Vesti
Društvo

FHP: Uhapsiti počinioce i platiti odštetu

Fond za humanitarno pravo Kosova pozvao Policiju Kosova da preduzme sve neophodne mere kako bi uhapsila i izvela pred lice pravde počinioce oružanog napada u Goraždevcu.
FHP: Uhapsiti počinioce i platiti odštetu
Zapaljeni automobil u Goraždevcu (Foto Tanjug)

Fond za humanitarno pravo Kosova pozvao je i lokalne vlasti da utvrde materijalnu štetu koja pričinjena i isplate odštetu meštanima.

Izražavajući ogorčenje zbog poslednjeg oružanog napada u selu Goraždevac, FHP Kosova podseća da i policijske istrage napada na lokalne Srbe u ovom selu, kao i u celom regionu Peći, u prošlosti skoro nijednom nisu dale rezultate.

„Neuspeh u hapšenju počinilaca ovog zločina još više će stvoriti osećaj neizvesnosti kod građana srpske nacionalnosti ovog sela, ali i na celom Kosovu i imaće negativan uticaj u uspostavljanju poverenja u kosovske institucije“, ističe se u saopštenju FHP Kosovo.

Lokalne i centralne institucije na Kosovu stalno pozivaju srpsku zajednicu da se integriše u kosovsko društvo, ali sa druge strane ne vidi se politička volja u praksi.

Ove institucije ne ulažu napore da zaista stvore uslove da se Srbi integrišu u kosovsko društvo, da se slobodno kreću i da imaju potpunu bezbednost u svojim sredinama, smatra FHP Kosovo.

"Nije dovoljno što se Srbi verbalno pozivaju na integraciju, nego poziv mora da bude propraćen i konkretnim radnjama", zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

Koliko je vredan srpski pasoš?
Srpski pasoš je 38. najvredniji na svetu, pa je od država iz regiona na trećem mestu, iza slovenačkog (11. na svetu) i hrvatskog (16).
  • 19.04.2021
Ugostiteljima omogućeno da rade do 22 sata, zabrana kretanja od 22:30 do 5 časova ujutru
Predstavnici kosovske Vlade odlučuli su večeras da se ugostiteljima na Kosovu od sutra omogući da rade do 22 sata uveče, a kada je u pitanju dostava hrane, oni koji budu imali posebne dozvole moći će to da rade i nakon 22.30 časova, prenosi Ekonomija onlajn.
  • 18.04.2021
GR:
Ispred Policijske stanice u Gračanici danas su postavljene table sa natpisima "Policija spava, zatrubi da je probudiš", "Ajde lepo priznaj, a Đura će da ti oprosti što te je tukao", "Ne budite tvrdoglavi ljudi, komšije boli ruka kada biju", u znak neslaganja, jer je pre par dana pretučen mladić Luka Dimitrijević od strane Albanaca.
  • 18.04.2021
Očišćena divlja deponija na Padalištu
Odeljenje javnih službi Opštine Gračanica uklonilo je divlju deponiju u naselju Padalište, a ceo prostor je uređen, saopšteno je iz ove lokalne samouprave. Takođe je upućen apel meštanima da se smeće ne baca na mestima koja za to nisu predviđena.
  • 16.04.2021
Komandir Policije: Slučaj Dimitrijevića procesuiran po zakonu
Komandir Policijske stanice u Gračanici Bratislav Trajković poručuje da svako ko je nezadovoljan istragom u slučaju prebijanja Luke Dimitrijevića može da se obrati Inspektoratu policije u Prištini i to prijavi. On tvrdi da je istraga sprovedena po zakonu.
  • 16.04.2021
Auto protest zbog prebijanja Luke Dimitrijevića
Treći dan zaredom u Gračanici se odvijaju protesti zbog prebijanja Luke Dimitrijevića od strane trojice radnika obezbeđenje preduzeća za proizvodnju i preradu pečuraka čiji je vlasnik Albanac. Danas je, za razliku od prethodna dva dana, umesto okupljanja bila organizovana vožnja automobilima.
  • 16.04.2021