Vesti
Društvo

Gazivode isporučuju vodu, prekid bi značio humanitarnu katastrofu

Jedna od vitalnih tačaka za život na KiM je hidrocentrala Gazivode u opštini Zubin Potok. Skoro 20 dana je prošlo od kada je Priština podigla taksu, najavljuju se nove mere, ali hidrocentrala nastavlja da redovno snabdeva, kako Severnu Mitrovicu, tako i gradove južno od Ibra.
Gazivode isporučuju vodu, prekid bi značio humanitarnu katastrofu
Jezero Gazivode (Foto Helikim)

Hidrocentrala Gazivode redovno isporučuje planiranu električnu energiju severnom delu Kosova i Metohije preko trafostanice Valač, iste količine vode kao i pre taksi iz prištinskih institucija se isporučuju i svim gradovima na Kosmetu, i Termoelektrani "Obilić".

Bez Gazivoda nema urednog snabdevanja ne samo severnog dela Kosova, već i svih gradova i opština južno od Ibra – Prištine, Vučitrna, Glogovca i opština koje se naslanjaju na tzv. kosovsku dolinu.

Direktor Javnog preduzeća za vodosnabdevanje i proizvodnju i distribuciju električne energije "Ibar" Srđan Vulović rekao je da se svašta dešavalo proteklih 19 godina, od rata, barikada, kidnapovanja, ali da nikada nije bilo prekida isporuke vode ka jugu pokrajine.

"Obustava vode ka jugu pokrajine bi napravila pravu humanitarnu katastrofu. Čitavo Kosovo bi ostalo bez električne energije, a 600.000 do 700.000 stanovnika bi ostalo bez pijaće vode. Iz tih razloga iste količine vode idu prema Prištini kao i pre uvođnjlja ovih drakonskih taksi", rekao je Vulović za RTS.Ostale vesti

Civilno društvo: Težak i loš položaj osoba sa invaliditetom
Međunarodni dan osoba sa invaliditetom ove godine obeležava se 3. decembra pod sloganom  "Transformativna rešenja za inkluzivni razvoj: uloga inovacija u pokretanju pristupačnog i pravednog sveta". Tim povodom, NVO Centar za afirmativne društvene akcije (CASA) i NVO Faktor organizuju dvomesečnu kampanju pod nazivom "Posmatrajte svet našim očima", kako bi ukazali na težak i veoma loš položaj osoba sa invaliditetom u kosovskom društvu.
  • 02.12.2022
Priština: Održan protest zbog ubistva trudnice
Uz parole "Ostavka nije dovoljna", "Policija ima krv na rukama", "Privatni i javni prostori su nebezbedni", "Krvlju žena pišete istoriju Kosova!", sinoć je u Prištini održan protest zbog ubistva trudnice kojoj je dan ranije (u sredu) presudio bivši suprug.
  • 02.12.2022
Predavanje o značaju prevencije HIV-a/AIDS-a u Medicinskoj školi

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv HIV-a/AIDS-a, Đački parlament Medicinske škole u Lapljem Selu u saradnji sa Crvenim krstom organizovao je predavanje o značaju prevencije protiv ove bolesti za učenike.

  • 01.12.2022
Šljivovica upisana na Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa
Društvene prakse i znanja u vezi s pripremom i upotrebom tradicionalnog pića od šljive - šljivovice, element nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije upisan je na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva.
  • 01.12.2022
„Beli božur“ Gordani Đorić, „Crni“ Aljbinu Kurtiju

Priznanje „Beli božur“ za najbolju saradnju sa medijima, po odluci novinara, članova Udruženje novinara Srbije na Кosovu, ove godine je pripalo predsednici Udruženja poslovnih žena „Avenija” Gordani Đorić. „Crni božur“ za najlošiju saradnju sa novinarima dobio je premijer Kosova Aljbin Кurti.

  • 01.12.2022
Od danas prijave mladih za 5.000 dinara

Mladi koji imaju između 16 i 29 godina mogu od danas do 15. decembra da se prijave za pomoć države od 5.000 dinara.

  • 01.12.2022