Vesti
Društvo

Filozofski fakultet obeležio 57 godina postojanja

Svečanom akademijom na Filozofskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici danas je obeleženo 57 godina od osnivanja ove visokoškolske ustanove.
Filozofski fakultet obeležio 57 godina postojanja
Sa prijema na Filozofskom fakultetu (Foto Kontakt plus)

Dekan Filozofskog fakulteta prof. dr Mirjana Lončar Vujnović istakla je doprinos ovog fakulteta u težnji za opstankom na ovom prostoru.

“Filozofski fakultet nema isključivo nastavnu i naučnu ulogu u okviru Prištinskog univerziteta, već predstavlja jednu od vodećih institucija u društvenoj i kulturnoj sveri Univerziteta i posebno Kosovske Mitrovice,”- rekla je Lončar.

Ona je istakla značaj Filozofskog fakulteta a zaposlenima i studentima čestitala godišnjicu osnivanja.

Koordinator Kancelarije za Kosovo i Metohiju Zlata Rodovanović navela je, obraćajući se prisutnima na svečanosti, da je Filozofski fakultet jedan od najznačajnijih fakulteta Prištinskog univerziteta.

“Ovde se studenti osposobljavaju za buduće nastavnike, filologe, sociologe, što će reći da aktivno kreiraju društveni život čitave naše Republike Srbije i šire,”- navela je Radovanović i čestitala zaposlenima i studentima praznik - 57 godina postojanja Filozofskog fakulteta.

Predsednik Studentskog parlamenta Filozofskog fakulteta Jovan Aleksić obratio se prisutnima u ima više od 1700 akademskih građana koji na ovoj visokoobrazovnoj instituciji stiču znanje, podsetivši na negativnu tendenciju odlaska iz zemlje sve većeg broja mladih sa visokom stručnom spremom.

“Zato bih apelovao na sve nadležne da se pozabave ovim problemom, jer zemlja bez perspektivne mladosti zaista jeste zemlja bez budućnosti,”- upozorio je Aleksić, koji je pozvao na ćvršće partnerstvo između profesora i studenata a zarad kvalitetrnijih rezultata.

Filozofski fakultet u Kosovskoj Mitrovici najstarija je visokoškolska institucija na Kosovu. Ovaj fakultet osnovan je 1960. godine u Prištini.

Najboljim studentima fakulteta uručene su prigodne nagrade.Ostale vesti

Petković: Stigla pomoć narodu ugroženom poplavama na Kosovu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da je stigla pomoć srpskom narodu na Kosovu ugroženom poplavama, uprkos tome što je njemu onemogućen ulazak na Kosovo.
  • 15.01.2021
KP: Oprez u saobraćaju zbog poledice
Kosovska policija apeluje na učesnike u saobraćaju da budu pažljiviji u vožnji zbog poledice na putu uzrokovane poplavama i padom temperature.
  • 14.01.2021
Dostavljena oprema za bržu sanaciju štete od poplava
Talas poplava koje su pogodile Kosovo u srpskim sredinama zahvatio je 250 stambenih objekata kao i 250 hektara javnih površina, puteva i okućnica, a komisije za evidentiranje štete na terenu sagledavaju detalje plavljenja. 
  • 14.01.2021
KM: Uručeni ključevi stanova stanarima nekadašnjeg “Samačkog bloka”
Preostalim stanarima nekadašnjeg "Samačkog bloka", danas su uručeni ključevi 20 stanova u novoj zgradi u ulici Rudarske čete u Kosovskoj Mitrovici, izgrađenoj sredstvima Grada Beograda. Ovim su zbrinuti svi stanari koji su u požaru jula meseca 2017. godine ostali bez krova nad glavom. Najavljena je izgradnja još jedne zgrade.
  • 14.01.2021
Početak Nove godine po Julijanskom kalendaru
Srpska, Ruska, Gruzijska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija i Sveta Gora, koje vreme svojih praznika određuju prema Julijanskom kalendaru, danas obeležavaju početak 2021. godine i dva velika hrišćanska praznika - Obrezanje Isusa Hrista i Svetog Vasilija Velikog.
  • 14.01.2021
Hakerski napad na portal Riznica.net
Redakcija portala Riznica.net obaveštava čitaoce da je njihov sajt danas otežano radio zbog napada hakera "koji već nekoliko dana pokušavaju da sruše ovu veb stranicu".
  • 13.01.2021