Vesti
Društvo

Federiči: KBS ne može na sever Kosova bez moje dozvole

General-major Franko Federiči, komandant Kfora, kaže da pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga mogu da odu na sever Kosova tek pošto od njega za to dobiju dozvolu, prenosi Ekonomija onlajn.
Federiči: KBS ne može na sever Kosova bez moje dozvole
General major Franko Federiči (Foto Kfor)

Federiči je u intervjuu za Kljan Kosova istakao i da NATO dosledno podržava razvoj KBS-a u okviru njihovog prvobitnog mandata, u svrhu civilne zaštite.

Ponovio je da NATO očekuje nastavak poštovanja sporazuma koji su kosovske institucije potpisale sa Severnoatlantskom alijansom po ovom pitanju, prenosi portal Kosovo onlajn.

Na pitanje kakva je trenutna bezbednosna situacija na Kosovu, Federiči je rekao da je stabilna i da je KFOR pažljivo nadgleda.

"I dalje smo u potpunosti usredsređeni na svakodnevnu primenu mandata misije Kfor na osnovu Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija kako bismo osigurali bezbedno okruženje i slobodu kretanja na dobrobit svih zajednica na Kosovu", dodaje Federiči.

Kako naglašava, ne postoji pokazatelj za bilo kakvu potencijalnu zabrinutost.

"Bezbednosna situacija je rezultat mnogih činilaca, poput ekonomije, politike i blagostanja. Redovno nadgledamo situaciju kako bismo otkrili bilo koji mogući razvoj događaja koji bi mogao da utiče na bezbednosnu situaciju", kaže Federiči.

Federiči je naglasio da je Kfor spreman da preduzme sve neophodne mere za sprovođenje mandata Ujedinjenih nacija.

"Iako je Kosovo je postiglo puno u pogledu bezbednosti poslednjih godina i dalje postoje neki izazovi, uključujući uticaj organizovanog kriminala, ilegalnih ekonomskih aktivnosti i određene štetne retorike zasnovane na etničkoj pripadnosti", rekao je Federiči.

Odgovarajući na pitanje o odluci skupštine Južne Mitrovice o obezbeđivanju prostora za izgradnju kasarne KBS-a, Federiči kaže da je to pitanje za institucije u Prištini.

Prema njegovim rečima, Kfor nadgleda situaciju, komunicira sa svim institucijama i zajednicama na Kosovu i ima stalne kontakte sa ministrom odbrane Srbije kao i sa međunarodnim organizacijama na Kosovu, posebno sa EU.

"Još mnogo godina dok KBS ne postane vojska"

"Pre bilo kakvog raspoređivanja pripadnika KBS-a na sever Kosova, mora dobiti odobrenje, u skladu sa prethodnim sporazumom sa kosovskim institucijama, za koji NATO očekuje da nastavi da sprovodi", istakao je Federiči.

Na pitanje da li je prvo učešće KBS-a u vežbi "Branilac Evrope 21" znači da transformacije dobro napreduje, Federiči ukazuje da je potrebno još mnogo vremena da bi se Kosovske bezbednosne snage postale vojska.

"To je nešto što se ne postiže preko noći ili samo donošenjem zakona, a u svakom drugom slučaju biće potrebno mnogo godina da se formira vojska, naglasio je komandant Kfora.

"Podržavamo razvoj KBS-a pod njegovim prvobitnim mandatom, kao snage civilne zaštite", zaključio je Federiči.

 Ostale vesti

Šeholi ponovo izabran za direktora IAMN
U Prištini je danas održana skupština Instituta za afirmaciju međuetnickih odnosa (IAMN), na kojoj je izabran novi bord ove organizacije. Za predsednika borda je izabran Miljazim Gaši, a za potpresednika Vladimir Živković, potvrdio je za RTV Kim Fatmir Šeholi.
  • 19.10.2021
Matica srpska i Prizrenska bogoslovija na „Pijaci knjiga“; Zbog velikog interesovanja sajam produžen do ponedeljka
U okviru „Pijace knjiga“ u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“ u Кosovskoj Mitrovici, sutra će se, od 18 časova, predstaviti Prizrenska bogoslovija. Organizator je, zbog velikog interesovanja, ali i kasnijeg prijavljivanja izdavača, odlučio da trajanje sajma produži do ponedeljka 25. oktobra, pa će u četvrtak 21. oktobra, svoja izdanja predstaviti i Matica srpska iz Novog Sada.
  • 19.10.2021
Zoran Đorđević još uvek čeka izgradnju kuće
Zoran Đorđević kome je u martu srušena kuća još uvek čeka ispunjenje obećanja lokalnih vlasti - da otpočnu gradnju nove. Zoran se sada brine kako će prezimiti zimu u letnjoj kuhinji u kojoj boravi sa teško obolelom suprugom.
  • 19.10.2021
Kosovska Mitrovica: Poskupela taksi usluga
Taksi usluga u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu skuplja je za 50 dinara.
  • 18.10.2021
OG: Dezinfikovane školske i predškolske ustanove

Opština Gračanica izvršila je danas dezinfekciju školskih ustanova u kojima se juče odvijao izborni proces.

  • 18.10.2021
Škole u kojima se glasa sutra neće raditi

Škole u srpskim sredinama na centralnom Kosovu u kojima se obavlja glasanje na kosovskim lokalnim izborima, sutra neće raditi.

  • 17.10.2021