Vesti
Društvo

Goranci slave Đurđevdan u velikom broju

Pripadnici goranske zajednice okupili su se na Gori, gde obeležavaju Dan opštine i proslavljaju Dan Goranaca. 
Goranci slave Đurđevdan u velikom broju
Ilustracija (Foto Kontakt plus)

Predsednik Privremenog organa opštine Gora Adem Hodža izjavio je da „bez pomoći države Srbije ne bi bilo ni Goranaca“.

"Želim da zahvalim državnom vrhu Srbije i direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju bez čije podrške bi bio ugrožen naš opstanak na ovim prostorima. Mi ćemo ostati svoji na svome i nastavićemo našu tradiciju življenja na ovim prostorima koja traje više od osam vekova”, poručio je Hodža.

Tradicionalna proslava Ðurđevdana se u Gori odvija na Vlaškim livadama, i prilika je za okupljanje hiljada Goranaca koji danas žive širom regiona i sveta.

Ispred Vlade Srbije Gorancima je čestitke povodom praznika uputio zamenik direktora Kancelarije za KiM Dušan Kozarev koji je danas boravio na Gori.

Tradicionalnim okupljanjem na Gori uz muziku i igru, Goranci iz svih krajeva Kosova i regiona obeležili su Đurđevdan, praznik koji proslavljaju kao svoj dan.

Posle jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, oko 12.000 Goranaca napustilo je rodnu Goru na Šar planini. Njih 11.000 danas živi u Beogradu, deo u Gori, a ostali u inostranstvu.Ostale vesti

Vlasta Cenić: Sve je u jeziku, dijalekat je naša lična karta
Profesor srpskog jezika i književnosti i jedan od najpoznatijih pisaca za decu i pesnika koji stvaraju na prizrensko - timočkom dijalektu Vlasta Cenić održao je u Domu kulture "Gračanica" književni čas. On je, kazujući poeziju, prisutnima ispričao priču u stihovima o svom rođenju, porodici i životu. 
  • 27.03.2023
Akcija čišćenja crkvene porte i groblja u selu Smać kod Prizrena

Uz blagoslov paroha prizrenskog jereja Jovana Radića, grupa meštana iz sela Smać, Srbica, Zoić i Novake okupila se juče u Smaću kako bi očistili portu crkve Sv. Ilije koja je minirana 1999. godine. Kao i groblje na kojima su sahranjeni njihovi bližnji, a čiji su spomenici skoro svi polomljeni i oskrnavljeni.

  • 26.03.2023
Gračanica: Radionica za programiranje za učenike viših razreda osnovnih škola
U Interaktivnom multimedijalnom centru smeštenom u zgradi Narodne biblioteke u Gračanici održava se radionica za programiranje. Podeljeni u devet grupa, učenici sedmog i osmog razreda, izrađuju projekte koje će predstaviti na kraju ove obuke u junu.
  • 25.03.2023
Pomeranje sata umara i remeti san
Sat se u nedelju sa zimskog ponovo pomera na letnje računanje vremena, a četvrtina Nemaca kaže da su bar jednom posle takve promene imali zdravstvene probleme.
  • 23.03.2023
Raspisan 20. konkurs za Betinu fotografiju godine
Novinska agencija Beta raspisala je regionalni konkurs za najbolju medijsku fotografiju pod nazivom "Betina fotografija godine". Poziv je otvoren za profesionalne fotoreportere sa fotografijama snimljenim na prostoru jugoistočne Evrope u periodu od 1. juna 2022. do 28. februara 2023. godine.
  • 23.03.2023
Subvencije u cilju poboljšanja rada preduzeća na severu Kosova

Zahvaljujući subvencijama Kancelarije za Kosovo i Metohiju manastir Duboki Potok dobio je opremu za unapređenje manastirske ekonomije: kazane za proizvodnju rakije i cisterne za skladištenje, opremu za destileriju, stabilizator za rakiju, etiketirku i drugu neophodnu opremu za unapređenje proizvodnje.

  • 23.03.2023