Vesti
Društvo

Festival “Štit” u Gračanici: Ponovno proživljavanje istorije

Međunarodni festival srednjovekovnih veština i zanata “Štit” okupio je sedmi put u Gračanici ljubitelje istorije. Posetioci će tokom vikenda imati priliku da dožive srednji vek, oprobaju se u nekom od najstarijih zanata, te streličarstvu i bacanju sekire.

Festival “Štit” u Gračanici: Ponovno proživljavanje istorije
Sa otvaranja Međunarodnog festivala srednjovekovnih veština i zanata “Štit” (Foto Kim)

Cilj festivala je očuvanje srednjovekovnih veština i zanata kazao je organizator i predsednik Udruženja „Red zmaja“ Boban Petrović. Oko 35 gostiju iz centralne Srbije, Severne Makedonije i Hrvatske posetiocima u Gračanici donosi deo srednjovekovne istorije iz svog mesta.

“Na taj način trudimo se da pokažemo raznolikost srednjovekovne kulture, istorije, zanata, imaćemo radionice, ali i prikazivanja suvenira”, rekao je on.

Ni kiša koja je večeras padala u Gračanici nije sprečila ljubitelje srednjovekovne istorije da dođu u park “Red zmaja”.

“Koncert Ansambla Venac je otkazan zbog kiše, interesovanje postoji i nadam se da će sutra biti lepo vreme, biće jako interesantnih stvari za decu i nadamo se najboljem sutra”, dodao je Petrović.

"Sačuvati zanate od zaborava"

Drugog dana festivala u subotu 13. maja biće održane radionice streličarstva i bacanje sekira za posetioce, kao i radionice srednjovekovnih zanata i veština. Predviđen je defile učesnika od tematskog parka Ordo Drakonis do manastira Gračanica, borbe vitezova, takmičenje u bacanju sekira, streličarski i turnir u viteškim borbama. U 20 časova održaće se koncert etno grupe Kos.

Bojan Tasić iz Udruženja za očuvanje starih zanata i veština "Beli orlovi” kaže da im je velika čast da budu deo oživljavanja istorije od samog njenog nastajanja pa do dana današnjeg.

“Naše udruženje se bavi baš tim, mi iz nekog zaborava vadimo te stare dobre zanate, tu neku upotrebnu vrednosti njihovih proizvoda, tako da proizvodimo svoje mačeve pa se borimo, oklope, kao i neke druge stare zanate kao što su kaligrafija, mozaici ili proizvodnja sveća, nešto opet zanimljivo ljudima koji su posetioci da postanu deo toga, da na neki interaktivni način dožive srednji vek, da učestvuju u njemu u onoj meri koliko je moguće kroz par dana Festivala”, kazao je on.

Udruženje “Beli orlovi” će posetiocima u Gračanici predstaviti viteške borbe, srednjovekovni ples - dvorski i narodni, streličarstvo, bacanje koplja, sekire.

“Neke stvari ćemo raditi sa decom, kao heraldika, kaligrafija, mozaici, imamo i tu neku radionicu za sveće, i mi je oprobavamo biće jako zanimljivo, i celog dana ćemo ponavljati, tako da svi koji dođu u bilo koje doba dana imaće neku novu radionicu da dočaraju”, naveo je Tasić.

Očuvanje istorije, prema Tasićevim rečima, ima višestruki značaj.

“Mi kroz nju prvo s jedne strane očuvavamo zanat kao zanat koji sada sve više dobija na ceni kao opšta kultura manofakture i ima svoju vrednost tako da većina naših zanatlija zaista živi od toga što radi, to je jedna stvar, a druga imamo ogroman uticaj na turizam, mi oživljavajuči neki segment narodne kulture, istorije, mitova, predanja vezujući opet za neko određeno podneblje ili za lokaciju mi oživljavamo ceo prostor, privlačimo tom zanimljivom pričom turiste, i opet damo neki novi turistički proizvod. Nije to nešto novo izmišljeno, mi samo usvajamo ono što je jako zanimljivo i vrlo dobro iskustvo nekih drugih zemalja koje time nikad nisu prestajali da se bave ali nisu imali neke druge otežavajuće okolnosti kao mi u nekoj skorasnjoj istoriji”, kazao je on.

Nakon 27 godina provedenih u Americi tridesetogodišnji Luka Ilić iz Beograda se pre mesec dana vratio u Srbiju i odlučio da postane član “Belih orlova”.

“Za sada samo posmatram, učim i pomažem gde mogu. Bohort je sport u kome se vitezovi bore, a volim i srpsku istoriju što mislim da je mnogo važno da znaju mlađe generacije i smatram da će ovako najbolje da nauče, a ne na času u školi. Ja sam naučio kako se zovu delovi oklopa”, rekao je on.

Ilić je prvi put na Kosovu, ali ne i na Festivalu ovakvog tipa.

“Bio sam u San Dijegu na Viking festival, ali sam prvi put u Gračanici. Čuo sam priče, ali drugo je kada si tu, lepo mi je ovde i svi ste ljubazni”, dodao je on.

Pored Udruženja “Red zmaja”, Međunarodni festival srednjovekovnih veština i zanat “Štit” podržali su Kulturno prosvetna zajendice KiM, Udruženje viteza “Beli orlovi” iz Beograda i park “Red zmaja”, a sponzori su Ministarstvo kulture Republike Srbije, PO Prištine i Opština Gračanica.

Festival će biti zatvoren u nedelju 14. maja dodelom nagrada najboljim takmičarima.Ostale vesti

Gračanica: Skup podrške Srbima na severu
U centru Gračanice okupilo se oko hiljadu građana kako bi pružili podršku Srbima koji već sedmi dan protestuju u Zvečnu, Leposaviću i Zubinom Potoku. Direktorica Narodne biblioteke Brankica Kostić kazala je na skupu da "jednim glasom upućuju podršku kolegama, koji su izbačeni sa svojih radnih mesta". 
  • 02.06.2023
Dopis školama o zaključivanju ocena, celodnevnoj nastavi, završnom ispitu
Ministarstvo prosvete Republike Srbije uputilo je dopis školama u vezi sa zaključkom Vlade kojim se drugo polugodište školske 2022/23. godine za sve učenike osnovnih i srednjih škola u Srbiji završava 6. juna.
  • 02.06.2023
Zvečan: Profesori ušli u školu kako bi preuzeli dokumentaciju

Zaposleni u srednjoj školi u Zvečanu i direktor ove obrazovne institucije zatražili su jutros od KFOR-a da im omogući pristup objektu, a potom i preuzeli dokumentaciju učenika. Škola se nalazi u istoj zgradi u kojoj je i opština Zvečan, a koja je pod kontrolom KFOR-a.

  • 02.06.2023
Gračanica bez struje do 17 časova

Prema najavama iz КEDS-a, zbog planiranih radova na elektromreži danas, 2. juna, u Gračanici će biti prekinuto snabdevanje električnom energijom.

  • 02.06.2023
Kamen temeljac za nove kuće porodicama Parlić, Grbić i Maksimović
Ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić položio je kamen temeljac za izgradnju kuća porodicama Parlić, Grbić i Maksimović u Dobrotinu, Donjoj Gušterici i Sušici. Ministarstvo će finansirati radove čiji se se završetak očekuje za oko tri nedelje.  
  • 01.06.2023
Patrijarh apelovao na one koji imaju moć da razumeju da Srbi imaju pravo da žive u miru

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije je večeras u Beogradu apelovao „na one koji imaju silu i moć“ da razumeju da i Srbi na Kosovu imaju pravo da žive u miru.

  • 31.05.2023