Vesti
Društvo

Film "Nebesa" otvorio sedmi Međunarodni filmski festival KiM

Sedmi "Kosovo i Metohija" Međunarodni filmski festival (KMMFF) pod sloganom "Ovde" je svečano otvoren u Domu kulture "Gračanica", prikazivanjem filma "Nebesa", u režiji Srđana Dragojevića.
Film
Sa festivala (Foto Kim)

Film "Nebesa" je svetsku premijeru imao u glavnom takmičarskom programu Filmskog festivala u Lokarnu, 19. novembra, dok je juče premijerno prikazan u Beogradu u Štark Areni, a večeras je i publika u Gračanici imala priliku da ga pogleda.

Festival je otvorio izvršni producent filmskog festivala Stefan Mladenović, koji je vođen prethodnim iskustvom i oduševljen radom Doma kulture u Gračanici, govorio o filmu Srđana Dragojevića.

"Mi smo koncipirali festival kao putujući tako da se svake godine održava na nekom drugom mestu, ali kad smo došli u Dom kulture Gračanica videli smo jednu grupu ljudi, koja svoj posao obavlja jako profesionalno i sa puno entuzijazma, te smo odlučili da se festival svake naredne godine održava u Gračanici, a da ukoliko uslovi omoguće proširimo i na druge enklave. Festival otvaramo filmom `Nebesa`, renomiranog reditelja Srđana Dragojevića. U pitanju je crna komedija o uticaju čuda u hrišćanstvu i kako ljudi reaguju na čuda i začudnost u savremenom dobu", kazao je Mladenović.

Direktor Doma kulture "Gračanica" Živojin Rakočević je na potpuno jedinstven način ukazao na potrebu kulturnog života na Kosovu, te da kroz filmsku umetnost Srbi na ovom području osećaju slobodu.

"Hvala vam što ste tu i hvala vam što ulazeći u ovu salu, ulazite u jednu posebnu slobodu koja se zove sloboda umetnosti, koja nema granica i ograničenja, nema nijednog trenutka u kom možete reći, kada se ugase svetla ja sam `neslobodan`. To je vaš prostor i to je prostor vaše ljubavi i vaše slobode i kreacije", rekao je Rakočević.

Urednik filmskog programa u Domu kulture "Gračanica" Boban Jevtić se, kako je kazao, nada dobroj posećenosti festivala, te da je petu godinu zaredom svim filmofilima na području opštine Gračanica pružena prilika da uživaju u filmskim ostvarenjima domaće i strane kinematografije.

"Pred nama je lep filmski vikend,očekuju nas neka od najnovijih filmskih ostvarenja domaće i strane kinematografije,naravno biće i repertoara za našu najmlađu publiku. Nadamo se dobroj poseti, poštujemo sve preporučene mere. Ovo je lepa filmska prilika za sve filmofile u Gračanici", istakao je Jevtić.

Tokom tri dana trajanja festivala publika u Gračanici imaće priliku da pogleda devet filmova, a osim domaćih, biće prikazani i strani filmovi koji su postigli veliku gledanost i neizostavni dečji program.

U okviru domaćeg programa biće prikazan film "Toma" u režiji Dragana Bjelogrlića, kao i "Vampir" reditelja i scenariste Branka Tomovića. Od stranih filmova na ovogodišnjem repertoaru biće fimovi "Večni", "Venom 2" i "Mejnstrim". Raspored projekcija filmova u naredna dva dana možete pogledati ovde.

Ovogodišnji filmski festival će zatvoriti Miloš Vučković producent filma "Vampir".

Najnovija filmska ostvarenja će moći da pogleda i publika u Šilovu 20. novembra i u Ranilugu 21. novembra.
Ulaznice za pojedinačne projekcije se mogu kupiti na blagajni Doma kulture Gračanica, u KPC-a "Božidar Mitrović Šandor" u Šilovu i Doma kulture "Radomir Popović" u Ranilugu.

Cena ulaznica iznosi 150 dinara, a gledaoci će kupovinom karte imati prilike da učestvuju na nagradnoj igri, čija je vrednost 5.000 dinara.

Kosovo i Metohija međunarodni filmski festival (KMMFF) organizuju Dom kulture „Gračanica“ i Evropski kulturni forum uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture Vlade Republike Srbije.Ostale vesti

Zbog odrona stene kod Dudinog krša magistralni put zatvoren za saobraćaj
Na magistralnom putu Mitrovica – Zvečan, tačnije kod Dudinog krša, došlo je do odrona stene i put nije prohodan za saobraćaj od jutros.
  • 14.08.2022
Šta se dešava sa 70 radnih mesta u srpskim zdravstvenim ustanovama na Kosovu?
Osam zdravstvenih ustanova koje na Kosovu rade u srpskom sistemu, raspisale su u martu ove godine konkrus za prijem oko 70 radnika. Međutim, ni posle pet meseci nije objavljeno ko je dobio posao, a jedna ustanova je u međuvremenu poništila konkurs.
  • 12.08.2022
Batuse: Za 15 minuta izgorela polovina petogodišnjeg truda
Požar u voćnjaku porodice Simonović u selu Batusu kraj Kosova Polja je planuo u četvrtak, 11. avgusta, oko 16.00 časova. Polovina voćnjaka je stradala za 15 minuta, a pet godina truda i rada je uloženo da se on podigne.
  • 12.08.2022
Mladi u Srbiji: Protiv sankcija Rusiji, ali za selidbu u Zapadnu Evropu
Dok je većina mladih protiv osude Rusije zbog rata u Ukrajini, samo 11 odsto njih ne želi da se odseli iz zemlje, pokazalo je istraživanje Krovne organizacije mladih Srbije.
  • 12.08.2022
Benzin u Srbiji pojeftinio četiri, a dizel dva dinara
Benzin BMB 95 i evrodizel biće jeftiniji za četiri, odnosno dva dinara po litru do sledećeg petka, 19. avgusta.
  • 12.08.2022
Centar Zvečana bez struje do daljnjeg
Zbog požara koji je sinoć izbio na tzv “plavom” trafou u centru Zvečana, strogi centar ovog naselja još uvek je bez struje.
  • 12.08.2022