Vesti
Društvo

Fizijatrija u Gračanici: Vredan rad i lečenje u improvizovanim uslovima

Odeljenje fizijatrije Doma zdravlja u Gračanici poslednjih godina beleži značajan porast broja pregleda i terapija. Iako su smešteni u privatnoj kući i rade u improvizovanim uslovima, lekari i terapeuti pomoć pružaju pacijentima od centralnog Kosova, preko Sirinićke župe do Kosovskog Pomoravlja.
Fizijatrija u Gračanici: Vredan rad i lečenje u improvizovanim uslovima
Odeljenje fizijatrije Doma zdravlja u Gračanici (Foto Kim)

Fizijatrija u Gračanici je jedno od najposećenijih odeljenja ovdašnjeg Doma zdravlja. Već u prvom tromesečju ove godine na fizikalnoj terapiji je bilo blizu 500 pacijenata. Ovih dana pohađaju je i budući školarci jer su u toku sistematski pregledi za upis u predškolsko obrazovanje i prvi razred osnovne škole.

„Pacijenti ovde mogu da dobiju fizikalni pregled i terapije koje su u okviru fizikalne medicine i rehabilitacije. Od fizikalnih agenasa imamo sve, sem lasera i parafina, a sprovodimo i kinezi terapiju. Zbog specifičnih uslova i zato što pacijenti nisu u mogućnosti da idu dalje na lečenje zbog aktuelne situacije oko korone, sve te rehabilitacije koje su trebale da se sprovode u banjama sada mi ovde sprovodimo“, kaže fizijatar dr Slavica Samardžić, uz napomenu da su pacijentima dostupne i akupunktura i mezoterapija.

Nakon premeštanja ovog odeljenja iz Čaglavice u Gračanicu 2018. godine broj pregleda je znatno porastao.
„Prve godine od preseljenja imali smo oko 1.500 pacijenata, naredne godine već 1.700, da bi prošle godine bilo preko 1.900 pacijenata“, objašnjava glavni tehničar na Odeljenju fizijatrije Dragan Dimitrijević.

Broj pregleda i terapija nije umanjen ni u vreme pandemije.

“Mi smo radili konstantno, sve ovo vreme, poštujući epidemiološke mere. Pacijenti se raspoređuju uz poštovanje epidemioloških mera, nošenje maski je obavezno i obavezna je dezinfekcija prilikom ulaska. Dozvoljeno je da četiri do pet pacijenta bude unutra. Oni dolaze iz svih krajeva Kosova. Imamo pacijente iz Štrpca, iz gnjilanskog kraja“, kaže Dimitrijević.

Rad u improvizovanim uslovima sa "punoletnom" opremom

Odeljenje fizikalne medicine smešteno je u privatnoj kući, a celokupan prostor, uključujući lekarsku ordinaciju, veličine je oko 50 kvadrata. Pacijentima je na raspolaganju zajednički prostor u kojem se terapija istovremeno daje i deci i sa odraslima.

„Najpotrebniji nam je prostor jer smo mi tu u improvizovanim uslovima. Trebalo bi Odeljenje fizikalne terapije da ima kinezi salu gde bi trebala da budu deca. Radimo sa telesno invalidnom decom, sa decom sa posebnim potrebama, sa deformitetima kičme i stopala. Dakle, da razdvojimo to mešanje dece sa odraslim pacijentima“, kaže viši terapeut Milomir Balević.

„Adekvatne uslove baš i nemamo, posebno za sprovođenje kinezi terapije. Ali snalazimo se, s obzirom da je zajednička prostorija gde se primenjuju i fizikalni agensi i kinezi terapija. To bi trebalo da bude odvojeno“, objašnjava doktorka Samardžić.

Iako je Opština Gračanica pre više od godinu dana donirala jedan od neophodnih aparata, potrebe ovog odeljenja su mnogo veće.

„Neki aparati su nam baš dotrajali i nadam se da ćemo uspeti da obnovimo aparaturu ili dobiti neku donaciju ili pomoć od strane Opštine Gračanica. Imamo četiri aparata od kojih svaki ima minimum dve funkcije. Nama je najpotrebniji aparat za elektro stimulaciju mišića. Imamo jedan zastarelli, pravi nam problem, on je od pre 18 godina, od osnivanja Fizikalne terapije na centralnom Kosovu. Prosek starosti aparata je od 10 do 15 godina, neki čak i više. Dva ili tri aparata su stara čak 17 godina“, kaže terapeut Balević.

Iz Opštine Gračanica najavljuju pomoć

Direktor Odeljenja za zdravstvo pri Opštini Gračanica Aleksandar Popović svestan je da fizijatrija nema idealne uslove za rad, ali je uveren da su pacijenti zadovoljni uslugom koje pruža ovo odeljenje.

