Vesti
Društvo

Fejsbuk uklonio objave o ratu

Fejsbuk je uklonio šest objava sa portala Novi standard, na kojima su bili linkovi ka tekstovima sa stavovima i informacijama u vezi sa ratom u Ukrajini, izjavio je direktor ove medijske kuće Aleksandar Vujović za Udruženje novinara Srbije (UNS).
Fejsbuk uklonio objave o ratu
Ilustracija (Foto Pixabay)

Dva teksta su nakon pisanja žalbi vraćena uz potvrdu Fejsbuka da se ipak ne radi o kršenju standarda zajednice, navodi izvršni direktor Novog standarda.

"Sasvim mi je jasno da je razlog to što je procenjeno da ti tekstovi idu u prilog Rusiji, ali smatram da je zadatak novinara i novinarskih udruženja da se bore protiv moćnika da diktiraju dozvoljeni diskurs u skladu sa njihovim interesima", istakao je Vujović.

Uklonjeni tekstovi koji nisu vraćeni na Fejsbuk sadržali su prenesene izjave predsednika Rusije Vladimira Putina i sekretara za štampu Kremlja Dmitrija Peskova, kao i informacije o tome da je dekan Pravnog fakulteta smenjen zbog organizovanja posete studenata ambasadi Rusije, saopštava UNS.

Među tekstovima je i članak američkog nedeljnika Hil o neefikasnosti sankcija Rusiji i komentar ruskog pisca Zahara Prilepina o ratu.

Objave sa tekstovima koje su napisali indijski diplomata Badrakumar i novinar Slobodan Reljić su uklonjeni, a nakon žalbi Novog standarda vraćeni su na Fejsbuk.

"Sada nam je bez ikakvog objašnjenja onemogućeno da prenesemo čak i lične stavove kredibilnih autora koji su potrkrepljeni validnim argumentima. Jasan mi je politički kontekst, ali mi smo i pre i posle ovog uklanjanja prenosili tekstove preuzete sa Sputnjika i nikada nijedan nije bio uklonjen", kazao je Vujović.

Standardi Fejsbuk zajednice govore da se u objave koje se brišu ubrajaju sadržaji koji prikazuju nasilje, govor mržnje i pornografiju, ali pod svetlom, ili bolje rečeno tamom rata u Ukrajini, ti standardi neretko se promatraju na drugačiji način, navodi UNS.

Osnivač Šer fondacije Đorđe Krivokapić rekao je za sajt UNS da su društvene mreže neretko instrumenti različitih pozicija moći kojima se prilagođavaju i istakao da se to ne dešava samo kada su u pitanju proruski stavovi, jer društvene mreže koje se većinski koriste u Rusiji ograničavaju prozapadne stavove.

"Platforme nisu oslobođene politike i čak i tu postoje svrstane strane. To se odražava na slobodu izražavanja, jer nam rat onemogućava da u potpunosti pišemo šta želimo. Sve ovo se preliva i na Srbiju, jer je u pitanju globalno pitanje", rekao je Krivokapić.

Krajem februara ruskim državnim medijima je onemogućeno da zarađuju od oglašavanja na platformama Fejsbuk, Instagram, Tviter i Jutjub, a početkom marta je ograničen pristup medijima kao što su Raša tudej i Ria novosti. Ruski državni regulator u sektoru komunikacija Roskomnadzor je zbog tih odluka blokirao pristup platformama kompanije Meta, koja uključuje Fejsbuk, Instagram i Vocap.Ostale vesti

Na Kosovu se nastavljaju restrikcije struje i pored tvrdnji zvaničnika da ih neće biti
Građani Kosova ponovo će se suočiti sa nedostatkom struje, uprkos izjavama vladinih zvaničnika da restrikcija neće biti.
  • 16.08.2022
Godišnjica napada na Klokot
Navršile su se 23 godine od minobacačkog napada na Klokot, u kome su živote izgubili Tihomir Radić i Silvana Spasić. Selo je granatirano 16. avgusta 1999. godine, oko 19.20 sati. Napad se desio nakon prestanka oružanih sukoba i dolaska međunarodnih misija.
  • 16.08.2022
Akcija Fondacije “Dajana Paunović”:  Letovanje za tri porodice
U organizaciji Fondacije „Dajana Paunović“ tri socijalno ugrožene porodce ove godine po prvi put će otići na letovanje, saopšteno je iz Opštine Gračanica.
  • 16.08.2022
Janjić: Nedovoljna efikasnost energetskog sektora na Kosovu
Glavni problem u snabdevanju strujom Kosova su u ovdašnjem energetskom sektoru i oslanjanju na ugalj, smatra Dušan Janjić iz Foruma za međuetničke odnose.
  • 15.08.2022
Završni ispit 17. 18. i 19. avgusta

Završni ispit u avgustovskom roku, u skladu sa Kalendarom aktivnosti za sprovođenje završnog ispita na kraju osnovnog obrazovanja i vaspitanja za školsku 2021/2022. godinu, biće održan 17, 18. i 19. avgusta, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

 

  • 15.08.2022
Počele restrikcije struje
Od danas su počele da se primenjuju restrikcije struje na Kosovu. U Gračanici i Čaglavici u prepodnevnim satima je bilo isključenja.
  • 15.08.2022