Vesti
Društvo

Godfroa: Navijanje za agresora

Većina medija je jasno proruski nastrojena, izjavila je FoNetu reporterka N1 Aleksandra Gofdroa, ukazujući da u izveštajima medija o ukrajinskom ratu, bez ikakvih sivih zona, imamo navijanje za stranu koja je agresor.
Godfroa: Navijanje za agresora
Novinarka televizije N1 Aleksandra Godfroa (Foto FoNet/Milica Vučković)

U serijalu razgovora Kiosk o medijskoj sceni Srbije, Godfroa je rekla da se može raspravljati o razlogu zbog kojeg je Rusija napala Ukrajinu, ali je naglasila da je činjenica da je Rusija agresor i da je u medjima prisutno "podsticanje ruskog sentimenta".

Prema njenoj oceni, potpuno je neverovatno da zemlja i stanovništvo koje "stalno ponavlja kako su nas bombardovali, a jesu nas bombardovali potpuno bespravno", nisu u stanju da osete empatiju sa ljudima koji su goroj situaciji, jer u Ukrajini pada mnogo više bombi.

Kako je ukazala, to podsticanje neempatičnosti i navijanja da tamo pogine što više ljudi, da ih satru, za nju je neshvatljivo, što govori o nedostatku etike kao takve, a ne profesionalne etike.

Kao krajnje problematičan, Godfroa je označila naslov u kojem se kaže da su Rusi "oslobodili" Marijupolj, objašnjavajući da Marijupolj "niko nije oslobodio", jer se time kaže da je taj grad trebalo oslobađati.

Angažovanje spoljnopolitičkih eksperata u emisijama telelevizija sa nacionalnom frekvencijom, pre svega na televizijama Pink i Hepi, ona je nazvala podsticanjem takvog navijanja i odbranom narativa koji "pre svega odgovara Rusiji".

Godfroa smatra da se time opravdava stav da treba uništiti jednu zemlju i njen narod, koji "našem narodu i našoj zemlji nikada ništa nažao nisu učinili".

Stanje na medijskoj sceni u Srbiji ocenila je kao "tragično" zbog toga što postoje mediji u kojima je nestala svaka vrsta morala i etike, ne samo profesionalne, već etike generalno gledano.

Ona vrsta sadržaja koja se servira kroz tabloide, i koje čovek hteo - ne hteo vidi kada prođe pored kioska, nema nikakve veze sa novinarstvom i izveštavanjem, i ne pruža šansu obema stranama da kažu nešto, predočila je Godfroa.

Ona je skrenula pažnju i na hajke protiv pojedinaca ili grupe, uz govor mržnje, i upozorila da je to krajnje opasno za jedno društvo.

Osvrćući se na pritiske na medije, Godfroa je rekla da postoje direktna prozivanja novinara i urednika, imenom i prezimenom, na takav način da otvaraju "sezonu lova" na tu osobu ili medij u kojem radi.

Kao primer pritiska, pomenula je izjave predstavnika vlasti da pojedini mediji "brane" policijskog inspektora Slobodana Milenkovića.

Time utiču na izveštavanje medija, ali i na rad pravosuđa i policije, ne obazirući se na priču da tu neko nešto pokušava da zataška tako što će tog čoveka izložiti hajci, objasnila je Godfroa.

Za najavu predsednice Saveta REM Olivere Zekić da će se, prilikom odlučivanja o dodeli nacionalnih frekvencija stvari "resetovati" i da se neće gledati kako su televizije radile prethodih godina, ona je rekla da je deo problema društva i to što "malo-malo pa resetujemo nešto".

Devedestih godina se dogodio "potpuni sunovrat novinarskog i ljudskog morala bez ikakvih posledica", podsetila je Godrfroa, koja misli da "ne idemo nikuda", ukoliko nema posledica.

"Ne može da se zažmuri na prikazivanje otvorenog, zakonski kažnjivog nasilja u medijima i da se kaže da su se pokajali i da su oni novi, a da su stari u drugim partijama, kako to kaže čuveni slogan", zaključila je Godfroa.Ostale vesti

Na Kosovu se nastavljaju restrikcije struje i pored tvrdnji zvaničnika da ih neće biti
Građani Kosova ponovo će se suočiti sa nedostatkom struje, uprkos izjavama vladinih zvaničnika da restrikcija neće biti.
  • 16.08.2022
Godišnjica napada na Klokot
Navršile su se 23 godine od minobacačkog napada na Klokot, u kome su živote izgubili Tihomir Radić i Silvana Spasić. Selo je granatirano 16. avgusta 1999. godine, oko 19.20 sati. Napad se desio nakon prestanka oružanih sukoba i dolaska međunarodnih misija.
  • 16.08.2022
Akcija Fondacije “Dajana Paunović”:  Letovanje za tri porodice
U organizaciji Fondacije „Dajana Paunović“ tri socijalno ugrožene porodce ove godine po prvi put će otići na letovanje, saopšteno je iz Opštine Gračanica.
  • 16.08.2022
Janjić: Nedovoljna efikasnost energetskog sektora na Kosovu
Glavni problem u snabdevanju strujom Kosova su u ovdašnjem energetskom sektoru i oslanjanju na ugalj, smatra Dušan Janjić iz Foruma za međuetničke odnose.
  • 15.08.2022
Završni ispit 17. 18. i 19. avgusta

Završni ispit u avgustovskom roku, u skladu sa Kalendarom aktivnosti za sprovođenje završnog ispita na kraju osnovnog obrazovanja i vaspitanja za školsku 2021/2022. godinu, biće održan 17, 18. i 19. avgusta, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

 

  • 15.08.2022
Počele restrikcije struje
Od danas su počele da se primenjuju restrikcije struje na Kosovu. U Gračanici i Čaglavici u prepodnevnim satima je bilo isključenja.
  • 15.08.2022