Gnjilane: Članovi protestantske zajednice raščišćavali pravoslavno groblje

Na srpskom pravoslavnom groblju u Gnjilanu tokom jutra volonteri protestantske zajednice raščišćavali su i uređivali polomljene spomenike i uklanjali rastinje.

Podeli ovaj članak sa:
  • Groblje u Gnjilanu (Foto RTV Puls)
  • Polomljena tabla na groblju u Gnjilanu (Foto RTV Puls)

Oni su se na ovaj posao odlučili nakon što je juče slomljena tabla na kojoj je pisalo "Groblje protestantske zajednice", a koja je postavljena početkom juna. Članovi ove zajednice su prijavili policiji slučaj oštećenja table.

Potom su zatražili dozvolu da u ime zajednice protestanata uređuju pravoslavno groblje. Danas su počeli da čiste deo koji se nalazi sa leve strane na ulazu u donji deo pravoslavnog gradskog groblja, pošto su dobili usmeno odobrenje iz Odeljenja za urbanizam gnjilanske opštine.

Nije poznato da su članovi protestantske zajednice ikada sahranjivani na srpskom pravoslavnom groblju.

Betonske ploče sa natpisima “Groblje pripadnika zajednice katolika, protestanata, pravoslavaca i Jevreja" postavljene su u prvoj polovini juna na pravoslavnom groblju u Gnjilanu.

Na pločama na srpskom groblju samo na albanskom jeziku velikim slovima piše “VARREZAT E KOMUNITETIT PROTESTANT“, „VARREZAT E KOMUNITETIT KATOLIK“, „VARREZAT E KOMUNITETIT HEBRE“, „VARREZAT E KOMUNITETIT ORTODOKS“, javila je tada RTV Puls, a preneo radio Kontakt Plus.

Kako je RTV Puls nezvanično saznala, Srpska pravoslavna crkva o ovom postavljaju ploča nije bila unapred obaveštena.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane