Vesti
Društvo

Goraždevac: KFOR pitao žitelje može li Policija Kosova da čuva Visoke Dečane

Vojnici britanskog KFOR-a sproveli su anketu u Goraždevcu, tražeći odgovor na pitanje da li zaštitu manastira Visoki Dečani od pripadnika KFOR-a treba da prezume kosovska policija. "Ovakve ankete u našem narodu doživljavaju se kao pritisak i provokacija i ne vode izgradnji poverenja", rekao je iguman manastira Visoki Dečani otac Sava (Janjić) za Radio Goraždevac.
Goraždevac: KFOR pitao žitelje može li Policija Kosova da čuva Visoke Dečane
Visoki Dečani (Foto Kim)

„Došlo je desetak vojnika, civilnim automobilima. Pitali su nas za mišljenje o tome da li bi bilo dobro da manastir umesto KFOR-a obezbeđuje Policija Kosova, o izgradnji puta oko manastira i drugim pitanjima vezanim za manstir Visoki Dečani“, rekao je jedan od stanovnika Goraždevca čije ime je poznato redakciji Radio Goraždevca.

Meštanin je naglasio da su gotovo svi odgovorili negativno i naveo da ovdašnji Srbi nemaju poverenja u Policiju Kosova.

„Pre samo nekoliko godina više od pedeset mladih, obrazovanih ljudi, konkurisalo za prijem u policiju, ali nijedan nije primljen. Treba li veći razlog da im ne verujemo, kada policija nije multietnička“, zapitao se on.

Radio Goraždevac je povodom ovog događaja kontaktirao glavnu komandu KFOR-a, ali odgovor do objavljivanja vesti nije stigao.

“Svima je poznata teška situacija u kojoj manastir živi već 22 godine, izložen oružanim napadima i institucionalnim pritiscima od strane kosovskih institucija koje ne poštuju ni zakone ni sudske odluke sopstvenih sudova. Posebno začuđuje da KFOR prethodno o ovim pitanjima nije pitao za mišljenje ni našu Eparhiju, ni manastir Visoki Dečani, koji su ovih dana zatražili dodatnu zaštitu nakon najnovijih pretnji i incidenata. Ovakve ankete u našem narodu doživljavaju se kao svojevrstan pritisak i provokacija i ne vode izgradnji poverenja”, rekao je za Radio Goraždevac iguman manastira arhimandrit Sava (Janjić).

On je zaključio da "ni manastir ni Eparhija raško-prizrenska nisu obavešteni o bilo kakvoj anketi ili prepuštanju zaštite manastira od strane KFOR-a Policiji Kosova".Ostale vesti

Sutra štrajk zdravstvenih radnika Kosova
Federacija sindikata zdravstva Kosova (FSZK) najavila je da će sutra u svim zdravstvenim institucijama u javnom sektoru ponovo štrajkovati, jer nije dobila odgovor Vlade na njene zahteve.
  • 01.12.2021
U okviru kampanje "16 dana aktivizma", predstavnici misije Euleks, EU, Ministarstva pravde Kosova i nevladine organizacije "Žensko pravo" sprovode svoju kampanju protiv psihološkog nasilja nad ženama. 
  • 01.12.2021
U Zvečanu kolaps u snabdevanju strujom
Uže gradsko područje Zvečana je i dalje bez električne enrgije, zbog kvara na visokonaponskom kablu.
  • 01.12.2021
Policija poziva na upotrebu alternativnog puta zbog radova kod Vučitrna
Kosovska policija je pozvala sve učesnike u saobraćaju na putu Mitrovica - Priština u okolini Vučitrna da koriste alternativne puteve, zbog radova na proširenju deonice puta Vučitrn - Stanovce kako bi izbegli čekanje u dugim kolonama.
  • 01.12.2021
Prvi sneg u Mitrovici: Nadležni spremni, građani da smanje potrošnju struje
Iako je kraj novembra, prvi sneg koji je sinoć usledio posle kiše, iznenadio je građane Kosovske Mitrovice. Obilne padavine i niske temperature se tek očekuju. Dežurne službe JKP "Standard" su u pripravnosti, spremne za zimsku sezonu. Elektrokosmet posebno upozorava na drastičnu potrošnju električne energije na severu. Policija apeluje na vozače da budu oprezni.
  • 30.11.2021
Avramović: Droga je hedonistička zamka
U cilju podizanja svesti među mladima i studentima Univerziteta u Prištini (sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici) o štetnim efektima zavisnosti, Centar za razvoj karijere prištinskog Univerziteta je organizovao predavanje na temu "Zavisnost ne treba da bude tvoj izbor".
  • 30.11.2021