Vesti
Društvo

Goranci slave Đurđevdan

Tradicionalnim okupljanjem na Gori pripadnici goranske zajednice obeležavaju Dan opštine i proslavljaju Dan Goranaca. Zvaničnici kosovskih i srpskih institucija na Kosovu uputili su čestitke.
Goranci slave Đurđevdan
Ilustracija (Radio Kontakt Plus)

Đurić: Goranci zaslužuju pomoć i podršku Srbije

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić danas je svim žiteljima Gore, kao i svim Gorancima, čestitao Đurđevdan Dan Goranaca i Dan Opštine Gora.

"Vlada Republike Srbije i Kancelarija za Kosovo i Metohiju nastaviće da se bore za bolji život svih Goranaca, za izvesniju i srećniju budućnost. Naša dva naroda će, kao i do sada, ceneći čestitost i poštenje kao vrednosti koje nas neraskidivo povezuju, nastaviti da prevazilaze teškoće i sva iskušenja koja su pred nama", poručio je Đurić u čestitki.

Prema Đurićevim rečima, Goranci zaslužuju nesebičnu pomoć i podršku Srbije, jer do sada su uvek bili lojalni građani svoje države, a sa Srbima su delili i dobro i zlo.

"Neraskidive veze poštovanja i prijateljstva između Goranaca i srpskog naroda na Kosovu i Metohiji istkane su na zajedničkom poreklu, muci, stradanju i trpljenju. Takođe, zajednička nam je i borba da ostanemo i opstanemo na našim ognjištima na Kosovu i Metohiji i zato vas niko bolje od nas ne razume kada u Gori kažete: Izdržaćemo, prebolećemo, otići nećemo. Gora pobediti mora!", poručio je Đurić, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Jevtić: Nastavite da budete ponosni

Potpredsednik Vlade i ministar za zajednice i povratak u ostavci Dalibor Jevtić, čestitao je pripadnicima goranskog naroda Dan Goranaca.

"Poštovani pripadnici goranskog naroda, čestitam vam Đurđevdan - Dan Goranca. Želim da vam poručim da će Ministarstvo za zajednice i povratak biti tu da pomogne Gorancima u težnji da stvore bolje i prosperitetnije okruženje u kojem žive, kako bi samim tim stvorili i bolje uslove za život nego što danas jesu. Vi ste narod koji je dobar pokazatelj opstanka na Kosovu, uprkos teškim vremenima, ponosni na svoju tradiciju i uporni da opstanete, pokazali ste kako je moguće ostati i opstati.

Hodža: Praznik provedite u blagostanju

Predsednik Jedinstvene Goranske Partije Adem Hodža čestitao je Đurđev Dan, ujedno i Dan Goranaca, poželevši svim građanima boljitak i blagostanje i izrazivši nadu da će zajednički raditi na poboljšanju kvaliteta života.

"Dani Goranaca su retki dani predaha za vredne Gorance, poznate zanatlije i humane ljude. Ovom prilikom želim da svi Goranci na svetu u blagostanju provedu ovaj praznik, te da nam svake godine u što većem broju dolaze kako bi zajedno uživali u zvucima tupana, zurli, ćiftelija i narodne muzike. Ujedno želim da se zahvalim svim predstavnicima vlasti kao i predstavnicima međunarodne zajednice, koji će nam se pridružiti na Gori u ime proslave praznika Dana Goranaca i Đurđevdana tako da stavljamo pečat na prošlogodšnji trud i zelimo nastaviti svake godine jačati saradnju", poručio je Hodža u čestitki.Ostale vesti

Učenici se vraćaju u školske klupe
U škole na centralnom Kosovu danas su se vratili učenici. Nastava se odvija kombinovano u skladu sa preporučenim epidemiološkim merama.
  • 19.04.2021
Ugostiteljski objekti počeli sa radom, ali su na nenadoknadivom gubitku
Restorani i kafići od danas ponovo rade. Posle dvonedeljne pauze zbog uvođenja mera od strane Vlade Kosova, od jutros su ponovo otvorena vrata ugostiteljskih objekata u Gračanici. Njihovi vlasnici kažu da su zbog čestog zatvaranja gubici nemerljivi i nenadoknadljivi.
  • 19.04.2021
Danas bez protesta u Gračanici. Borisavljević: Naći rešenje za bezbednosnu situaciju

U Gračanici danas nije bilo protesta zbog prebijenja Luke Dimitrijevića. Razlog za to je, kako je rekao jedan od učesnika Dušan Borisavljević, to što je Lukin otac Dejan Dimitrijević kaženjen zbog okupljanja građanja tokom pandemije ispred Policijske stanice.

  • 19.04.2021
Koliko je vredan srpski pasoš?
Srpski pasoš je 38. najvredniji na svetu, pa je od država iz regiona na trećem mestu, iza slovenačkog (11. na svetu) i hrvatskog (16).
  • 19.04.2021
Ugostiteljima omogućeno da rade do 22 sata, zabrana kretanja od 22:30 do 5 časova ujutru
Predstavnici kosovske Vlade odlučuli su večeras da se ugostiteljima na Kosovu od sutra omogući da rade do 22 sata uveče, a kada je u pitanju dostava hrane, oni koji budu imali posebne dozvole moći će to da rade i nakon 22.30 časova, prenosi Ekonomija onlajn.
  • 18.04.2021
GR:
Ispred Policijske stanice u Gračanici danas su postavljene table sa natpisima "Policija spava, zatrubi da je probudiš", "Ajde lepo priznaj, a Đura će da ti oprosti što te je tukao", "Ne budite tvrdoglavi ljudi, komšije boli ruka kada biju", u znak neslaganja, jer je pre par dana pretučen mladić Luka Dimitrijević od strane Albanaca.
  • 18.04.2021