Vesti
Društvo

Goraždevac: Meštani nastavljaju proteste

Srbi i Albanci iz Goraždevca i okolnih sela i danas su nastavili sa protestima. Već četvrti dan zaredom oni su se okupili ispred firme “Svis” kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo zbog, kako tvrde, odlaganja "opasnih hemijskih materija".
Goraždevac: Meštani nastavljaju proteste
Protest (Foto Radio Goraždevac)

Okupljene meštane predstavnik Srpske liste i Privremenog organa Opštine Peć Miloš Dimitrijević obavestio je da je danas u Prištini održan sastanak na ovu temu, a da su o tome razgovarali “kosovski i međunarodni predstavnici”.

„Iz Peći nismo dobili (informaciju), ali ja odgovorno tvrdim da ćemo dobiti informaciju šta se upravo desilo i kakav je ovo kriminal prema ovom narodu… Tražimo i apelujemo na sve međunarodne snage da ulože mnogo više truda i izmeste opasne materije iz ove fabrike, zbog nas i naše dece“, rekao je Dimitrijević

Okupljenima se obratio predstavnik sela Krstovac Sokolj Đeferaj.

„Na osnovu dokumentacije koju posedujemo, sumnjamo da su dokumenta falsifikovana. Kod dežurnog javnog tužioca smo prijavili slučaj, gde je pokrenut proces. Takođe smo prijavili i u nadležno ministarstvo u Pristini. Mi tražimo da se ove materije izmeste sa ovog mesta na neku drugu lokaciju, i naša obaveza je da izađemo na nenasilne proteste zajedno sa građanima svih ovih sela“, rekao je Đaferaj.

O ovom problem će u ponedeljak od 10 sati razgovarati predstavnici meštana koji protestuju, Ministarstva za zaštit životne sredine, Opštine i međunarodne zajednice.

 Ostale vesti

Fondacija Puls poklonila električni skuter Mihajlu iz Pasjana
Fondacija Puls poklonila je električni skuter šesnaestogodišnjem Mihajlu Cvetkoviću iz Pasjana koji je oboleo od Dišenove mišićne distrofije, poremećaja uzrokovanog mutacijom gena, koji, uglavnom kod dečaka izaziva ubrzano propadanje mišića. 
  • 10.05.2021
Mali: Od srede isplata 30 evra prijavljenim punoletnim građanima

„Za dva dana krenućemo sa isplatom prvih 30 evra za sve punoletne građane koji su se već prijavili. Već u sredu očekujem da ćemo isplatiti najmanje 630.000 građana Srbije. Potom ćemo, u narednih nekoliko dana, isplatiti sve one koji se budu prijavili“, najavio je ministar finansija Srbije, Siniša Mali, dodajući da prijava građana za 30+30 evra pomoći traje do 15. maja.

  • 10.05.2021
“Heroji u doba koronavirusa”: Zajednički rad svih zajednica za bolju budućnost
Aktivnosti mladih iz različitih etničkih zajednica koje podstiču zajedničko kreiranje i stvaranje u velikoj meri doprinose zajedničkom radu za bolju budućnost svih zajednica na Kosovu, rekli su u emisiji „Heroji u doba koronavirusa“ Fiona Šehu iz „jCoders“ akademije i Aljbinot Saljihu iz Alpinističkog kluba Priština. Ove dve organizacije već nekoliko godina okupljaju mlade ljude  iz svih zajednica na Kosovu koji se kroz tehnologiju i sport upoznaju i zbližavaju.
  • 10.05.2021
Odgovor generalnog sekretara UNS-a: Pravda za Živojina
Slažem se sa Ljiljanom Smajlović koja u nepotpisanom tekstu pod naslovom „Kad potpredsednik i generalni sekretar UNS-a optužuju predsednika UNS-a da im ugrožava bezbednost“, kaže da je "dobro što u UNS-u postoje različita mišljenja i što se za rukovodeća mesta kandidovalo dvostruko više kandidata nego što se bira na izbornoj skupštini 29. maja“. Verujem da sam negovanju kulture dijaloga i brojnosti članstva najveće novinarske organizacije na Balkanu i sam doprineo.
  • 09.05.2021
Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope
Devetog maja 1945. kapitulacijom nacističke Nemačke okončan je Drugi svetski rat u Evropi i 9. maj se od tada obeležava kao Dan pobede. Deveti maj se slavi i kao Dan Evrope. 
  • 09.05.2021
Patrijarh Porfirije: Kosovski zavet izraz je vernosti srpskog naroda Hristu
Patrijarh srpski Porfirije je u intervjuu za Večernji list rekao da bilo čije slobodno, bez prisile izjašnjavanje o bilo čemu, bilo kojoj socijalnoj karakteristici, uključujući i nacionalnu pripadnost, ne može biti upitno ni za koga, prenosi Tanjug.
  • 09.05.2021