Vesti
Društvo

Gora: Tradicionalna proslava Đurđevdana nakon dve godine

Nakon dve godine pauze zbog pandemije korona virusa, Goranci su ove godine organizovali tradicionalno đurensko (đurđevdansko) okupljanje u selu Vranište.
Gora: Tradicionalna proslava Đurđevdana nakon dve godine
Tradicionalno okupljanje Goranaca u Vraništu (Foto arhiva Kim)

Prosvetni radnik iz sela Rapča sa Gore Zećir Zurapi je za RTV Kim rekao da je veoma srećan što su posle dvogodišnje pauze njegovi sunarodnici ponovo na okupu za današnji praznik.

„Interesovanje je izuzetno veliko, sinoć je bila muzika u selu Vranište. Bilo je prepuno i tokom cele noći se pevalo. Danas je centralna proslava na mestu zvanom Vlaška. Iako se po tradiciji tamo okuplja popodne, već je u prepodnevnim časovima bilo dosta ljudi, a verujem da će ih biti kao nikada do sada“, rekao je on.

Dodao je da Đuren za Gorance ima veliki značaj.

„Baš mi je drago što imamo razloga da se ponovo vidimo jer dve godine je stvarno bilo tužno i žalosno gledati prazna sela. Nema nekog specijalnog programa sem narodnog veselja, muzike, tupana, zurli i gočeva“, naveo je Zurapi.

Povodom praznika mladosti, ljubavi i proleća Goranci se raduju i slave nekoliko dana.
„Biće veselo pogotovo za mlade, ali i za nas stare. Proslava će danas biti u Vraništu, sutra u Rapčanskim livadama, a kasnije u Radeši i Resteliici devetog maja“, zaključio je Zurapi.

Vođeni parolom “Gde god da si, na Đurđevdan u Gori si“, Goranci iz čitavog sveta svake godine 6. maja proslavljaju svoj praznik, ali i Dan opštine. Brojni su običaji vezani za ovaj praznik, ali jedan od najupečatljivijih je oblačenje tradicionalne nošnje i veliko goransko oro, praćeno tradicionalnom muzikom. Za devojke i mladiće to je prilika za upoznavanje, pa je brak nekada bio čest rezultat susreta koji se dogodi u zavičaju. Tokom praznika neizostavni su jagnjeće pečenje, čuvene baklave i tulumbe.

Petković čestitao praznik Gorancima

"Organima vlasti i svim žiteljima Gore, kao i svim Gorancima u drugim delovima naše zemlje, regiona i sveta, čestitam Đurđevdan – Dan Goranaca i Dan Opštine Gora", naveo je on i dodao:

"Goranci su narod koji vekovima istrajava u teškim vremenima, u kojima nikada nije ni posustao, ni posrnuo, već je ostao privržen svom poreklu, jeziku i običajima. Zato i danas Goranci ponosno proslavljaju Đurđevdan, sećajući se svoje istorije i predaka, ali gledajući i u budućnost, svoj razvoj i opstanak", naveo je Petar Petković.

On je zaključio da će Vlada Republike Srbije i Kancelarija za Kosovo i Metohiju nastaviti da ulažu napore "za bolji život svih Goranaca, za izvesniju i srećniju budućnost. A naša dva naroda će, kao i do sada, ceneći časnost i poštenje kao vrednosti koje nas povezuju, sigurno prevazići sva iskušenja".Ostale vesti

U najnovijoj zajedničkoj studiji Međunarodne organizacije rada (MOR) i Dečjeg fonda Ujedinjenih nacija (UNICEF) objavljeno je da je širom sveta radno angažovano više od 160 miliona dece, što znači svako deseto dete uzrasta od pet do 17 godina.
  • 21.05.2022
Računi za struju po starim tarifama

Regulatorna kancelarija za energetiku (RUE) prihvatila je odluku kosovskog Apelacionog suda da suspenduje odluku o uvođenju novih tarifa za električnu energiju. Novi računi za struju će dolaziti po starim tarifama, koje su važile pre poskupljenja u februaru ove godine.

  • 21.05.2022
Školama na severu Kosova donacija od tri miliona dinara
Školama na severu Kosova danas je uručena donacija u vrednosti od oko tri miliona dinara, a koju je obezbedila Fondacija za decu i mlade "Gnezdo" Grada Beograda.
  • 20.05.2022
Jevtić sa Devenportom o rešavanju problema u opštini Štrpce
Šef misije OEBS-a na Кosovu, ambasador  Majkl Devenport posetio je danas opštinu Štrpce i tom prilikom se sastao sa predsednikom opštine Daliborom Jevtićem. 
  • 20.05.2022
Eparhija raško-prizrenska traži efikasnu vladavinu prava za SPC

Eparhija raško-prizrenska izražava duboku zabrinutost zbog nepoštovanja odluke Ustavnog suda u Prištini koji je 20. maja 2016. godine pravosnažno i konačno potvrdio vlasništvo manastira Visoki Dečani na prostoru od 24 hektara zemlje koja okružuje manastir.

  • 20.05.2022
Festival ’’Mirdita, Dobar dan’’ od 25. maja u Beogradu
Ovogodišnje, deveto izdanje festivala “Mirëdita, Dobar dan!” biće otvoreno u sredu, 25. maja u 18:00 časova izložbom “Sve naše suze”, a festivalski program trajaće do 28. maja na nekoliko lokacija u Beogradu, saopštili su danas organizatori.
  • 20.05.2022