Vesti
Društvo

Filozofski fakultet obeležio 57 godina postojanja

Svečanom akademijom na Filozofskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici danas je obeleženo 57 godina od osnivanja ove visokoškolske ustanove.
Filozofski fakultet obeležio 57 godina postojanja
Sa prijema na Filozofskom fakultetu (Foto Kontakt plus)

Dekan Filozofskog fakulteta prof. dr Mirjana Lončar Vujnović istakla je doprinos ovog fakulteta u težnji za opstankom na ovom prostoru.

“Filozofski fakultet nema isključivo nastavnu i naučnu ulogu u okviru Prištinskog univerziteta, već predstavlja jednu od vodećih institucija u društvenoj i kulturnoj sveri Univerziteta i posebno Kosovske Mitrovice,”- rekla je Lončar.

Ona je istakla značaj Filozofskog fakulteta a zaposlenima i studentima čestitala godišnjicu osnivanja.

Koordinator Kancelarije za Kosovo i Metohiju Zlata Rodovanović navela je, obraćajući se prisutnima na svečanosti, da je Filozofski fakultet jedan od najznačajnijih fakulteta Prištinskog univerziteta.

“Ovde se studenti osposobljavaju za buduće nastavnike, filologe, sociologe, što će reći da aktivno kreiraju društveni život čitave naše Republike Srbije i šire,”- navela je Radovanović i čestitala zaposlenima i studentima praznik - 57 godina postojanja Filozofskog fakulteta.

Predsednik Studentskog parlamenta Filozofskog fakulteta Jovan Aleksić obratio se prisutnima u ima više od 1700 akademskih građana koji na ovoj visokoobrazovnoj instituciji stiču znanje, podsetivši na negativnu tendenciju odlaska iz zemlje sve većeg broja mladih sa visokom stručnom spremom.

“Zato bih apelovao na sve nadležne da se pozabave ovim problemom, jer zemlja bez perspektivne mladosti zaista jeste zemlja bez budućnosti,”- upozorio je Aleksić, koji je pozvao na ćvršće partnerstvo između profesora i studenata a zarad kvalitetrnijih rezultata.

Filozofski fakultet u Kosovskoj Mitrovici najstarija je visokoškolska institucija na Kosovu. Ovaj fakultet osnovan je 1960. godine u Prištini.

Najboljim studentima fakulteta uručene su prigodne nagrade.Ostale vesti

Zbrinute životinje iz naselja „Bergen“ u Ugljaru
Životinje koje uzgajao nedavno preminuli veterinar Milan Pualić iz naselja „Bergen“ u Ugljaru, zbrinute su i udomljene, saznaje RTV Kim.
  • 05.08.2020
Brnabić najavila otvaranje PCR laboratorije u Severnoj Mitrovici

Premijerka Ana Brnabić je na konferenciji za medije najavila devet lokacija za moguće nove PCR laboratorije uključujući i Severnu Mitrovicu, prenosi Tanjug.

  • 05.08.2020
„Niko ne može da mi uzme ono što je moje“

Po jakoj kiši, pedesetak meštana Sirinićke Župe okupilo se na protestu podrške Stanku Cvetkoviću koji je prekjuče priveden u policijsku stanicu u Štrpcu pošto je pokušao da zaustavi radove na izgradnji puta kroz njegovo imanje.

  • 05.08.2020
Dom zdravlja u Gračanici dobio savremeni biohemijski analizator
Laboratorija Doma zdravlja u Gračanici dobila je danas od Odeljenja za zdravstvo pri opštini Gračanica biohemijski analizator.
  • 05.08.2020
Obe reke: Upad na privatni posed, priveden pa pušten vlasnik imanja
Stotinak meštani Štrpca okupilo se jutros na lokaciji “Obe reke” protestujući zbog ulaska radnika kompanije “Matkos grupe” na privatni posed Stanka Cvetkovića.
  • 04.08.2020
Upoznajte najlepše planinsko jezero na Kosovu
U vreme ograničenog kretanja zbog pandemije koronavirusa, grupa planinara i entuzijasta provela je vikend na Štrbačkom jezeru. Izletom na nadmorskoj visini od 2.173 metra neguje se duga tradicija, ali je i dobra prilika za beg od realnosti.
  • 03.08.2020