Vesti
Društvo

Fićović: Lokalni mediji od suštinske važnosti za objektivno informisanje Srba na Кosovu

Кonferencija za medije jugoistočne Evrope "Na raskršću - čuvanje medijskih sloboda radi zaštite demokratije", koju je misija OEBS organizovala u Skoplju od 15. do 17. maja, okupila je učesnike u sedam debata, kao i na radionicama, filmskim projekcijama, stavljajući u prvi plan veštačku inteligenciju i slobodu izražavanja.
Fićović: Lokalni mediji od suštinske važnosti za objektivno informisanje Srba na Кosovu
Ilustracija (Foto Pixabay.com)

Članica Izvršnog odbora Društva novinara Кosova i Metohije (UNS-DNКiM) Maja Fićović u okviru panela „Jačanje održivosti medija jugoistočne Evrope“ govorila je o izazovima u radu medija koji emituju program na srpskom jeziku na Кosovu.

Istakla je problem finansijske održivosti, nezainteresovanosti mladih ljudi za rad u redakcijama i na terenu, kao i to koliko je razvoj tehnologije umnožio posao novinarima danas. Dodala je da najveći pritisak trpe redakcije sa malim brojem ljudi, u koje spadaju skoro svi mediji koji izveštavaju na srpskom.

Fićović je naglasila da je značaj lokalnih medija od suštinske važnosti za objektivno informisanje Srba na Кosovu i da je potrebno naći uspešne modele za njihovu održivost, kako bi bez obzira na sve probleme uspeli da opstanu i sačuvali nepristrasnost u izveštavanju.

Navela je i da je jedan od modela opstanka umrežavanje lokalnih medija, jer razmena informacija doprinosi boljoj informisanosti građana, ali i donosi više mogućnosti da kod donatora budu prepoznati za finansiranje medijskih projekata.

Na konferenciji je učestvovalo više od 150 učesnika, među kojima su bili novinari, medijski stručnjaci i pravnici.Ostale vesti

Gračanica: Skup podrške Srbima na severu
U centru Gračanice okupilo se oko hiljadu građana kako bi pružili podršku Srbima koji već sedmi dan protestuju u Zvečnu, Leposaviću i Zubinom Potoku. Direktorica Narodne biblioteke Brankica Kostić kazala je na skupu da "jednim glasom upućuju podršku kolegama, koji su izbačeni sa svojih radnih mesta". 
  • 02.06.2023
Dopis školama o zaključivanju ocena, celodnevnoj nastavi, završnom ispitu
Ministarstvo prosvete Republike Srbije uputilo je dopis školama u vezi sa zaključkom Vlade kojim se drugo polugodište školske 2022/23. godine za sve učenike osnovnih i srednjih škola u Srbiji završava 6. juna.
  • 02.06.2023
Zvečan: Profesori ušli u školu kako bi preuzeli dokumentaciju

Zaposleni u srednjoj školi u Zvečanu i direktor ove obrazovne institucije zatražili su jutros od KFOR-a da im omogući pristup objektu, a potom i preuzeli dokumentaciju učenika. Škola se nalazi u istoj zgradi u kojoj je i opština Zvečan, a koja je pod kontrolom KFOR-a.

  • 02.06.2023
Gračanica bez struje do 17 časova

Prema najavama iz КEDS-a, zbog planiranih radova na elektromreži danas, 2. juna, u Gračanici će biti prekinuto snabdevanje električnom energijom.

  • 02.06.2023
Kamen temeljac za nove kuće porodicama Parlić, Grbić i Maksimović
Ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić položio je kamen temeljac za izgradnju kuća porodicama Parlić, Grbić i Maksimović u Dobrotinu, Donjoj Gušterici i Sušici. Ministarstvo će finansirati radove čiji se se završetak očekuje za oko tri nedelje.  
  • 01.06.2023
Patrijarh apelovao na one koji imaju moć da razumeju da Srbi imaju pravo da žive u miru

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije je večeras u Beogradu apelovao „na one koji imaju silu i moć“ da razumeju da i Srbi na Kosovu imaju pravo da žive u miru.

  • 31.05.2023