Goraždevac: Jaz između prirode i čoveka

Dok se u nekim mestima na Kosovu građani bore da sačuvaju svoje reke i izvorišta, u selu Goraždevac, nekada bogatom izvorima pitke vode, građani imaju problem sa njenim nestajanjem. Izvori su presušili, a seoski potok Jaža je prekapio. Vode nema u poslednjih pet-šest godina. Razlog je eksploatacija peska u celom toku Pećke Bistrice.

Podeli ovaj članak sa:
 • Radovi na Bistrici (Foto Radio Goraždevac)

Radojko Kolašinac, odrastao je pored seoske Jaže, pritoke Pećke Bistrice duge svega desetak kilometara. Jaža je počinjala na nekoliko izvora čiste pijaće vode, bogate živim svetom. Ovaj potok, koji je Goraždevcu darivala priroda, do pre tri decenije ljudima je bio od životne važnosti.

„Ranije nije bilo gradske, kasnije su pustili gradsku vodu. Mi smo prali ovde, žene su prale ovde na mostu veš. Svi su prali tu, prali i pojili stoku. Bila je čista Jaža, tu si mogao da se umivaš ko na česmu, ko na gradski vodovod isto“, kaže Kolašinac.

Vodu koju je priroda dala ovom selu, oduzeo je čovek. Eksploatacija peska u rečnom koritu Pećke Bitrice, drastično je smanjila nivo podzemnih voda i presušila izvore.

„Uzrok je sve što se kopa Bistrica, korito bistrice, i pao je nivo zato nema. Sve živo prekopaše. Nema i bez brane Krstić (izvor vode), dok se ona ne navrne teško da će voda doći“, smatra Radojko Kolašinac.

Iako je voda bila značajno bogatstvo Goraždevca, prema trenutnoj situaciji od nje korist imaju isključivo kompanije za eksploataciju peska iz rečnog korita, koji se koristi u građevini. Rade Portić iz Goraždevca je usled tih iskopavanja i promene rečnog toka Pećke Bistrice ostao bez njive, čiju plodnu zemlju je odnela bujica.

„Evo pogledajte ovde koliko je otišlo. Sve bageri su kopali i nivo je posle niži pa ništa ne može da se navodnjava još od pre rata. Evo gore kako su okrenuli Bistricu celu. Oni imaju bagere a mi nemamo i niko neće da štiti manjinu. Idem u policiju ništa od toga. Još jedno imanje imam gore i ovo se ne dešava samo meni ima dosta njih“, kaže Portić.

Organizacije za zaštitu prirode često upozoravaju na veoma loše stanje na vodotokovima reka. Urim Đaravina iz NVO Lets Do It Peja upororava da je takva situacija kada je u pitanju Pećka Bistrica.

„Korito reke Bistride je dosta zagađeno pošto se kanalizacija sliva tu, pa onda ima dosta eksploatacije peska iz Bistrice i mogu da tvrdim da je dosta zagađena“, kaže Urim Đeravina za naš program.

Đaravina kaže da su svi građani krivi kada su u pitanju divlje deponije na reci, ali da građani ne mogu da reše problem eksploatacije peska iz rečnog korita i izmeštanje separacija.

„One su dosta štetne ali to treba da reše lokalne vlasti i centralne vlasti u Vladi Kosova“, smatra Đaravina.

Kao svedoci jednog vremena i bogatog hidro potencijala, koji je nekada imao Goraždevac, ostale su samo vodenice potočare. Nestajanjem seoskog potoka, nestala je jedna lepa i živopisna slika Goraždevca, koje će se sećati samo oni stariji. Nestala je zbog vode koju je iz ovih krajeva prognao čovek.

 

Ostale vesti

 • Priština od jutros među deset najzagađenijih gradova

  Priština od jutros među deset najzagađenijih gradova

  Ni Kosovo poslednjih nedelja nije izuzeto od zagađenosti vazduha. Prema podacima sa sajta Er Vižual (Air Visual) koji se bavi procenom kvaliteta vazduha, Priština je oko podneva bila na petom mestu po zagađenosti u svetu. „Zagađenost je prisutna, pogotovo čestice PM 2,5 i PM 10 koje su štetne za stanovništvo“, kaže za RTV Kim profesor meteorologije Sulj Tahirsuljaj.

 • Nova krađa u Čaglavici, obijena prodavnica rasvete

  Nova krađa u Čaglavici, obijena prodavnica rasvete

  Dva sata iza ponoći u Čaglavici je obijena prodavnica rasvete koja se nalazi tik do porodice Dekić koja je opljačkana pre dva dana. Iako je ovaj objekat pod video nadzorom i zaštićen sigurnosnim sistemom, lopovi su uspeli da razbiju staklena vrata i ukradu kasu sa novcem.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane