Vesti
Društvo

Gnjilane: Održan Sajam poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda

U organizaciji opštine Gnjilane održan je jesenji Sajam poljoprivrednika "Gnjilane 2018". Sajam se po prvi put pomogli kosovsko Ministarstvo za trgovinu i industriju i Ambasada Albanije na Kosovu.
Gnjilane: Održan Sajam poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda
Sa sajma (RTV Puls)

Na sajmu u Gnjilanu oko 120 preduzetnika sa Kosova, iz Makedonije, Crne Gore, Albanije i Turske izložilo je svoje poljoprivredne i prehrambene proizvode, a posetioci su bili u prilici i da kupe izloženu robu.

Jedan od redovnih učesnika sajma je Džemailj Bunjaku iz Novog Brda, koji nudi lekovito bilje. Kaže da za njega ovakve manifestacije imaju poseban značaj.

“Sajam je prava prilika da preduzetnici razmene ideje i iskustva, bolje se upoznaju i promovišu svoje poslovne aktivnosti. Takođe, grade se odnosi koji mogu da dovedu do novih poslovnih partnerstava između proizvodjača i trgovca”, kaže Džemailj Bunjaku.

I Idriz Bunjaku iz Kamenice, koji se bavi pčelarstvom, redovno posećuje sajmove. Smatra da je to dobra prilika da se kupci upoznaju sa kvalitetnim i zdravim proizvodima.

“Na tržištu se nudi i veštački med. Mogu slobodno da kažem da je veoma zastupljen, a predstavlja mešavinu šećera i veštaških aroma. To potrošači uopšte ne znaju”, upozorava Bunjaku.

Ovogodišnji jesenji sajam u Gnjilanu trajao je tri dana, a prema rečima direktorke za lokalni ekonomski razvoj opštine Gnjilane Valbone Tahiri, u okviru sajma organizovane su sporstke aktivnosti, a priređen je i kulturno-umetnički program. Tahirijeva kaže da ima uveravanja od aktuelnih donatora da će jesenji sajam u Gnjilanu prerasti u tradicionalni.

Inače, cilj sajma je podsticanje poljoprivredne proizvodnje, prehrambene industrije, pčelarstva, prerade šumskog voća, lekovitog bilja i izrade narodnih rukotvorina.Ostale vesti

Vlasta Cenić: Sve je u jeziku, dijalekat je naša lična karta
Profesor srpskog jezika i književnosti i jedan od najpoznatijih pisaca za decu i pesnika koji stvaraju na prizrensko - timočkom dijalektu Vlasta Cenić održao je u Domu kulture "Gračanica" književni čas. On je, kazujući poeziju, prisutnima ispričao priču u stihovima o svom rođenju, porodici i životu. 
  • 27.03.2023
Akcija čišćenja crkvene porte i groblja u selu Smać kod Prizrena

Uz blagoslov paroha prizrenskog jereja Jovana Radića, grupa meštana iz sela Smać, Srbica, Zoić i Novake okupila se juče u Smaću kako bi očistili portu crkve Sv. Ilije koja je minirana 1999. godine. Kao i groblje na kojima su sahranjeni njihovi bližnji, a čiji su spomenici skoro svi polomljeni i oskrnavljeni.

  • 26.03.2023
Gračanica: Radionica za programiranje za učenike viših razreda osnovnih škola
U Interaktivnom multimedijalnom centru smeštenom u zgradi Narodne biblioteke u Gračanici održava se radionica za programiranje. Podeljeni u devet grupa, učenici sedmog i osmog razreda, izrađuju projekte koje će predstaviti na kraju ove obuke u junu.
  • 25.03.2023
Pomeranje sata umara i remeti san
Sat se u nedelju sa zimskog ponovo pomera na letnje računanje vremena, a četvrtina Nemaca kaže da su bar jednom posle takve promene imali zdravstvene probleme.
  • 23.03.2023
Raspisan 20. konkurs za Betinu fotografiju godine
Novinska agencija Beta raspisala je regionalni konkurs za najbolju medijsku fotografiju pod nazivom "Betina fotografija godine". Poziv je otvoren za profesionalne fotoreportere sa fotografijama snimljenim na prostoru jugoistočne Evrope u periodu od 1. juna 2022. do 28. februara 2023. godine.
  • 23.03.2023
Subvencije u cilju poboljšanja rada preduzeća na severu Kosova

Zahvaljujući subvencijama Kancelarije za Kosovo i Metohiju manastir Duboki Potok dobio je opremu za unapređenje manastirske ekonomije: kazane za proizvodnju rakije i cisterne za skladištenje, opremu za destileriju, stabilizator za rakiju, etiketirku i drugu neophodnu opremu za unapređenje proizvodnje.

  • 23.03.2023