Vesti
Društvo

General Farina: Ovo je vreme velikih kriza

Komandant Kfora Salvatore Farina izjavio je danas u Prištini da je broj patrola ove vojne misije i Vojske Srbije trostruko povećan u kopnenoj zoni bezbednosti nakon ubistva srpskog žandarma Stevana Sinđelića.
General Farina: Ovo je vreme velikih kriza
Salvatore Farina (Foto Kim)

Farina je na oproštajnoj konferenciji za novinare u „Filmskom gradu“, glavnoj komandi NATO-a u Prištini, rekao da je prisutvo Kforovih vojnika duž administrativne linije povećano u okviru sinhronizovanih akcija sa Vojskom Srbije. 

Po njegovom mišljenju, pitanjem bezbednosti na tom području treba da se bave i policija i institucije unutrašnje bezbednosti.

„Ja i general (Ljubiša) Diković smo se dogovorili da smirimo tenzije i da za tri puta povećamo broj patrola u interesnim zonama. Bespravna seča šuma i slične aktivnosti navode ljude na kriminalne aktivnosti. To je nešto što se dešava nekoliko metara ili kilometara od administrativne linije. To je i policijsko pitanje, ali i pitanje kojim se bavi i unutrašnja bezbednost.“

On je naveo da, nakon nedavnih incidenata na administrativnoj liniji nedaleko od Merdara, ne postoji pretnja po bezbednost građana koji ne krše zakon.

Farina je, govoreći o nedavnim policijskim operacijama hapšenja osumnjičenih za ekstremizam, rekao da ekstremne i radikalne grupe nisu pretnja po bezbednost Kosova.

„Strani borci u Siriju ne dolaze samo sa Kosova. Dolaze iz većine zapadnih zemalja. To je zajednički problem uređenih i demokratskih zemalja. Broj ljudi koji je uhapšen na Kosovu je znak da postoji dobra volja kosovskih lidera da se suoče sa ovim fenomenom. Druga dobra stvar je da postoji operativni plan za hapšenje“.

Komandant KFOR-a je, sumirajući rezultate petnaestogodišnjeg rada NATO vojnika na Kosovu, naglasio da je u svetu veliki broj kriznih područja, poput Ukrajine, Iraka, Avganistana i Bliskog istoka, te da se u skladu sa tim i vojne misije ponašaju.

 „Ovo je vreme velikih kriza i to je dodatni razlog da NATO postepeno smanjuje prisustvo na ovom području. Radimo sve kako bi došli do kraljnjeg cilja koji će biti realizovan kada se uslovi budu stekli“, kazao je Farina rekavši da je na Kosovu danas prisutno deset puta manje vojnika Kfora nego 99. godine.

Odlazeći komandant Kfor-a general major Salvatore Farina se na oproštajnoj konferenciji, nakon godinu dana boravka na Kosovu, zahvalio novinarima na korektnom izveštavanju i podršci i saradnji, kao i lokalnim i međunarodnim organizacijama.

Salvatore Farina dužnost komandanta Kfora u sredu predaje svom nasledniku generalu majoru Frančesku Pablu Filjolu.Ostale vesti

Protest ispred SANU zbog izjave Kostića o Kosovu
Ispred Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) u Beogradu je održan protestni skup stotinak građana zbog izjave njenog predsednika Vladimira Kostića o Kosovu. Oni su držali zastave Srbije i Rusije i zastavu s konturom Kosova i natpisom "Nema predaje".
  • 16.01.2021
Vladika Teodosije obišao poplavljena domaćinstva u Lepini i Radevu
Eiskop raško-prizrenski Teodosije je juče obišao poplavljena domaćinstva u Lepini i Radevu, dodelivši novčanu pomoć, hranu i higijenske pakete za 20 najugroženijih porodica, saopšteno je iz Eparhije raško-prizrenske.
  • 16.01.2021
Petković: Stigla pomoć narodu ugroženom poplavama na Kosovu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da je stigla pomoć srpskom narodu na Kosovu ugroženom poplavama, uprkos tome što je njemu onemogućen ulazak na Kosovo.
  • 15.01.2021
KP: Oprez u saobraćaju zbog poledice
Kosovska policija apeluje na učesnike u saobraćaju da budu pažljiviji u vožnji zbog poledice na putu uzrokovane poplavama i padom temperature.
  • 14.01.2021
Dostavljena oprema za bržu sanaciju štete od poplava
Talas poplava koje su pogodile Kosovo u srpskim sredinama zahvatio je 250 stambenih objekata kao i 250 hektara javnih površina, puteva i okućnica, a komisije za evidentiranje štete na terenu sagledavaju detalje plavljenja. 
  • 14.01.2021
KM: Uručeni ključevi stanova stanarima nekadašnjeg “Samačkog bloka”
Preostalim stanarima nekadašnjeg "Samačkog bloka", danas su uručeni ključevi 20 stanova u novoj zgradi u ulici Rudarske čete u Kosovskoj Mitrovici, izgrađenoj sredstvima Grada Beograda. Ovim su zbrinuti svi stanari koji su u požaru jula meseca 2017. godine ostali bez krova nad glavom. Najavljena je izgradnja još jedne zgrade.
  • 14.01.2021