Vesti
Društvo

Goraždevac: KFOR pitao žitelje može li Policija Kosova da čuva Visoke Dečane

Vojnici britanskog KFOR-a sproveli su anketu u Goraždevcu, tražeći odgovor na pitanje da li zaštitu manastira Visoki Dečani od pripadnika KFOR-a treba da prezume kosovska policija. "Ovakve ankete u našem narodu doživljavaju se kao pritisak i provokacija i ne vode izgradnji poverenja", rekao je iguman manastira Visoki Dečani otac Sava (Janjić) za Radio Goraždevac.
Goraždevac: KFOR pitao žitelje može li Policija Kosova da čuva Visoke Dečane
Visoki Dečani (Foto Kim)

„Došlo je desetak vojnika, civilnim automobilima. Pitali su nas za mišljenje o tome da li bi bilo dobro da manastir umesto KFOR-a obezbeđuje Policija Kosova, o izgradnji puta oko manastira i drugim pitanjima vezanim za manstir Visoki Dečani“, rekao je jedan od stanovnika Goraždevca čije ime je poznato redakciji Radio Goraždevca.

Meštanin je naglasio da su gotovo svi odgovorili negativno i naveo da ovdašnji Srbi nemaju poverenja u Policiju Kosova.

„Pre samo nekoliko godina više od pedeset mladih, obrazovanih ljudi, konkurisalo za prijem u policiju, ali nijedan nije primljen. Treba li veći razlog da im ne verujemo, kada policija nije multietnička“, zapitao se on.

Radio Goraždevac je povodom ovog događaja kontaktirao glavnu komandu KFOR-a, ali odgovor do objavljivanja vesti nije stigao.

“Svima je poznata teška situacija u kojoj manastir živi već 22 godine, izložen oružanim napadima i institucionalnim pritiscima od strane kosovskih institucija koje ne poštuju ni zakone ni sudske odluke sopstvenih sudova. Posebno začuđuje da KFOR prethodno o ovim pitanjima nije pitao za mišljenje ni našu Eparhiju, ni manastir Visoki Dečani, koji su ovih dana zatražili dodatnu zaštitu nakon najnovijih pretnji i incidenata. Ovakve ankete u našem narodu doživljavaju se kao svojevrstan pritisak i provokacija i ne vode izgradnji poverenja”, rekao je za Radio Goraždevac iguman manastira arhimandrit Sava (Janjić).

On je zaključio da "ni manastir ni Eparhija raško-prizrenska nisu obavešteni o bilo kakvoj anketi ili prepuštanju zaštite manastira od strane KFOR-a Policiji Kosova".Ostale vesti

Pomeranje sata umara i remeti san
Sat se u nedelju sa zimskog ponovo pomera na letnje računanje vremena, a četvrtina Nemaca kaže da su bar jednom posle takve promene imali zdravstvene probleme.
  • 23.03.2023
Raspisan 20. konkurs za Betinu fotografiju godine
Novinska agencija Beta raspisala je regionalni konkurs za najbolju medijsku fotografiju pod nazivom "Betina fotografija godine". Poziv je otvoren za profesionalne fotoreportere sa fotografijama snimljenim na prostoru jugoistočne Evrope u periodu od 1. juna 2022. do 28. februara 2023. godine.
  • 23.03.2023
Subvencije u cilju poboljšanja rada preduzeća na severu Kosova

Zahvaljujući subvencijama Kancelarije za Kosovo i Metohiju manastir Duboki Potok dobio je opremu za unapređenje manastirske ekonomije: kazane za proizvodnju rakije i cisterne za skladištenje, opremu za destileriju, stabilizator za rakiju, etiketirku i drugu neophodnu opremu za unapređenje proizvodnje.

  • 23.03.2023
U petak i subotu probni završni ispit za osnovce
Učenici osmog razreda osnovne škole polagaće u petak i subotu, 24. i 25. marta probni završni ispit, saopštilo je Ministarstvo prosvete.
  • 23.03.2023
Vladika Grigorije: Veliki problemi zahtevaju velike ljude koji će ih rešavati
"Oni koji nisu uspeli da do sada normalizuju život na Kosovu i Metohiji neće to uspeti ni sada, niti u budućnosti, ma o čemu se oni formalno dogovorili ili dogovarali. A to je ono što me kao čoveka najviše boli", kazao je u intervjuu za KoSSev vladika diseldorfsko-nemački Grigorije.
  • 22.03.2023
„Doručak sa gimnazijalcima“, prikupljanje novca za ekskurziju

Učenici i profesori prištinske Gimnazije sa sedištem u Lapljem Selu ponovo su pokrenuli akciju prikupljanja novca za svoje drugare čiji roditelji nisu u mogućnosti da plate matursku ekskurziju. U centru Gračanice, ispred opštine, postavili su štandove sa raznim i slatkišima, te napicima, od čije prodaje bi mogli da prikupe deo potrebnih sredstava.

  • 22.03.2023