Vesti
Društvo

Goranci slave Đurđevdan

Tradicionalnim okupljanjem na Gori pripadnici goranske zajednice slave Đurđevdan. Ovaj praznik je ujedno i Dan opštine.
Goranci slave Đurđevdan
Proslava Đurđevdana na Gori (Foto arhiva Kim)

Proslava Đurđevdana na Gori traje četiri dana. Da bi zajedno proslavili praznik, u svoj rodni kraj se vraćaju Goranci iz čitavog sveta. I mladi i stariji oblače narodnu nošnju, igra se i peva, a neizostavni su tradicionalno jagnječe pečenje i slatkiši.

“Biće danas dosta ljudi, raspoloženje je dobro, proslava se održava na Vlaškim livadama, što predstavlja viševekovnu tradiciju”, rekao je u telefonskoj izjavi za RTV Kim Adem Hodža, predsednik Jedinstvene gornaske partije.

Hodža ističe da za Gorance ovaj dan ima veliki značaj.

Na Gori trenutno živi oko 10.000 Goranca, a mnogo je više onih koji su napustili rodni kraj i naselili neka druga mesta po Kosovu, centralnoj Srbiji, svetu.

Više o govoru zajednice koja se vekovima očuvala u specifičnim uslovima na vrhovima Šar planine možete pročitati OVDE.

Jevtić obećava pomoć Gorancima

Potpredsednik Vlade i ministar za zajednice i povratak u ostavci Dalibor Jevtić, čestitao je Dan Goranaca pripadnicima goranskog naroda.

"Goranski narod je važan, kao i svi narodi na Kosovu. Upravo zbog toga će Ministarstvo na čijem sam čelu nastaviti da pomaže u nameri da opstanete na svojim ognjištinma. Želim da vam poručim da ćemo biti tu da pomognemo Gorancima u težnji da stvore bolje i prosperitetnije okruženje u kojem žive, kako bi samim tim stvorili i bolje uslove za život nego što danas jesu. Želim vam takođe puno zdravlja, snage i volje da svakoga dana postajemo bolji, živimo u miru, međusobnom uvažavanju i toleranciji“, poručio je ministar Jevtić.

Jevtić ističe da je goranski narod dobar pokazatelj opstanka na Kosovu, uprkos teškim vremenima, kao i da su ponosni na svoju tradiciju i uporni da ostanu i opstanu u svojim domovima.Ostale vesti

Ivan Zaporožac novi načelnik ŠU na Kosovu

Ivan Zaporožac doskorašnji direktor OŠ "Branko Radičević" u Kosovskoj Mitrovici, preuzeo je funkciju načelnika Školske Uprave za Kosovo i Metohiju, saznaje RTV Kim.

  • 13.05.2021
Digitalni zeleni sertifikat za lakša putovanja

Od danas, svi građani Republike Srbije, mogu preuzeti Digitalni zeleni sertifikat, odnosno potvrdu o izvršenoj vakcinaciji protiv kovida-19 i rezultatima različitih testiranja na zaraznu bolest SARS-CoV-2.

  • 12.05.2021
Lipljan: Obustavljeni radovi na izgradnji višespratnice
Radovi na izgradnji višespratnice u neposrednoj blizini kuće Čedomira Miljkovića u Lipljanu su obustavljeni. Opštinska inspekcija je po prijavi izašla na teren i naložila izvođaču da radove može da nastavi tek kada postavi potporni zid i zaštiti od mogućeg urušavanja stambeni objekat porodice koja živi u blizini.
  • 12.05.2021
Janjić i Sunjog razgovarali o problemima manastira Visoki Dečani
Iguman manastira Visoki Dečani otac Sava Janjić razgovarao je danas sa šefom Kancelarije EU na Kosovu Tomašom Sunjogom o trenutnoj situaciji na Kosovu i problemima sa kojima se suočava manastir Visoki Dečani.
  • 11.05.2021
Akcija dobrovoljnog davalaštva krvi u Kosovskoj Mitrovici
U toku je akcija dobrovoljnog davalaštva krvi u KIliničko-bolničkom centru u organizaciji Crvenog krsta iz Kosovske Mitrovice.
  • 11.05.2021
Fondacija Puls poklonila električni skuter Mihajlu iz Pasjana
Fondacija Puls poklonila je električni skuter šesnaestogodišnjem Mihajlu Cvetkoviću iz Pasjana koji je oboleo od Dišenove mišićne distrofije, poremećaja uzrokovanog mutacijom gena, koji, uglavnom kod dečaka izaziva ubrzano propadanje mišića. 
  • 10.05.2021