„Uslovi nisu idealni, ali mi smo 2019. godine obezbedili jedan novi multi aparat koji ima nekoliko struja i koji ima, između ostalog, i magnet. Mislim da je to poboljšalo uslugu pacijentima i olakšalo rad zaposlenima“, kaže Popović.
Na pitanje da li postoji mogućnost da ovo odeljenje dobije aparate koji su im najneophodniji za rad, on kaže da je to u planu.

„Sigurno da postoji mogućnost da se već ove, 2021. godine obnovi ta aparatura koja je stara, ali je funkcionalna. Po onom broju pregleda koji sam naveo, to govori da je funkcionalna. Postoji mogućnost za aparat za elektro stimulaciju i mnogo drugih aparata koji su neophodni za rad fizijatrije“, rekao je direktor opštinskog Odeljenja za zdravstvo.

Kada će biti rešeno pitanje prostora još uvek nije poznato, ali ono čemu se pojedini zaposleni nadaju je da će se prilikom izgradnje novog kliničko-bolničkog centra u Gračanici naći adekvatan smeštaj i za njih.

Direktorka Doma zdravlja u Gračanici dr Mirjana Dimitrijević koja nije želela da govori pred kamerom, u razgovoru sa našom novinarkom je rekla da za sada ne postoji mogućnost pronalaženja novog prostora.

Na centralnom Kosovu rade još dva Odeljenja fizikalne medicine

Pored, Odeljenja fizijatrije Doma zdravlja u Gračanici, na centralnom Kosovu funkcionišu još dva odeljenja fizikalne medicine. Jedno se nalazi u Dijagnostičkom centru u Gračanici i fukcioniše po kosovskom sistemu, dok u Gušterici radi fizijatrija pri lokalnom Domu zdravlja.

Aleksandar Popović napominje da je otvaranjem novog Odeljenja fizikalne medicine u Gračanici rasterećen broj usluga Doma zdravlja.

„Moramo priznati da na Kosovu sigurno ne, ali ni u Centralnoj Srbiji, na jednom ovako malom prostoru od 10 kilometara, ne postoje tri odeljenja fizijatrije koje rade idealno. Kada kažem idealno, mislim na broj pacijenata i broj usluga“, zaključio je Popović.Ostale vesti

Očišćena divlja deponija na Padalištu
Odeljenje javnih službi Opštine Gračanica uklonilo je divlju deponiju u naselju Padalište, a ceo prostor je uređen, saopšteno je iz ove lokalne samouprave. Takođe je upućen apel meštanima da se smeće ne baca na mestima koja za to nisu predviđena.
  • 16.04.2021
Komandir Policije: Slučaj Dimitrijevića procesuiran po zakonu
Komandir Policijske stanice u Gračanici Bratislav Trajković poručuje da svako ko je nezadovoljan istragom u slučaju prebijanja Luke Dimitrijevića može da se obrati Inspektoratu policije u Prištini i to prijavi. On tvrdi da je istraga sprovedena po zakonu.
  • 16.04.2021
Auto protest zbog prebijanja Luke Dimitrijevića
Treći dan zaredom u Gračanici se odvijaju protesti zbog prebijanja Luke Dimitrijevića od strane trojice radnika obezbeđenje preduzeća za proizvodnju i preradu pečuraka čiji je vlasnik Albanac. Danas je, za razliku od prethodna dva dana, umesto okupljanja bila organizovana vožnja automobilima.
  • 16.04.2021
Nastava u školama od ponedeljka
I srpske i kosovske vlasti su istovremeno donele odluku o povratku u škole od ponedeljka 19. aprila. Na sednici Kriznog štaba u Beogradu odlučeno je da školarci mogu da se vrate u klupe. Istovremeno je i na Kosovu ministarka obrazovanja Arberije Nagavci saopštila da će od ponedeljka škole raditi.
  • 16.04.2021
Od ponedeljka počinju sa radom ugostiteljski objekti
Od ponedeljka 19. aprila na Kosovu sa radom počinje ugostiteljski sektor i tržni centri uz strogo poštovanje mera, jedan je od zaključaka sa današnjeg sastanka predstavnika kosovskog Ministarstva za administraciju i lokalnu samoupravu, ministarstva zdravlja i gradonačelnika opština na Kosovu o situaciji u vezi sa pandemijom.
  • 15.04.2021
Trajković: Ne pomišljam na ostavku, bez obzira na pritiske
Komandir stanice policije u Gračanici Bratislav Trajković izjavio je za Kosovo onlajn da ne razmišlja o tome da podnese ostavku jer, kako tvrdi, o slučaju prebijanja srpskog mladića i napadača odlučuje tužilac, a ne policija.
  • 15.04.2021