Vesti
Društvo

Goraždevac: Obeležena Dečja nedelja

U OŠ „Janko Jovićević“ u Goraždevcu održan je maskenbal u okviru Dečje nedelje na temu „Dete je dete, da ga volite i razumete“, kazao je direktor ove obrazovne ustanove Milan Anđelković.
Goraždevac: Obeležena Dečja nedelja
Dečja nedelja u Goraždevcu (Foto Radio Goraždevac)

Razni dezeni, boje i detalji krasili su maštovite kostime učesnika maskenbala koji nisu krili svoje zadovoljstvo što su deo ove manifestacije.

„Danas sam u kostimu sunca, kostim mi je pomogla da napravim mama“, kazala je Nađa.

„Lepo je kada se družim sa drugovima. Nadam se pobedi, ali ona nije važna, već je važno učestvovati“, rekla je Neda.

„Danas sam u kostimu predsednika Aleksandra Vučića. Mama i sestra su mi pomogle oko kostima, prošle godine nije bio niko obučen ovako, pa sam ja rešio“, istakao je Marko.

Na maskenbalu je učestvovalo oko 60 đaka, od tri do 14 godina.

„Cilj je da prenesemo deci poruku da ih razumemo, da želimo sa njima da radimo. U sklopu današnje manifestacije želeli smo da vidimo koliko su deca kreativna, što smo iz priloženog mogli i da vidimo. Mališani su veoma kreativni i svake godine sve bolji, nadmašuju naša očekivanja“, kazao je direktor Anđelković.

Kreativnost mališana ocenjivale su nastavnice OŠ „Janko Jovićević“. Nakon čega su i dodeljene nagrade.

„Deca su srećna danas, pre svega ovo je njihova nedelja. Zahvalila bih se svima, pre svega deci i roditeljima, maksimalno su se potrudili. Dodelili smo različite nagrade, jedna od boljih nagrada je za kostim koji opisuje reciklažu, time smo hteli da iskažemo da je važno da pazimo na svoju životnu okolinu koja nas okružuje“, kazala je članica žirija, nastavnica matematike Tamara Petrović.

Petrovićeva je napomenula da je priroda bila glavni motiv ovogodišnjeg maskenbala, kao i da su prilikom ocenjiivanja više vrednovali kostime koji su ručno rađeni.

Glavna nagrada bila je dodeljena učenicima osmog razreda za timski rad.

Dečija nedelja je prvi put obeležena u oktobru 1934. godine na predlog organizacije „Prijatelji dece Srbije“, sa ciljem skretanja pažnje javnosti na decu i mlade. Osnovni dokument za planiranje i realizaciju aktivnosti u toku Dečje nedelje je Кonvencija o pravima deteta Ujedinjenih nacija usvojena 1989. godine.

 Ostale vesti

Upis prvaka se završava krajem meseca

Upis đaka prvaka u školama koje rade na osnovu plana i programa Ministarstva prosvete Republike Srbije za školsku 2022/23. godinu je počeo 1. aprila i trajaće do 31. maja. Na Kosovu i Metohiji roditelji budućih školaraca moraju školi lično da dostave potrebnu dokumentaciju, pa ceo proces može da potraje i nedelju dana.

  • 23.05.2022
’’Blokiraćemo PO dok se našim porodicama ne obezbedi po jedno radno mesto’’
Ispred zgrade Privremenog organa (PO) opštine Istok u Osojanu jutros su se okupili građani koji blokadom ove institucije traže da po jedan član njihovih porodica bude stalno zaposlen.
  • 23.05.2022
Građani blokirali zgradu Privremenog organa u Osojanu
Tri porodice, odnosno desetak građana Osojana, blokiralo je jutros ulaz u zgradu Privremenog organa opštine Istok koja se nalazi u Osojanu.
  • 23.05.2022
Još dva novinara iz Ukrajine stigla na Kosovo
Ljudmila Meh i Sergej Ševčenko danas su doputovali na Kosovo, u okviru programa „Novinari u rezidenciji – Kosovo“. Oni se nalaze u Prištini i imaće priliku da nastave svoj posao kao novinari sa Kosova.
  • 22.05.2022
Građani Kosovske Mitrovice o letovanju ove godine: Skupo, para ima kako ko...

Interesovanje građana Srbije za odlazak na letovanje značajno je veće u odnosu na prethodnih par godina, jer je većina zemalja ukinula kovid mere i propusnice, pa ljudi mogu da putuju bez ikakvih ograničenja.

  • 22.05.2022
U najnovijoj zajedničkoj studiji Međunarodne organizacije rada (MOR) i Dečjeg fonda Ujedinjenih nacija (UNICEF) objavljeno je da je širom sveta radno angažovano više od 160 miliona dece, što znači svako deseto dete uzrasta od pet do 17 godina.
  • 21.05.2022