Vesti
Društvo

Festival rakije u Gračanici

Drugi po redu Rakija fest održava se danas u Gračanici. Starogradska muzika, roštilj, rakija i vino sa Kosova obeležili su današnje okupljanje u Domu kulture.

Sedamnaest individualnih proizvođača širom Kosova izložilo je u Gračanici svoje alkoholne proizvode na drugom po redu festivalu domaće rakije i vina.

Organizatori, Aleternativni kulturni centar, očekuju da će ovaj festival zaživeti i postati tradicionalna manifestacija u Gračanici.

„Koristimo ovu priliku do ulaska u EU, jer kada uđemo u EU verovatno nećemo dobiti ovakvu slobodu da svaki domaćin može da pravi svoju rakiju. Zamreće verovatno veliki broj proizvođača rakije ili će proizvodnja morati da se profesionalizuje“, rekao je izvršni direktor AKC-a Nenad Maksimović.

Miša Đuričić iz Velike Hoče ponudio je posetiocima vino i rakiju iz ovog kraja pod nazivom „Duša Metohije“.

„Ako se nešto voli onda ništa nije teško. Treba da postoji volja, ljubav, znanje, onda ništa nije problem“, rekao je Đuričić odgovarajući na pitanje da li je teško proizvesti dobru rakiju i vino.

Žika Kostić iz Gračanice je pobednik je ovog festivala. Kostić proizvodi domaću šljivovicu od 48 stepeni. Kaže da posle njegove „ljute“ glava ne boli.

„Ne znam da li sam navikao ili je ona (rakija) mene navikla, pijem je svakog dana ali nemam nikakvih problema“.

Analitičar iz Prištine Dukađin Gorani našao se danas u ulozi sudije. Sa članom UNDP-a, Gorani je ocenjivao kvalitet rakije.

„Bila mi je izuzetna čast da se odazovem ovde. Smatram da je ovo jedan izuzetan trenutak da se iskusi nešto što je zaista u zenici neke nacionalne tradicije srpske zajednice, a to je ovakvo pravljenje rakije. Dok sam još na nogama, smatram da sam za sada danas prošao Klokot, Gračanicu, Parteš, Zubin Potok i mislim da zaista ovi ljudi znaju šta rade“, rekao je Gorani.

Finansijsku organizaciju Rakija festa podržao je UNDP – Program UN za razvoj, tehničku podršku pružila je Opština.

Manifestacija traje do 18 sati.Ostale vesti

Laplje Selo: Počelo uređenje sportskih terena u osnovnoj školi
Mesec dana pred početak nove školske godine nastavljaju se infrastrukturni projekti na uređenju sportskih terena. Opštinsko odeljenje za omladinu u sport i Odeljenje urbanizma trenutno izvode radove u osnovnoj školi u Lapljem Selu.
  • 09.08.2022
Rok za uplatu rate poreza 15. avgust
Sekretarijat za javne prihode podsetio je poreske obveznike, fizička lica, preduzetnike i pravna lica da je 15. avgust u Srbiji rok za uplatu obaveze za treći kvartal godišnjeg poreza na imovinu za 2022. godinu.
  • 09.08.2022
Srbija: Akcija pojačane kontrole brzine kretanja vozila
Pripadnici Uprave saobraćajne policije MUP-a Srbije sprovešće od 8. do 14. avgusta akciju pojačane kontrole saobraćaja koja će biti usmerena na kontrolu brzine kretanja vozila.
  • 08.08.2022
Cirkus ’’Miškin’’ priredio senzacionalno veče publici u Goraždevcu
Cirkus ’’Miškin’’ uz podršku organizacije Amići di Dečani potrudio se da žiteljima Goraždevca jedno veče bude drugačije.
  • 07.08.2022
Kolone na prelazima, najduže čekanje na Merdaru

Na više prelaza na Kosovu i danas se beleže duža zadržavanja, a prema zvaničnim podacima najveće gužve su na Merdaru.

  • 06.08.2022
REM obrazložio odluku o izdavanju dozvola za nacionalnu frekvenciju
Savet Regulatora je zaključio da su svih 14 podnosilaca prijava – TV Pink, Nacionalna Hepi TV, Vesti, BK TV, Una, Nova S, N1, Prva, TV B92, KCN nacionalna, TV2, Tanjug TV, K1 i Kurir televizija – ispunili uslove iz konkursne dokumentacije.
  • 05.08.2022