doneli falc i u njemu se ništa ne slaže, prema broju katastarske parcele, jer je ta parcela udaljena dvadeset kilometara od nas. Ta rešenja, koja su oni doneli, mi ne prihvatamo. Mi smo tražili da formramo stručnu ekipu eksperata da utvrdimo da li su te materije otrovne ili nisu i da izađemo pred vas sa činjenicom da su to otrovi koji su štetni za nas, našu decu i naše zdravlje“, rekao je Dimitrijević okupljenima.

Dimitrijević je rekao da građani nisu imali ništa protiv, da braća Šalja i njihova firma SWIS otvori pogon u Goraždevcu ali da nisu očekivali da će biti trovani na ovaj način.

„Onaj ko bi trebao ovo da reši on nema volje da reši jer želi da nas iseli sa ovih prostora i nas i Albance iz susednih sela, jer ne žele da živimo zajedno i da napravimo dobar suživot, kao što smo ga pravili svih ovih godina“, rekao je Dimitrijević.

Član lokalnog odbora za bezbednost u Opštini Peć Nenad Bukumirić preneo je prisutnima da su predhodne večeri predstavnici imali sastanak sa vlasnicima firme SWIS, braćom Šalja, što je okarakterisao kao još jedan vid pritiska da se uguše protesti.

„Pričajući sa njim videli smo situaciju i njegov povod šta je hteo. On nas je pozvao tamo da raspravlja. Najveće pritiske je doživeo Naim (Bitići) jer je bila čitava priča oko njega. Pretnje na njega, upozorenja njega su gledali da slome računajući da ako slome njega slomili su sve nas. Ja mu ovde pred vama poručujem, njemu hvala bio je čvrst i samo nek nastavi ovako jer ne smemo da popustimo“ rekao je Bukuimirić.

„Samo nas je ovo ojačalo i još više utvrdilo naše veze između kolega i drugara iz Počešća, Vragovca, Babića, Krstovca…“, zaključio je Bukumirić.

Tokom vikenda neće biti okupljanja a zahtevi ostaju isti, poručeno je sa skupa. U toku je peticija koju potpisuju svi meštani sela koja protestuju, a koja će biti predata nadležnima.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane