Vesti
Društvo

Fondacija princeze Кatarine obezbedila pomoći Narodnoj kuhinji

Fondacija princeze Кatarine poslala je donaciju vrednosti veće od 6.000 evra narodnoj kuhinji „Majka devet Jugovića” koja radi pri Eparhiji raško-prizrenskoj i kosovsko-metohijskoj.
Fondacija princeze Кatarine obezbedila pomoći Narodnoj kuhinji
Ilustracija (Foto Kim)

Pomoć se sastoji od osnovnih namirnica – brašna, testenina, pasulja, pirinča, začina, supa, ulja, šećera i drugih prehrambenih artikala, a donacija je obezbeđena zahvaljujući humanitarnoj organizaciji Lajflajn Čikago čiji je princeza Кatarina pokrovitelj, kao i kompanijama Žitopromet, Sunoko d.o.o, Moravka Pro i Viktorija Grup.

„Svi ljudi, bez obzira na svoje versko ili etničko poreklo, trebalo bi da žive u slozi i međusobnom uvažavanju i da se omoguće uslovi za život dostojan čoveka. Današnja donacija je samo mala pomoć za naše ljude, ali tu ne smemo stati. Apelujem na sve da pomognu našim ljudima da što lakše prebrode teške dane i izazove sa kojima se svakodnevno suočavaju. Кosovo je Srbija, a Srbija je naša zemlja koju ćemo moj suprug Prestolonaslednik Aleksandar i ja uvek da pomažemo koliko god možemo“, rekla je princeza Кatarina u svojoj poruci Srbima na Кosovu.

Humanitarna organizacija „Majka devet Jugovića“ vodi 6 narodnih kuhinja širom Кosova u kojima se hrani više od dve hiljade ljudi. Rukovodioci ove organizacije su istakli da su veoma srećni što su primili ovu donaciju, koja će pomoći narodu na Кosovu i Metohiji da dočeka Novu godinu sa manje briga.

Organizacija „Majka devet Jugovića“ je osnovana 2000. godine i zvanično je registrovana od strane UNMIК-a. Tokom svog dvanaestogodišnjeg rada organizacija je intenzivno sarađivala sa međunarodnim i lokalnim nevladinim organizacijama. Sedište organizacije je u porti manastira Gračanica.Ostale vesti

Odbor za obrazovanje: Školama obezbeđen ogrev, uskoro humanitarni turnir
Drugo polugodište u svim školama na teritoriji opštine Gračanica je počelo na vreme, a nastava se odvija neposredno. Srednjoškolci su se u školske klupe vratili 16, a osnovci 23. januara. Sve škole trenutno imaju dovoljnu količinu ogreva, rečeno je na prvoj vandrednoj sednici Odbora za obrazovanje koja je održana u skupštinskoj sali Opštine Gračanica. 
  • 02.02.2023
Todić: Radovi u selu Dren se danas ne izvode
"Jutros smo obavešteni da danas radovi na proširenju puta u selu Dren neće biti izvođeni. Međutim, na licu mesta je i dalje prisutna policija, kao i meštani i vlasnici parcela koje su tema ekproprijacije", potvrdio je za KoSSev predsednik PO opštine Leposavić, Zoran Todić.
  • 02.02.2023
Srbi iz sela Dren i danas protestuju, traže momentalnu obustavu radova

Žitelji sela Dren kod Leposavića proveli su noć na otvorenom, na putu koji vodi ka njihovim imanjima, gde se radi na otvaranju novih puteva i proširenju postojećih zbog gradnje policijske baze. Oni zahtevaju momentalno obustavljanje radova.

  • 02.02.2023
Miran protest u selu Dren; Izvode se radovi na putu gde je uzurpirano zemljušte
Na putu koji vodi od magistralnog puta iz pravca Leposavića do zaseoka Zaselje u Lešku, i nadalje do vrha brda na kom je prema odluci vlade u Prištini izvršena nelegalna eksproprijacija zemljišta, od jutros se radi na proširenju seoskog puta uz upotrebu teške mehanizacije. Žitelji Drena mirno protestuju zbog radova.
  • 01.02.2023
Rešenja za stanove i obećanje da će se poštovati kriterijumi za zapošljavanje
Protest koji je održan ispred Privremenog organa Priština u Grčanici početkom janura uticao je da stanari socijalnih zgrada u Lapljem Selu konačno, posle 13 godina, dobiju rešenja na korišćenje u trajanju od 99 godina. Ugrovore sa Opštinom Gračanica potpisala je većina korisnika stanova. Ostali zahtevi nezadovoljnih grđana još nisu ispunjeni, ali su data obećanja predstavnika vlasti da će se i pitanja zapošljavanja, pre svega u institucijama, razmatrati i rešavati.
  • 31.01.2023
UNS na Kosovu dodelio godišnje nagrade. Novinarki Radija Kim nagrada za radijsku priču
Udruženje novinara Srbije na Кosovu (UNS na Кosovu) dodelilo je godišnje nagrade za novinarske radove objavljene u medijima na Кosovu u periodu od 20. decembra 2021. do 20. decembra 2022. godine. Novinarki Radija Kim Aleksandri Arsić Ćirković dodeljena je nagrada za radijsku priču „Život Roma u Kuzminu nakon poplave: Kad ustanem, zahvalim Bogu što sam živ“. 
  • 31.01.2023