Vesti
Društvo

Gora: Tradicionalna proslava Đurđevdana nakon dve godine

Nakon dve godine pauze zbog pandemije korona virusa, Goranci su ove godine organizovali tradicionalno đurensko (đurđevdansko) okupljanje u selu Vranište.
Gora: Tradicionalna proslava Đurđevdana nakon dve godine
Tradicionalno okupljanje Goranaca u Vraništu (Foto arhiva Kim)

Prosvetni radnik iz sela Rapča sa Gore Zećir Zurapi je za RTV Kim rekao da je veoma srećan što su posle dvogodišnje pauze njegovi sunarodnici ponovo na okupu za današnji praznik.

„Interesovanje je izuzetno veliko, sinoć je bila muzika u selu Vranište. Bilo je prepuno i tokom cele noći se pevalo. Danas je centralna proslava na mestu zvanom Vlaška. Iako se po tradiciji tamo okuplja popodne, već je u prepodnevnim časovima bilo dosta ljudi, a verujem da će ih biti kao nikada do sada“, rekao je on.

Dodao je da Đuren za Gorance ima veliki značaj.

„Baš mi je drago što imamo razloga da se ponovo vidimo jer dve godine je stvarno bilo tužno i žalosno gledati prazna sela. Nema nekog specijalnog programa sem narodnog veselja, muzike, tupana, zurli i gočeva“, naveo je Zurapi.

Povodom praznika mladosti, ljubavi i proleća Goranci se raduju i slave nekoliko dana.
„Biće veselo pogotovo za mlade, ali i za nas stare. Proslava će danas biti u Vraništu, sutra u Rapčanskim livadama, a kasnije u Radeši i Resteliici devetog maja“, zaključio je Zurapi.

Vođeni parolom “Gde god da si, na Đurđevdan u Gori si“, Goranci iz čitavog sveta svake godine 6. maja proslavljaju svoj praznik, ali i Dan opštine. Brojni su običaji vezani za ovaj praznik, ali jedan od najupečatljivijih je oblačenje tradicionalne nošnje i veliko goransko oro, praćeno tradicionalnom muzikom. Za devojke i mladiće to je prilika za upoznavanje, pa je brak nekada bio čest rezultat susreta koji se dogodi u zavičaju. Tokom praznika neizostavni su jagnjeće pečenje, čuvene baklave i tulumbe.

Petković čestitao praznik Gorancima

"Organima vlasti i svim žiteljima Gore, kao i svim Gorancima u drugim delovima naše zemlje, regiona i sveta, čestitam Đurđevdan – Dan Goranaca i Dan Opštine Gora", naveo je on i dodao:

"Goranci su narod koji vekovima istrajava u teškim vremenima, u kojima nikada nije ni posustao, ni posrnuo, već je ostao privržen svom poreklu, jeziku i običajima. Zato i danas Goranci ponosno proslavljaju Đurđevdan, sećajući se svoje istorije i predaka, ali gledajući i u budućnost, svoj razvoj i opstanak", naveo je Petar Petković.

On je zaključio da će Vlada Republike Srbije i Kancelarija za Kosovo i Metohiju nastaviti da ulažu napore "za bolji život svih Goranaca, za izvesniju i srećniju budućnost. A naša dva naroda će, kao i do sada, ceneći časnost i poštenje kao vrednosti koje nas povezuju, sigurno prevazići sva iskušenja".Ostale vesti

Na sednici Odbora za osobe sa posebnim potrebama SO Gračanica upućen je zahtev za obezbedjivanje boljih uslova i neophodnih sredstava za njihov život.

  • 03.02.2023
Odbor za javne službe održao je prvu vanrednu sednicu. Veće angažovanje opštinske inspekcije u sprečavanju stvaranja divljih deponija, obeležavanje belih traka i stanje na putevima, ali i učestale poplave, bile su teme zasedanja. 
  • 03.02.2023
Odbor za obrazovanje: Školama obezbeđen ogrev, uskoro humanitarni turnir
Drugo polugodište u svim školama na teritoriji opštine Gračanica je počelo na vreme, a nastava se odvija neposredno. Srednjoškolci su se u školske klupe vratili 16, a osnovci 23. januara. Sve škole trenutno imaju dovoljnu količinu ogreva, rečeno je na prvoj vandrednoj sednici Odbora za obrazovanje koja je održana u skupštinskoj sali Opštine Gračanica. 
  • 02.02.2023
Todić: Radovi u selu Dren se danas ne izvode
"Jutros smo obavešteni da danas radovi na proširenju puta u selu Dren neće biti izvođeni. Međutim, na licu mesta je i dalje prisutna policija, kao i meštani i vlasnici parcela koje su tema ekproprijacije", potvrdio je za KoSSev predsednik PO opštine Leposavić, Zoran Todić.
  • 02.02.2023
Srbi iz sela Dren i danas protestuju, traže momentalnu obustavu radova

Žitelji sela Dren kod Leposavića proveli su noć na otvorenom, na putu koji vodi ka njihovim imanjima, gde se radi na otvaranju novih puteva i proširenju postojećih zbog gradnje policijske baze. Oni zahtevaju momentalno obustavljanje radova.

  • 02.02.2023
Miran protest u selu Dren; Izvode se radovi na putu gde je uzurpirano zemljušte
Na putu koji vodi od magistralnog puta iz pravca Leposavića do zaseoka Zaselje u Lešku, i nadalje do vrha brda na kom je prema odluci vlade u Prištini izvršena nelegalna eksproprijacija zemljišta, od jutros se radi na proširenju seoskog puta uz upotrebu teške mehanizacije. Žitelji Drena mirno protestuju zbog radova.
  • 01.02.2023