Vesti
Društvo

FDMC: Upoznavanje dece sa njihovim pravima i obavezama

Upoznavanjem sa dečjim pravima, diskriminacijom, uz pesmu, crtanje i druženje u Centru građanske energije (CEC) u Gračanici obeležen je Svetski dan deteta.

FDMC: Upoznavanje dece sa njihovim pravima i obavezama
Sa obeležavanja Svetskog dana deteta (Foto Kim)

Dvadesetak mališana uzrasta od pet do 12 godina kroz pesmu i crtanje imalo je prilike da se upozna sa dečjim pravima, ali i obevezama. Ovogodišnji slogan obeležavanja Svetskog dana deteta je “Zajedno možemo da osmislimo zeleniji i održiviji svet bez diskriminacije".

"Došao sam da obnovim dečija prava. Dečije pravo na ljubav, na porodicu, na lečenje, na školovanje i tako.... Naše obaveze su da učimo i da se igramo. Mnogo mi se sviđa ovde i zabavno je", kaže Danilo Milovanović iz Gračanice, učenik 3. razreda.

"Naučila sam koja sva prava postoje i ovde se baš lepo provodim. Znaću mnogo više nego što sam pre naučila. Prava su na lečenje, školovanje, na ljubav, da imamo dom i da nas čuvaju roditelji, a obaveze su nam da radimo obaveze u školi i da učimo", kaže osmogodišnja Natalija Bogdanović.

"Zapamtio sam dečija prava, ali ne i baš šta je to diskriminacija. Znam da trebamo da budemo zaštićeni od rata, da ne budemo izbačeni iz društva", kaže desetogodišnjak Lazar Dimić.

Pedagog Marija Pavlović govorila je o Svetskom danu deteta koji se, kako je kazala, obeležava kako bi podsetio na obaveze društva prema deci, kao i na aktuelne probleme sa kojima se deca suočavaju.

Učiteljica u OŠ “Kralj Milutin” u Gračanici Marija Vujović govorila je o duskriminaciji i dečijim pravima.

Dobrodošlicu mališanima pozeleo je Dejan Radivojević direktor Foruma za razvoj i multietničku saradnju koji je kazao je da se oni kao organizacija bore ne samo za socijalna, zdravstvena, već i druga prava koja su važna za odrastanje dece.

"Danas smo posebno srećni što smo uspeli da obeležimo Svetski dan deteta. Okupili smo decu i ono što je najvažnije danas je da im objasnimo koja su to njihova prava koja su vrlo važna. To je dug proces u kojem svi učestvujemo i mi kao nevladina organizacija i obrazovne institucije koji one pohađaju. Mi kao NVO ukazujemo na manjkavosti sistema i onda kada se njihova prava ugrožavaju", kaže Dejan Radivojević.

Radionicu povodom Svetskog dana deteta organizovali su Forum za razvoj i multietničku saradnju (FDMC) u saradnji sa Unicefom, a uz podršku ambasade Luksemburga.

 Ostale vesti

Gračanica: Letnji bioskop na otvorenom

Dom kulture Gračanica organizuje Filmsko leto za mlade prikazivanjem filmova na otvorenom. 

  • 14.08.2022
Šta se dešava sa 70 radnih mesta u srpskim zdravstvenim ustanovama na Kosovu?
Osam zdravstvenih ustanova koje na Kosovu rade u srpskom sistemu, raspisale su u martu ove godine konkrus za prijem oko 70 radnika. Međutim, ni posle pet meseci nije objavljeno ko je dobio posao, a jedna ustanova je u međuvremenu poništila konkurs.
  • 12.08.2022
Batuse: Za 15 minuta izgorela polovina petogodišnjeg truda
Požar u voćnjaku porodice Simonović u selu Batusu kraj Kosova Polja je planuo u četvrtak, 11. avgusta, oko 16.00 časova. Polovina voćnjaka je stradala za 15 minuta, a pet godina truda i rada je uloženo da se on podigne.
  • 12.08.2022
Mladi u Srbiji: Protiv sankcija Rusiji, ali za selidbu u Zapadnu Evropu
Dok je većina mladih protiv osude Rusije zbog rata u Ukrajini, samo 11 odsto njih ne želi da se odseli iz zemlje, pokazalo je istraživanje Krovne organizacije mladih Srbije.
  • 12.08.2022
Benzin u Srbiji pojeftinio četiri, a dizel dva dinara
Benzin BMB 95 i evrodizel biće jeftiniji za četiri, odnosno dva dinara po litru do sledećeg petka, 19. avgusta.
  • 12.08.2022
Centar Zvečana bez struje do daljnjeg
Zbog požara koji je sinoć izbio na tzv “plavom” trafou u centru Zvečana, strogi centar ovog naselja još uvek je bez struje.
  • 12.08.2022