Vesti
Društvo

Giljielmo Luiđi Miljieta novi komandant Kfora

Komandu nad vojnicima Nato snaga na Kosovu danas je preuzeo italijanski general major Giljielmo Luiđi Miljieta.
Giljielmo Luiđi Miljieta novi komandant Kfora
General Giljielmo Luiđi Miljieta (Foto Kim)

Miljieta je 20 komandant Kfora od dolaska pripadnika Nato snaga na Kosovo. U narednih godinu dana predvodiće 5. 000 vojnika iz 31 zemlje sveta.  

Na svečanoj ceremoniji u komnadi Kfora u Prištini danas mu je tradicionalnom razmenom zastava dužnost predao njegov sunarodnik Frančesko Filjuolo. 

Odlažećem komandatnu uručene su medelje za zasluge u očuvanju mira i sigurnosti na Kosovu u prethodnih godinu dana.

"Vaše poverenje u KFOR i poverenje naroda Kosova u Kfor su pokretači uspešnog dijaloga i razvoja mirnog multietničkog okruženja. Primer takvog dijaloga je potpisivanje nekoliko sporazuma sa između Opštine Dečani i manastira Visoki Dečani za dobrobit svih ljudi koji tu žive", rekao je Filjuolo.

Zahvalivši se generalu Filjuolu, predsednica Kosova Atifeta Jahjaga je poručila da će saradnja Kosova sa Kforom doprineti daljem smanjenju radikalnog uticaja na građane i prekinuti sve terorističke aktivnosti, čineći Balkan regionom stabilnosti.

“Kosovo, a uz njega i druge države regiona, uključujući i Makedoniju, pokazale su se beskompromisnim u borbi protiv ekstremizma kao globalne pretnje. Kosovo je danas postalo temelj sigurnosti koje čuva fundamentalne vrednosti demokratije – slobodu ljudi, jednakost i poštovanje za sve, bez razlike.  Zajedno sa vama, čuvarima mira na Kosovu, očuvali smo klimu tolerancije i poverenja”, rekla je Jahjaga.
 
Jahjaga je naglasila da je u proteklih šesnaest godina Kfor bio uz kosovski narod, da je očuvao mir i izgradio sigurno okurženje.

Primopredaji dužnosti u komandi Kfora prisustvovao je i premijer Kosova Isa Mustafa, njegov zemnik Branimir Stojanović, ministri u kosovskoj vladi, pojedini poslanici i lideri albanskih partija, predstavnici verskih zajednica i mediji.

Na vojnoj ceremoji u Kforu, rame uz rame sa vojnicima Nato-a u paradi su učestvovali i pripadnici Bezbednosnih snaga Kosova.
Ostale vesti

Peć: Najava novih investicija u prirodne lepote i kulturu
Grad Peć sa okolinom ima veliki turistički potencijal, upravo zbog svog geografskog položaja jer se nalazi okružen planinama.
  • 03.10.2023
Srbi na severu strahuju od posledica sukoba u Banjskoj
Ni nakon devet dana od sukoba naoružane grupe Srba koju je, kako je potvrđeno, predvodio Milan Radoičić i Kosovske policije u Banjskoj, i dalje se traže odgovori zašto došlo do ovakve situacije u trenutku kada su, čini se, Srbi bili u povoljnijom poziciji zbog prethodnih poteza kosovske vlade. Srbi sa severa se plaše posledica i novih incidenata a pojedini situaciju upoređuju sa onom u Nagorno Karabahu.
  • 03.10.2023
Patrijarh Porfirije: Preko potreban mir svim ljudima na Kosovu
Patrijarh srpski Porfirije zamolio je  „sve one koji drže u svojim rukama ključeve mira“, da ih upotrebe i donesu preko potreban mir svim ljudima na Kosovu.
  • 02.10.2023
Specijalna jedinica kosovske policije povučena iz Banjske

Pripadnici specijalne jedinice kosovske policije povukli su se iz mesta Banjska u opštini Zvečan, potvrdio je za Kontakt Plus Radio vršilac dužnosti direktora Kosovske policije za region Sever, Veton Eljšani.

  • 02.10.2023
Nemačka ambasada: Sa kosovskim pasošem od 1. januara u EU, bez Španije
Nemačka ambasada u Prištini je saopštila da će nosioci kosovskih pasoša od 1. januara 2024. moći da putuju u šengensku zonu bez viza za kratkoročne boravke. Međutim, bezvizni režim neće važiti i za Španiju jer ova zemlja ne priznaje kosovske pasoše.
  • 02.10.2023
Niža cena rominga između Zapadnog Balkana i EU
Savet za regionalnu saradnju (RCC) saopštio je da je zvanično stupilo na snagu smanjenje cena rominga između Evropske unije i Zapadnog Balkana.
  • 02.10.2023