Vesti
Društvo

Gimnazijalci – tvorci “pametne” saksije: Čuvamo inovativni duh

U okviru projekta “Samozapošljavanje mladih i unapređenje njihovih preduzetničkih veština”, koji je NVO "Link" iz Kosovske Mitrovice sprovela u maju ove godine, ekipa “Smart Green” koju čine mitrovački gimnazijalci, izradila je prototip “pametne” saksije, koja je proglašena najboljim inovativnim radom u projektu.
Gimnazijalci – tvorci “pametne” saksije: Čuvamo inovativni duh
Učenici Gimnazije u Kosovskoj Mitrovici (Foto Radio Mitrovica sever i Kim)

Ljubitelji sobnih biljaka znaju da je svaka biljka kao čovek, priča za sebe. Svaka ima svoje potrebe, i ma koliko ih voleli, nikada sa sigurnošću ne možemo da znamo koliko je kojoj u kom trenutku vode potrebno. Preterati sa vodom, podjednako je štetno kao i zaboraviti na biljku. Pravo olakšanje je “pametna” saksija koja uz pomoć posebnih senzora i malo električne energije, sama brine o o vašim zelenim ljubimcima.

Učenici Gimnazije u Kosovskoj Mitrovici Luka Prlinčević, Mihajlo Đorđević, Teodora Spasojević i Milica Miljković došli su na ideju da naprave “pametnu” saksiju, koja sama zaliva biljku.

Oni su svoje znanje stečeno u školi i tokom pohađanja raznovrsnih kurseva, primenili i u praksi i na takmičenju održanom u maju mesecu predstavili svoj projekat, na koji su, kako kažu, veoma ponosni.

“To je projekat, koji smo radili nas četvoro, a u pitanju je “pametna” saksija, u koju ubacimo biljku, sipamo vodu i ona će sama sebe da zaliva, bez ljudskog učešća i provere. Potrebno je samo da na sedam do deset dana menjamo vodu i to je mehanizam našeg projekta” rekao je Luka Prlinčević, učenik četvrtog razreda Gimnazije.

Ova pametna saksija ima rezervoar za vodu i senzor koji meri vlažnost zemljišta, i tako vodi računa o biljkama i kada mi nismo tu ili zaboravimo. Na osnovu svih tih informacija, pametna saksija proceni kada je potrebno zalivati biljku i koliko vode joj je potrebno, objašnjava Mihajlo Đorđević.

“Pametna saksija se sastoji iz jedne spoljašne i jedne unutrašnje saksije, koju smo napravili uz pomoć 3D štampača. U manju saksiju stavljamo zemlju, biljku i senzor za vlažnost zemljišta. U većoj saksiji se nalazi pumpa i rezervoar za vodu. Kada senzor prepozna da je zemljište suvo, pumpa šalje vodu u prvu saksiju i to je ključ procesa” rekao je Đorđević.

Mehanizam saksije održava “Arduino” procesor uz pomoć programskog jezika “C”, dodaje Đorđević.

“Mi smo sami osmislili, napisali softver i napravili hardver. Saksija može da radi na struju ili baterije, ali je prva opcija bolja, jer troši samo 5 vati (W)” rekao je on.

Saksija takođe poseduje i signalizacionu lampu, koja daje signal kada senzor preozna da je zemljište suvo. Štampanje na 3D štampaču je skupo i traje dva dana, tako da gotov proizvod košta 20 evra.

Na takmičenju održanom u NVO “Link” su osim nagrađene ideje, predstavljena još četiri inovativna projekta, kazala je Teodora Spasojević.

“Osim nagrađene ideje, bilo ih je još, kao na primer igračka za decu, koja ima određene tonove, koje dete treba da ponovi i tako razvija svoje motoričke sposobnosti, zatim ideja za ventilator, koji se uz pomoć senzora sam pali i radi, kako ne bi konstanto radio i trošio električnu energiju. Tu je i rasterivač krtica, koji uz pomoć zvučnog senzora emituje frekvenciju, koju ljudsko uho ne može da čuje i tako tera krtice” rekla je Spasojević.

Milica Miljković kaže da su drugari, porodica i profesori ponosni na njih i njihov ostvaren uspeh.

“Nagrada zaista puno znači i ponosni smo na ono što smo uradili, jer stvarno nismo očekivali toliki uspeh. Ponosni su svi oko nas, kao i naši drugari i profesori” rekla je ona.

I direktorica Gimnazije Ivana Milenković je ponosna na svoje učenike i kaže da se oni, pored svojih nastavnih aktivnost, bave i vannastavnim, u različitim oblastima.

“Oni spajaju sva znanja, koja steknu ovde i oni su zaista nadarena deca. Ponosni smo što takva deca pohađaju našu školu. Mi slušamo ideje naših učenika i onda mi radimo sa njima, dok istovremeno oni nas teraju da mi radimo na sebi, više učimo i radimo, kako bismo i mi njima mogli da više prikažemo i ponudimo. Mi spajamo naše iskustvo sa njihovim godinama i dajemo kvalitetne rezultate” rekla je Milenković.

Mladi gimnazijalci kažu da su zadržali duh inovacije i da se na ovom projektu neće zaustaviti.

Njihov uspeh je prepoznat i od strane privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, koji im je dodelio zahvalnicu za doprinos lokalnoj zajednici u oblasti inovacija.Ostale vesti

Istraživanje: Kako smanjiti usamljenost kod starijih osoba?
Pružanje konkretne podrške starijim ljudima u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, kao što je kupovina namirnica, od suštinskog je značaja za smanjenje usamljenosti, pokazalo je novo istraživanje Populacionog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA) i Univerzitetskog koledža u Londonu, sapšteno je iz UNFPA Kosovo.
  • 28.01.2022
Zajednički bukvar za male Albance od naredne godine
Kako je i najavljeno, Ministarstvo prosvete Kosova i Ministarstvo prosvete Albanije objavili su danas poziv za prijavu na konkurs za zajednički Bukvar, uz radnu svesku.
  • 28.01.2022
Humanitarna hrišćanska zajednica „Radosti moja“, podelila svetosavske paketiće
Deca u Goraždevcu dobila su danas svetosavske paketiće od Humanitarne hrišćanske zajednice „Radosti moja“. Predhodnih dana ova organizacija posetila je i Orahovac i Veliku Hoču.
  • 28.01.2022
Agencija za informacije i privatnost primila oko 200 pritužbi
Agencija za informisanje i privatnost je primila 43 pritužbe u vezi sa zaštitom ličnih podataka i još 147 pritužbi na pristup javnim dokumentima. Konačne odluke su donete u oko 80 odsto slučajeva.
  • 28.01.2022
Mlađi osnovci neposredno, ostali kombinovano
Tim za škole doneo je odluku da od 31. januara 2022. godine, učenici od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola nastavu pohađaju neposredno, dok će učenici od petog do osmog razreda obrazovno-vaspitni rad pratiti po kombinovanom modelu i ići u školu dan za danom, podeljeni u dve grupe, saopšteno je na sajtu Ministarstva prosvete Republike Srbije. 
  • 28.01.2022
Pandemija promenila navike korisnika droge u Evropi
Pandemija korona virusa uticala je na navike korišćenja droge u evropskim zemljama, pri čemu je porasla konzumacija kanabisa, a smanjila se zloupotreba klupskih droga, ekstazija i derivata amfetamina MDMA, pokazuje istraživanje Evropske agencije za droge (EMCDDA).
  • 27.01.2022