Vesti
Društvo

Gnjilane: Članovi protestantske zajednice raščišćavali pravoslavno groblje

Na srpskom pravoslavnom groblju u Gnjilanu tokom jutra volonteri protestantske zajednice raščišćavali su i uređivali polomljene spomenike i uklanjali rastinje.
Gnjilane: Članovi protestantske zajednice raščišćavali pravoslavno groblje
Groblje u Gnjilanu (Foto RTV Puls)

Oni su se na ovaj posao odlučili nakon što je juče slomljena tabla na kojoj je pisalo "Groblje protestantske zajednice", a koja je postavljena početkom juna. Članovi ove zajednice su prijavili policiji slučaj oštećenja table.

Potom su zatražili dozvolu da u ime zajednice protestanata uređuju pravoslavno groblje. Danas su počeli da čiste deo koji se nalazi sa leve strane na ulazu u donji deo pravoslavnog gradskog groblja, pošto su dobili usmeno odobrenje iz Odeljenja za urbanizam gnjilanske opštine.

Nije poznato da su članovi protestantske zajednice ikada sahranjivani na srpskom pravoslavnom groblju.

Betonske ploče sa natpisima “Groblje pripadnika zajednice katolika, protestanata, pravoslavaca i Jevreja" postavljene su u prvoj polovini juna na pravoslavnom groblju u Gnjilanu.

Na pločama na srpskom groblju samo na albanskom jeziku velikim slovima piše “VARREZAT E KOMUNITETIT PROTESTANT“, „VARREZAT E KOMUNITETIT KATOLIK“, „VARREZAT E KOMUNITETIT HEBRE“, „VARREZAT E KOMUNITETIT ORTODOKS“, javila je tada RTV Puls, a preneo radio Kontakt Plus.

Kako je RTV Puls nezvanično saznala, Srpska pravoslavna crkva o ovom postavljaju ploča nije bila unapred obaveštena.Ostale vesti

Kazne za nepoštovanje zdravstvenih mera u kafićima i restoranima
Vlasnici ugostiteljskih objekata u kojima se ne poštuju preporuke Ministarstva zdravlja Kosova tokom perioda pandemije Kovid 19, biće kažnjavani novčano, potvrdio je za RTV Kim direktor Odeljenja inspekcije u Opštini Gračanica Miloš Aritonović.
  • 02.06.2020
Kilometarske kolone na Jarinju
Na prelazu Jarinje već drugi dan su kilometarske kolone kamiona sa srpskim tablicama.
  • 01.06.2020
UNS: Priština da obezbedi slobodan protok srpskih štampanih medija
Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje zbog zabrane distribucije srpske štampe na teritoriji Kosova, koja je usledila posle odluke Vlade u Prištini da zabrani ulazak robe koja na sebi nema naznaku „Republika Kosova“ i poziva Prištinu da bez odlaganja obezbedi slobodan protok srpskih štampanih medija.
  • 01.06.2020
Život se vraća u normalu?
Odlukom Vlade Kosova od danas su počeli sa radom ugostiteljski objekti, škole, vrtići, a  ponovo je uspostavljen i međugradski saobraćaj. Početak rada kafića i restorana uticao je na to da u Gračanici danas bude mnogo više građana nego u prethodnom periodu. Olakšavajuće mere građani su shvatili kao „kraj pandemije“ pa većina više ne nosi maske i rukavice. Lekari šalju drugačije preporuke.
  • 01.06.2020
Počeli sa radom sudovi na Kosovu
Sudsko veće Kosova saopštilo je da je na osnovu ukidanja ograničenja kretanja od strane Ministarstva zdravlja i preporuka Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova odlučilo da počne sa radom danas, ali bez prisustva medija i javnosti, primenjujući preporuke NIJZ protiv Kovid-19.
  • 01.06.2020
Potpredsednik opštine Kamenica Bojan Stamenković rekao je u emisiji Slobodno srpski  da su međetnički odnosi na teritoriji opštine Kamenica dobri i da je, kako je kazao, ta opština  možda i najbolji primer suživota Srba i Albanaca na Kosovu. U ovoj opštini se, prema njegovim rečima, više ne gleda ko je Srbin, a ko je Albanac, već se svi građani  ravnopravno tretiraju i uzajamno pomažu.
  • 31.05.2020