Vesti
Društvo

’’Glasaj i osmatraj’’

Kosovska fondacija za otvoreno društvo (KFOS) nastavlja sa kampanjom „Glasaj i osmatraj“ putem koje se građani pozivaju da prijave eventualne nepravilnosti u izbornom danu.

Građani mogu da prijave svaku neregularnost u vezi sa drugim krugom izbora slanjem anonimne i besplatne SMS poruke na broj telefona 500-88 preko svih kosovskih mobilnih operatera: IPKO, Z Mobile i Valja.

Iz KFOS-a poručuju da građani mogu da prijave prisustvo neovlašćenih lica na glasačkim mestima, fotografisanje čina glasanja, kupoprodaju glasa, dvostruko glasanje i slično.

Direktor fondacije Ljuan Šlaku KIM radiju je ranije izjavio da kampanja ima za cilj da motiviše građane da izađu na izbore i istovremeno budu posmatrači, i obaveste o svakoj neregularnosti koju primete na dan glasanja.

Prema njegovim rečima, uključivanje građana u ovakav proces je od vitalnog značaja i garant za postizanje najviših standarda demokratskih izbornih procesa.

On je kazao da je svaka neregularnost krivično delo i dodao da će se svaka prijavljena nepravilnost od strane građana proslediti nadležnim organima kako bi se ispitala.

U prvom krugu izbora KFOS-u je dostavljeno preko pet hiljada prijava koje se tiču neregularnosti na lokalnim izborima.Ostale vesti

’’Samo novinari mogu da sačuvaju medije’’
Medijska pismenost, novinarska etika, standardi rada u redakcijama i prepoznavanje izvora dezinformacija neke su od tema koje su novinari pet srpskih redakcija obrađivali na treningu koji je održan u prostorijama RTV Kim u Čaglavici. "Samo novinari mogu da sačuvaju medije od toga da budu puka propaganda ili štaka za popunjavanje sadržaja na društvenim mrežama", rekao je svojim kolegama na Kosovu direktor programa Newsmax Adria Slobodan Georgiev. 
  • 25.09.2021
Osojane: Akcija čišćenja korita reke Kujavče
Crkvena opština u Osojanu i mladi koje ona okuplja čistili su danas korito reke Kujavče.
  • 25.09.2021
Deca Metohije – Belo Polje
U sedmoj epizodi „Deca Metohije“ novinari Radio Goraždevca posetili su Anđelu, Marka i Nikolu u Belom Polju. Ovi mališani su jedina deca iz srpske zajednice u ovom selu.
  • 25.09.2021
Druženje i upoznavanje uz med i radionicu kućnog pivarstva
Trodnevni multietnički kamp pod imenom "Pčelinji park" na kome će se dvadesetak mladih ljudi upoznati sa pčelarstvom otpočeo je u Preocu, nadomak Gračanice, u organizaciji NVO Mlada aktivna Gračanica. Kuriozitet prvog dana je bila radionica kućnog pivarstva u okviru koje je kuvano pivo sa medom.
  • 24.09.2021
Đaci se vraćaju u škole od ponedeljka
Učenici osnovnih i srednjih škola u srpskim sredinama na Kosovu vraćaju se u đačke klupe od ponedeljka, potvrđeno je za RTV Kim.
  • 24.09.2021
Više od 80 kamiona čeka na Merdaru
U koloni od oko 80 šlepera i kamiona, formiranoj na administrativnom prelazu Merdare, teretnjaci čekaju na ulazak na Kosovo. Putnički saobračaj se odvija neometano, bez većih gužvi sa obe strane prelaza.
  • 24.09.2021