Vesti
Društvo

’’Glasaj i osmatraj’’

Kosovska fondacija za otvoreno društvo (KFOS) nastavlja sa kampanjom „Glasaj i osmatraj“ putem koje se građani pozivaju da prijave eventualne nepravilnosti u izbornom danu.

Građani mogu da prijave svaku neregularnost u vezi sa drugim krugom izbora slanjem anonimne i besplatne SMS poruke na broj telefona 500-88 preko svih kosovskih mobilnih operatera: IPKO, Z Mobile i Valja.

Iz KFOS-a poručuju da građani mogu da prijave prisustvo neovlašćenih lica na glasačkim mestima, fotografisanje čina glasanja, kupoprodaju glasa, dvostruko glasanje i slično.

Direktor fondacije Ljuan Šlaku KIM radiju je ranije izjavio da kampanja ima za cilj da motiviše građane da izađu na izbore i istovremeno budu posmatrači, i obaveste o svakoj neregularnosti koju primete na dan glasanja.

Prema njegovim rečima, uključivanje građana u ovakav proces je od vitalnog značaja i garant za postizanje najviših standarda demokratskih izbornih procesa.

On je kazao da je svaka neregularnost krivično delo i dodao da će se svaka prijavljena nepravilnost od strane građana proslediti nadležnim organima kako bi se ispitala.

U prvom krugu izbora KFOS-u je dostavljeno preko pet hiljada prijava koje se tiču neregularnosti na lokalnim izborima.Ostale vesti

Mali: Od 28. aprila prijava građana za 60 evra pomoći

Od 1. marta počinje prijava poslodavaca za isplatu polovine minimalca, a od 28. aprila i prijava za isplatu 60 evra svim punoletnim građanima, u okviru trećeg paketa pomoći države privredi i građanima, najavio je ministar finansija Siniša Mali.

  • 28.02.2021
Održan još jedan protest u Gračanici
U Gračanici ispred policijske stanice i danas su se okupili učenici, njih pedesetak , kako bi pružili podršku mladićima koji su uhapšeni zbog tuče u Lapljem Selu.
  • 26.02.2021
UNS prikuplja novac za pomoć kolegama čije su kuće bile poplavljene
Udruženje novinara Srbije (UNS) sprovodi akciju prikupljanja novca za pomoć novinarima i medijskim radnicima na Kosovu čije su kuće i imanja stradala u poplavama koje su nedavno pogodile centralno Kosovo.
  • 24.02.2021
Policija izrekla 525 kazni za kršenje antikovid mera
Kosovska policija saopštila je da tokom poslednja 24 sata izrečeno 525 novčanih kazni zbog nepoštovanja Zakona o borbi protiv koronavirusa. 
  • 24.02.2021
Кrizni štab: Situacija sa pandemijom svakim danom sve lošija

Situacija sa pandemijom koronaviursa na teritoriji opštine Gračanica je visokorizična i sa tendencijom pogoršanja. Zbog povećanog priliva pacijenata sa ozbiljnom kliničkom slikom doneta je odluka o povećanju bolničkih smeštajnih kapaciteta, ocena je Кriznog štaba nakon današnje sednice. Direktorka Odeljenja inspekcije Jelena Stojanović kazala je za RTV Kim da se kontrola sprovodi redovno i vanredno od strane opštinskih i sanitarnih inspektora. 

  • 23.02.2021
OEBS: Medijima omogućiti slobodno izveštavanje
Predstavnici misije OEBS u Prištini izrazili su zabrinutost zbog učestale zabrane ulaska novinarskim ekipama iz centralne Srbije na prostor Kosova.
  • 19.02.2021