Vesti
Društvo

Goraždevac: KFOR pitao žitelje može li Policija Kosova da čuva Visoke Dečane

Vojnici britanskog KFOR-a sproveli su anketu u Goraždevcu, tražeći odgovor na pitanje da li zaštitu manastira Visoki Dečani od pripadnika KFOR-a treba da prezume kosovska policija. "Ovakve ankete u našem narodu doživljavaju se kao pritisak i provokacija i ne vode izgradnji poverenja", rekao je iguman manastira Visoki Dečani otac Sava (Janjić) za Radio Goraždevac.
Goraždevac: KFOR pitao žitelje može li Policija Kosova da čuva Visoke Dečane
Visoki Dečani (Foto Kim)

„Došlo je desetak vojnika, civilnim automobilima. Pitali su nas za mišljenje o tome da li bi bilo dobro da manastir umesto KFOR-a obezbeđuje Policija Kosova, o izgradnji puta oko manastira i drugim pitanjima vezanim za manstir Visoki Dečani“, rekao je jedan od stanovnika Goraždevca čije ime je poznato redakciji Radio Goraždevca.

Meštanin je naglasio da su gotovo svi odgovorili negativno i naveo da ovdašnji Srbi nemaju poverenja u Policiju Kosova.

„Pre samo nekoliko godina više od pedeset mladih, obrazovanih ljudi, konkurisalo za prijem u policiju, ali nijedan nije primljen. Treba li veći razlog da im ne verujemo, kada policija nije multietnička“, zapitao se on.

Radio Goraždevac je povodom ovog događaja kontaktirao glavnu komandu KFOR-a, ali odgovor do objavljivanja vesti nije stigao.

“Svima je poznata teška situacija u kojoj manastir živi već 22 godine, izložen oružanim napadima i institucionalnim pritiscima od strane kosovskih institucija koje ne poštuju ni zakone ni sudske odluke sopstvenih sudova. Posebno začuđuje da KFOR prethodno o ovim pitanjima nije pitao za mišljenje ni našu Eparhiju, ni manastir Visoki Dečani, koji su ovih dana zatražili dodatnu zaštitu nakon najnovijih pretnji i incidenata. Ovakve ankete u našem narodu doživljavaju se kao svojevrstan pritisak i provokacija i ne vode izgradnji poverenja”, rekao je za Radio Goraždevac iguman manastira arhimandrit Sava (Janjić).

On je zaključio da "ni manastir ni Eparhija raško-prizrenska nisu obavešteni o bilo kakvoj anketi ili prepuštanju zaštite manastira od strane KFOR-a Policiji Kosova".Ostale vesti

Od preko 20,000 Goranaca, koliko ih je pre ratnih sukoba, živelo na Kosovu, ostalo je njih blizu 8,000 da čuva goransku tradiciju i zanate. Nadaleko čuveni po orijentalnim poslasticama, goranskim ćevapima i bureku, ne ostavljaju nikoga ravnodušnim.
  • 24.05.2022
Upis prvaka se završava krajem meseca

Upis đaka prvaka u školama koje rade na osnovu plana i programa Ministarstva prosvete Republike Srbije za školsku 2022/23. godinu je počeo 1. aprila i trajaće do 31. maja. Na Kosovu i Metohiji roditelji budućih školaraca moraju školi lično da dostave potrebnu dokumentaciju, pa ceo proces može da potraje i nedelju dana.

  • 23.05.2022
’’Blokiraćemo PO dok se našim porodicama ne obezbedi po jedno radno mesto’’
Ispred zgrade Privremenog organa (PO) opštine Istok u Osojanu jutros su se okupili građani koji blokadom ove institucije traže da po jedan član njihovih porodica bude stalno zaposlen.
  • 23.05.2022
Građani blokirali zgradu Privremenog organa u Osojanu
Tri porodice, odnosno desetak građana Osojana, blokiralo je jutros ulaz u zgradu Privremenog organa opštine Istok koja se nalazi u Osojanu.
  • 23.05.2022
Još dva novinara iz Ukrajine stigla na Kosovo
Ljudmila Meh i Sergej Ševčenko danas su doputovali na Kosovo, u okviru programa „Novinari u rezidenciji – Kosovo“. Oni se nalaze u Prištini i imaće priliku da nastave svoj posao kao novinari sa Kosova.
  • 22.05.2022
Građani Kosovske Mitrovice o letovanju ove godine: Skupo, para ima kako ko...

Interesovanje građana Srbije za odlazak na letovanje značajno je veće u odnosu na prethodnih par godina, jer je većina zemalja ukinula kovid mere i propusnice, pa ljudi mogu da putuju bez ikakvih ograničenja.

  • 22.05.2022