Vesti
Društvo

Film siti: Održana vežba "Srebrna sablja 2018"

U Kforovoj bazi Film siti u Prištini održana je vojna vežba “Srebrna sablja 2018".
Film siti: Održana vežba
Vežba "Srebrna sablja" (Foto Kim)

Vežbu "Srebrna sablja" organizovao je Kfor u saradnji sa Savetodavnim timom za vezu NATO-a, UN-om i Euleksom.

U vežbi koja je održana u bazi Film siti učestvovalo je 17 kosovskih institucija. Među njima su bili predstavnici Bezbednosnih snaga, Policije Kosova, Crvenog krsta Kosova, a glavni cilj vežbe bio je usklađivanje i povećanje saradnje između kosovskih institucija, agencija i organizacija u kriznim situacijama.

Tokom trajanja vežbe učesnici su bili u prilici da nauče kako da reaguju u slučaju velikih migracija stanovništva, iznenadnih poplava i različitih napada.

Komandant Kfora Salvatore Kuoći zahvalio se svima koji su učestvovali i ocenio da je ova vežba bila veoma uspešna.

"Ovo je prvi korak. Agencije na državnom i regionalnom nivou su ovde. Sledeći korak će biti da još više izazovemo sistem i da uključimo i gradonačelnike, jer su i oni deo ovog sistema i prva linija reagovanja na terenu. Šta god da se desi oni će biti odgovorni za svoje građane, rukovodiće svojim organizacijama i moraće da ih testiraju. Sledeća vežba će imati drugačiji scenario i to će biti izazaov i za gradonačelnike", rekao je Kuoći.

Ceremoniji povodom završetka vežbe prisustvovao je premijer Kosova Ramuš Haradinaj, ali i predstavnici pojedinih kosovskih institucija i međunarodnih organizacija i misija na Kosovu.

"Imali smo teška vremena, ali smo radili na tome da obezbedimo svetlu budućnost. Danas sam ponosan zbog činjenice da ste vi koji služite ovde u uniformama održali mir, ali i pomogli nam znanjem koje nam ostavljate u nasleđe. Tu su i vaši partneri iz Kosovskih bezbednosnih snaga, ali i drugih agencija i institucija. Ponosni smo na sve ono što ste kao NATO, kao Kfor postigli na Kosovu i u region", kazao je premijer Kosova Ramuš Haradinaj.

Vežba "Srebrna sablja" održana je od 15. do 17. oktobra u Kforovoj bazi Film siti u Prištini.Ostale vesti

Zoran Sekulić: Danas su svi izvori vesti, ali nisu svi novinari
U prostorijama NVO "Aktiv" u Kosovskoj Mitrovici održava se drugi po redu novinarski trening za redakcije RTV Kim, Radio Kontakt plus, Radio Mitrovice sever, Kossev i Radio Goraždevac. Predavač je dugogodišnji novinar Zoran Sekulić.
  • 23.10.2021
Obuka za buduće studente. Prijava u toku
U opštinama Gračanica, Štrpce i Severna Mitrovica organizuje se napredna nastava za mlade kao priprema za fakultet. Projekat sprovodi RIT Kosovo u saradnji sa Forumom za razvoj i multietničku saradnju i uz podršku ambasade SAD-a u Prištni.
  • 23.10.2021
Jelena Petković nova članica Komisije za žalbe Saveta za štampu
Uprava Udruženja novinara Srbije izabrala je danas novinarku  Jelenu Petković za novu članica Komisije za žalbe Saveta za štampu u Srbiji.
  • 23.10.2021
Penzionerima 1. novembra još 30 evra, ostalim građanima dan kasnije

Penzioneri će prvi dobiti još 30 evra pomoći od države 1. novembra, dok će ostalim građanima ta pomoć biti isplaćena 2. i 3. novembra, najavio je ministar finansija Siniša Mali i naglasio da se do sada za dobijanje novčane pomoći od države prijavilo ukupno 5,767 miliona građana.

  • 21.10.2021
Mladi i medijska pismenost

Ekonomsko-trgovinska škola u Lapljem Selu je, u saradnji sa organizacijom „Prijatelji dece Srbije“, izvela projektnu nastavu na temu „Deca i mediji“. Učenici ove škole su naveli da umeju da prepoznaju štetan sadržaj na društvenim mrežama i televiziji, dok njihovi profesori smatraju da omladina nije svesna negativnog uticaja medija. Predstavnici medija naglašavaju da se novinarska etika mora poštovati u svakom segmentu rada.

  • 21.10.2021
USAID i ICK organizuju

USAID-ov pravosudni projekat i Centar za inovacije Kosova (ICK) biće domaćini “JusTech“ takmičenja za inovacije na Kosovu.

  • 21.10.2021