Vesti
Društvo

Goraždevac: Obeležena Dečja nedelja

U OŠ „Janko Jovićević“ u Goraždevcu održan je maskenbal u okviru Dečje nedelje na temu „Dete je dete, da ga volite i razumete“, kazao je direktor ove obrazovne ustanove Milan Anđelković.
Goraždevac: Obeležena Dečja nedelja
Dečja nedelja u Goraždevcu (Foto Radio Goraždevac)

Razni dezeni, boje i detalji krasili su maštovite kostime učesnika maskenbala koji nisu krili svoje zadovoljstvo što su deo ove manifestacije.

„Danas sam u kostimu sunca, kostim mi je pomogla da napravim mama“, kazala je Nađa.

„Lepo je kada se družim sa drugovima. Nadam se pobedi, ali ona nije važna, već je važno učestvovati“, rekla je Neda.

„Danas sam u kostimu predsednika Aleksandra Vučića. Mama i sestra su mi pomogle oko kostima, prošle godine nije bio niko obučen ovako, pa sam ja rešio“, istakao je Marko.

Na maskenbalu je učestvovalo oko 60 đaka, od tri do 14 godina.

„Cilj je da prenesemo deci poruku da ih razumemo, da želimo sa njima da radimo. U sklopu današnje manifestacije želeli smo da vidimo koliko su deca kreativna, što smo iz priloženog mogli i da vidimo. Mališani su veoma kreativni i svake godine sve bolji, nadmašuju naša očekivanja“, kazao je direktor Anđelković.

Kreativnost mališana ocenjivale su nastavnice OŠ „Janko Jovićević“. Nakon čega su i dodeljene nagrade.

„Deca su srećna danas, pre svega ovo je njihova nedelja. Zahvalila bih se svima, pre svega deci i roditeljima, maksimalno su se potrudili. Dodelili smo različite nagrade, jedna od boljih nagrada je za kostim koji opisuje reciklažu, time smo hteli da iskažemo da je važno da pazimo na svoju životnu okolinu koja nas okružuje“, kazala je članica žirija, nastavnica matematike Tamara Petrović.

Petrovićeva je napomenula da je priroda bila glavni motiv ovogodišnjeg maskenbala, kao i da su prilikom ocenjiivanja više vrednovali kostime koji su ručno rađeni.

Glavna nagrada bila je dodeljena učenicima osmog razreda za timski rad.

Dečija nedelja je prvi put obeležena u oktobru 1934. godine na predlog organizacije „Prijatelji dece Srbije“, sa ciljem skretanja pažnje javnosti na decu i mlade. Osnovni dokument za planiranje i realizaciju aktivnosti u toku Dečje nedelje je Кonvencija o pravima deteta Ujedinjenih nacija usvojena 1989. godine.

 Ostale vesti

Akcija čišćenja crkvene porte i groblja u selu Smać kod Prizrena

Uz blagoslov paroha prizrenskog jereja Jovana Radića, grupa meštana iz sela Smać, Srbica, Zoić i Novake okupila se juče u Smaću kako bi očistili portu crkve Sv. Ilije koja je minirana 1999. godine. Kao i groblje na kojima su sahranjeni njihovi bližnji, a čiji su spomenici skoro svi polomljeni i oskrnavljeni.

  • 26.03.2023
Gračanica: Radionica za programiranje za učenike viših razreda osnovnih škola
U Interaktivnom multimedijalnom centru smeštenom u zgradi Narodne biblioteke u Gračanici održava se radionica za programiranje. Podeljeni u devet grupa, učenici sedmog i osmog razreda, izrađuju projekte koje će predstaviti na kraju ove obuke u junu.
  • 25.03.2023
Pomeranje sata umara i remeti san
Sat se u nedelju sa zimskog ponovo pomera na letnje računanje vremena, a četvrtina Nemaca kaže da su bar jednom posle takve promene imali zdravstvene probleme.
  • 23.03.2023
Raspisan 20. konkurs za Betinu fotografiju godine
Novinska agencija Beta raspisala je regionalni konkurs za najbolju medijsku fotografiju pod nazivom "Betina fotografija godine". Poziv je otvoren za profesionalne fotoreportere sa fotografijama snimljenim na prostoru jugoistočne Evrope u periodu od 1. juna 2022. do 28. februara 2023. godine.
  • 23.03.2023
Subvencije u cilju poboljšanja rada preduzeća na severu Kosova

Zahvaljujući subvencijama Kancelarije za Kosovo i Metohiju manastir Duboki Potok dobio je opremu za unapređenje manastirske ekonomije: kazane za proizvodnju rakije i cisterne za skladištenje, opremu za destileriju, stabilizator za rakiju, etiketirku i drugu neophodnu opremu za unapređenje proizvodnje.

  • 23.03.2023
U petak i subotu probni završni ispit za osnovce
Učenici osmog razreda osnovne škole polagaće u petak i subotu, 24. i 25. marta probni završni ispit, saopštilo je Ministarstvo prosvete.
  • 23.03.2023