Vesti
Društvo

FDMC: Upoznavanje dece sa njihovim pravima i obavezama

Upoznavanjem sa dečjim pravima, diskriminacijom, uz pesmu, crtanje i druženje u Centru građanske energije (CEC) u Gračanici obeležen je Svetski dan deteta.

FDMC: Upoznavanje dece sa njihovim pravima i obavezama
Sa obeležavanja Svetskog dana deteta (Foto Kim)

Dvadesetak mališana uzrasta od pet do 12 godina kroz pesmu i crtanje imalo je prilike da se upozna sa dečjim pravima, ali i obevezama. Ovogodišnji slogan obeležavanja Svetskog dana deteta je “Zajedno možemo da osmislimo zeleniji i održiviji svet bez diskriminacije".

"Došao sam da obnovim dečija prava. Dečije pravo na ljubav, na porodicu, na lečenje, na školovanje i tako.... Naše obaveze su da učimo i da se igramo. Mnogo mi se sviđa ovde i zabavno je", kaže Danilo Milovanović iz Gračanice, učenik 3. razreda.

"Naučila sam koja sva prava postoje i ovde se baš lepo provodim. Znaću mnogo više nego što sam pre naučila. Prava su na lečenje, školovanje, na ljubav, da imamo dom i da nas čuvaju roditelji, a obaveze su nam da radimo obaveze u školi i da učimo", kaže osmogodišnja Natalija Bogdanović.

"Zapamtio sam dečija prava, ali ne i baš šta je to diskriminacija. Znam da trebamo da budemo zaštićeni od rata, da ne budemo izbačeni iz društva", kaže desetogodišnjak Lazar Dimić.

Pedagog Marija Pavlović govorila je o Svetskom danu deteta koji se, kako je kazala, obeležava kako bi podsetio na obaveze društva prema deci, kao i na aktuelne probleme sa kojima se deca suočavaju.

Učiteljica u OŠ “Kralj Milutin” u Gračanici Marija Vujović govorila je o duskriminaciji i dečijim pravima.

Dobrodošlicu mališanima pozeleo je Dejan Radivojević direktor Foruma za razvoj i multietničku saradnju koji je kazao je da se oni kao organizacija bore ne samo za socijalna, zdravstvena, već i druga prava koja su važna za odrastanje dece.

"Danas smo posebno srećni što smo uspeli da obeležimo Svetski dan deteta. Okupili smo decu i ono što je najvažnije danas je da im objasnimo koja su to njihova prava koja su vrlo važna. To je dug proces u kojem svi učestvujemo i mi kao nevladina organizacija i obrazovne institucije koji one pohađaju. Mi kao NVO ukazujemo na manjkavosti sistema i onda kada se njihova prava ugrožavaju", kaže Dejan Radivojević.

Radionicu povodom Svetskog dana deteta organizovali su Forum za razvoj i multietničku saradnju (FDMC) u saradnji sa Unicefom, a uz podršku ambasade Luksemburga.

 Ostale vesti

KP: Korišćenje pirotehnike dozvoljeno od 26. decembra do 2. januara
Bliže se božićni i novogodišnji praznici, a sa njima i upotreba pirotehničkih sredstava. Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na građane da budu oprezni. „Slavi srcem a ne oružjem“, poručili su, te upozorili na to da je korišćenje pirotehničkih sredstava dozvoljeno tek od 26. decembra.
  • 08.12.2021
Napadi i pritisci na medije
Stanje slobode medija u čitavom regionu je loše, a najveći problemi su verbalni i fizički napadi na novinare, autocenzura, ekonomski i politički pritisci i neregulisano medijsko tržište, ocenili su danas učesnici konferencije koju je organizovalo Udruženja novinara Srbije (UNS), u okviru projekta "Pod pritiskom".
  • 08.12.2021
Građani Severne Mitrovice o novim merama: Samo otežavaju ljudima
Vlada Kosova usvojila je 30. novembra nove opšte i posebne mere za kontrolu, sprečavanje i borbu protiv pandemije kovida-19 .
  • 08.12.2021
“Čitanje je ključ dobrog pisanja”

Dom kulture „Gračanica“ organizovao je treću dečju književnu radionicu „Čuvam jezik, lepo pišem“. ”Iako je Gračanica malo mesto, mališani koji pohađaju radionicu su vanserijski talentovani”, istakla je književnica i predavač Milica Matijević.

  • 08.12.2021
Sevce: Oštećena javna rasveta
U selu Sevce, u Gornjoj Mahali, došlo je do fizičkog oštećenja na trafou javne rasvete gde je iščupana fotoćelija koja reguliše rasvetu, usled čega su žitelji ovog mesta sinoć ostali bez osvetljenja. 
  • 08.12.2021
Misija OEBS-a na Kosovu osudila rušenje spomen ploče otetim novinarima
"Misija OEBS-a na Kosovu osuđuje ponovljeni vandalizam na spomen-ploči kraj Velike Hoče posvećenoj dvojici novinara kosovskih Srba koji su nestali u tom području 21. avgusta 1998. godine", navodi se u poruci na zvaničnoj Fejsbuk stranici ove misije.
  • 07.12.2021