Vesti
Društvo

Film "Nebesa" otvorio sedmi Međunarodni filmski festival KiM

Sedmi "Kosovo i Metohija" Međunarodni filmski festival (KMMFF) pod sloganom "Ovde" je svečano otvoren u Domu kulture "Gračanica", prikazivanjem filma "Nebesa", u režiji Srđana Dragojevića.
Film
Sa festivala (Foto Kim)

Film "Nebesa" je svetsku premijeru imao u glavnom takmičarskom programu Filmskog festivala u Lokarnu, 19. novembra, dok je juče premijerno prikazan u Beogradu u Štark Areni, a večeras je i publika u Gračanici imala priliku da ga pogleda.

Festival je otvorio izvršni producent filmskog festivala Stefan Mladenović, koji je vođen prethodnim iskustvom i oduševljen radom Doma kulture u Gračanici, govorio o filmu Srđana Dragojevića.

"Mi smo koncipirali festival kao putujući tako da se svake godine održava na nekom drugom mestu, ali kad smo došli u Dom kulture Gračanica videli smo jednu grupu ljudi, koja svoj posao obavlja jako profesionalno i sa puno entuzijazma, te smo odlučili da se festival svake naredne godine održava u Gračanici, a da ukoliko uslovi omoguće proširimo i na druge enklave. Festival otvaramo filmom `Nebesa`, renomiranog reditelja Srđana Dragojevića. U pitanju je crna komedija o uticaju čuda u hrišćanstvu i kako ljudi reaguju na čuda i začudnost u savremenom dobu", kazao je Mladenović.

Direktor Doma kulture "Gračanica" Živojin Rakočević je na potpuno jedinstven način ukazao na potrebu kulturnog života na Kosovu, te da kroz filmsku umetnost Srbi na ovom području osećaju slobodu.

"Hvala vam što ste tu i hvala vam što ulazeći u ovu salu, ulazite u jednu posebnu slobodu koja se zove sloboda umetnosti, koja nema granica i ograničenja, nema nijednog trenutka u kom možete reći, kada se ugase svetla ja sam `neslobodan`. To je vaš prostor i to je prostor vaše ljubavi i vaše slobode i kreacije", rekao je Rakočević.

Urednik filmskog programa u Domu kulture "Gračanica" Boban Jevtić se, kako je kazao, nada dobroj posećenosti festivala, te da je petu godinu zaredom svim filmofilima na području opštine Gračanica pružena prilika da uživaju u filmskim ostvarenjima domaće i strane kinematografije.

"Pred nama je lep filmski vikend,očekuju nas neka od najnovijih filmskih ostvarenja domaće i strane kinematografije,naravno biće i repertoara za našu najmlađu publiku. Nadamo se dobroj poseti, poštujemo sve preporučene mere. Ovo je lepa filmska prilika za sve filmofile u Gračanici", istakao je Jevtić.

Tokom tri dana trajanja festivala publika u Gračanici imaće priliku da pogleda devet filmova, a osim domaćih, biće prikazani i strani filmovi koji su postigli veliku gledanost i neizostavni dečji program.

U okviru domaćeg programa biće prikazan film "Toma" u režiji Dragana Bjelogrlića, kao i "Vampir" reditelja i scenariste Branka Tomovića. Od stranih filmova na ovogodišnjem repertoaru biće fimovi "Večni", "Venom 2" i "Mejnstrim". Raspored projekcija filmova u naredna dva dana možete pogledati ovde.

Ovogodišnji filmski festival će zatvoriti Miloš Vučković producent filma "Vampir".

Najnovija filmska ostvarenja će moći da pogleda i publika u Šilovu 20. novembra i u Ranilugu 21. novembra.
Ulaznice za pojedinačne projekcije se mogu kupiti na blagajni Doma kulture Gračanica, u KPC-a "Božidar Mitrović Šandor" u Šilovu i Doma kulture "Radomir Popović" u Ranilugu.

Cena ulaznica iznosi 150 dinara, a gledaoci će kupovinom karte imati prilike da učestvuju na nagradnoj igri, čija je vrednost 5.000 dinara.

Kosovo i Metohija međunarodni filmski festival (KMMFF) organizuju Dom kulture „Gračanica“ i Evropski kulturni forum uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture Vlade Republike Srbije.Ostale vesti

Neradni dan na Kosovu

Kosovske institucije neće danas raditi zbog toga što je državni praznik Albanije proglašen i za praznik na Kosovu.

  • 29.11.2021
Priština: Vijori se zastava sa likovima Hašima Tačija i Kadrija Veseljija

Povodom Dana nezavisnosti Albanije i albanske zastave, u blizini Univerzitetskog kliničkog centra u Prištini, postavljena je velika zastava sa likovima Hašima Tačija i Kadrija Veseljija, kao i amblemom OVK.

  • 28.11.2021
Dan zastave Albanije-neradni dan na Kosovu
Albanija danas slavi 109 godina od proglašenja nezavisnosti. Ovaj datum uveliko se obeležava i na Kosovu, te će ponedeljak biti neradni dan za sve institucije.
  • 28.11.2021
Komandant KFOR-a sa vladikom Teodosijem o bezbednosti i međusobnoj toleranciji

Komandant Kfora general-major Ferenc Kajari je razgovarao sa vladikom raško-prizrenskim Teodosijem, naveli su iz ove misije na svom zvaničnom Fejsbuk profilu.

  • 26.11.2021
UNS o izmeni Krivičnog zakonika i zaštiti novinara
Okrugli sto koji je Udruženje novinara Srbije juče organizovalo u Novom Sadu pod nazivom „Izmene Кrivičnog zakonika između potvrde i osporavanja – mogu li se novinari izboriti za bolju zaštitu“ potvrdio je da je novinarima i medijskim radnicima potrebna bolja krivično-pravna zaštita. Učesnici su se složili da je na predloženom Nacrtu izmena i dopuna Кrivičnog zakonika koji je u javnoj raspravi potrebno još raditi i da u ovom obliku ne bi trebalo da bude usvojen.
  • 26.11.2021
Ambasadorka Srbije izabrana za predsedavajuću Izvršnog saveta Uneska

Ambasadorka Srbije pri Unesku Tamara Rastovac Siamašvili je izabrana za predsedavajuću Izvršnog saveta Uneska na period od dve godine. 

  • 26.11.2021