Vesti
Društvo

Fotografijom protiv vršnjačkog nasilja

U saradnji sa tri osnovne škole na teritoriji Opštine Gračanica, NVO „Putevima sunca“ organizuje kreativnu radionicu fotografije. Tema programa su vršnjačko nasilje i uticaj društvenih mreža na mlade.
Fotografijom protiv vršnjačkog nasilja
Ilustracija (Pixabay)

Ove godine, za razliku od prethodnih, seminare i kreativne radionice Nevladine organizacije „Putevima sunca“ deca školskog uzrasta prate od kuća. Deca su, putem onlajn seminara, imala priliku da uče o bezbednom korišćenju društvenih mreža i borbi protiv vršnjačkog nasilja.

„Seminar je jako dobro prošao. To je prvi put da organizujemo onlajn seminare i zadovoljna sam brojem učenika, a posebno njihovim učestvovanjem. Učestvovala su deca od petog do osmog razreda. Cilj seminara je bio ukazivanje na opasnosti na internetu i jako nam je bilo bitno da deca shvate i prepoznaju šta je to nasilje na društvenim mrežama“, izjavila je za RTV KIM Snežana Mihajlović, jedna od začetnika ove organizacije.

U toku su pripreme za onlajn kreativnu radionicu fotografije na kojoj će učestvovati učenici osnovnih škola "Kralj Milutin" iz Gračanice, "Miladin Mitić" iz Lapljeg Sela i "Knez Lazar" iz Donje Gušterice. Tema će, između ostalog, biti i korišćenje fotografije u borbi protiv vršnjačkog nasilja.

„Biće priče o tome kako mi to kada slikamo druga ili sebe možemo da proizvedemo fotografiju koja će zapravo predstavljati borbu protiv vršnjačkog nasilja“, kaže Mihajlović.

U OŠ „Kralj Milutin“ u Gračanici su zadovoljni saradnjom sa NVO „Putevima sunca“.

„Nevladina organizacija „Putevima sunca“ u našoj školi, već godinama unazad organizuje dešavanja vezana za dečiju nedelju. Bio je organizovan rad sa đacima romske nacionalnosti gde su deca učila da čitaju i pišu. To je bio njihov naknadni rad vezan za školu i nastavu i zadovoljni smo saradnjom sa Nevladinom organizacijom „Putevima sunca““, izjavila je Danijela Todorović, učiteljica u ovoj školi.

U nastavku programa, ove godine se planira seminar za nastavnike, debate sa roditeljima i nastavnicima, kreativne radionice, kao i edukativna ekskurzija.

 Ostale vesti

Štrpce: Civilno društvo i meštani o narednim koracima u borbi protiv MHE
Predstavnici NVO „GAIA Kosovo“ i meštani Štrpca održali su u subotu sastanak u vezi sa problemom izgradnje mini hidroelektrana na Šar-planini. Dogovoreni su naredni koraci koji će biti preduzeti radi zaštite pijaće vode i životne sredine, a najavljene su i pravne akcije.
  • 06.07.2020
U četiri opštine na Kosovu zabranjeno kretanje od 21 do 5h

Kosovska vlada odlučila je da ograniči kretanje u nekoliko gradova u kojima postoji veliki broj slučajeva infekcije korona virusom, te da u isto vreme zabrani rad restorana, kafića i kafana. U poslednjih 36 sati na Kosovu je preminulo 13 inficiranih osoba.

  • 05.07.2020
U Prilužju ukraden motokultivator sa frezom
Zoranu Aritonoviću iz Prilužja ukraden je noćas motokultivator sa frezom. Policija je otvorila slučaj. Pljačke u ovom većinski srpskom selom iz vučitrnske opštine su svakodnevica.
  • 05.07.2020
Kosnet: Građani SAD i Kosova dele mnoge vrednosti
Zbog epidemije koronavirusa Ambasada SAD na Kosovu je Dan nezavisnosti proslavila virtuelno. Američki ambasador Filip Kosnet se javnosti obratio putem internet stranice.
  • 04.07.2020
Pokrenuta peticija da se dozvoli ulazak na Kosovo Miloradu Arlovu
Udruženje roditelja "Podrži me" iz Kosovske Mitrovice pokrenulo je peticiju putem interneta kojom bi se ukinula odluka Prištine o zabrani ulaska predsedniku Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji iz Republike Srpske Miloradu Arlovu.
  • 04.07.2020
Manje turista u Gračanici
Gračanicu je tokom ove godine, prema procenama iz lokalne turističke organizacije, posetilo samo oko 20 odsto od broja turista koji su to učinili u 2019. godini.
  • 03.07.2020