Vesti
Društvo

FDMC: Upoznavanje dece sa njihovim pravima i obavezama

Upoznavanjem sa dečjim pravima, diskriminacijom, uz pesmu, crtanje i druženje u Centru građanske energije (CEC) u Gračanici obeležen je Svetski dan deteta.

FDMC: Upoznavanje dece sa njihovim pravima i obavezama
Sa obeležavanja Svetskog dana deteta (Foto Kim)

Dvadesetak mališana uzrasta od pet do 12 godina kroz pesmu i crtanje imalo je prilike da se upozna sa dečjim pravima, ali i obevezama. Ovogodišnji slogan obeležavanja Svetskog dana deteta je “Zajedno možemo da osmislimo zeleniji i održiviji svet bez diskriminacije".

"Došao sam da obnovim dečija prava. Dečije pravo na ljubav, na porodicu, na lečenje, na školovanje i tako.... Naše obaveze su da učimo i da se igramo. Mnogo mi se sviđa ovde i zabavno je", kaže Danilo Milovanović iz Gračanice, učenik 3. razreda.

"Naučila sam koja sva prava postoje i ovde se baš lepo provodim. Znaću mnogo više nego što sam pre naučila. Prava su na lečenje, školovanje, na ljubav, da imamo dom i da nas čuvaju roditelji, a obaveze su nam da radimo obaveze u školi i da učimo", kaže osmogodišnja Natalija Bogdanović.

"Zapamtio sam dečija prava, ali ne i baš šta je to diskriminacija. Znam da trebamo da budemo zaštićeni od rata, da ne budemo izbačeni iz društva", kaže desetogodišnjak Lazar Dimić.

Pedagog Marija Pavlović govorila je o Svetskom danu deteta koji se, kako je kazala, obeležava kako bi podsetio na obaveze društva prema deci, kao i na aktuelne probleme sa kojima se deca suočavaju.

Učiteljica u OŠ “Kralj Milutin” u Gračanici Marija Vujović govorila je o duskriminaciji i dečijim pravima.

Dobrodošlicu mališanima pozeleo je Dejan Radivojević direktor Foruma za razvoj i multietničku saradnju koji je kazao je da se oni kao organizacija bore ne samo za socijalna, zdravstvena, već i druga prava koja su važna za odrastanje dece.

"Danas smo posebno srećni što smo uspeli da obeležimo Svetski dan deteta. Okupili smo decu i ono što je najvažnije danas je da im objasnimo koja su to njihova prava koja su vrlo važna. To je dug proces u kojem svi učestvujemo i mi kao nevladina organizacija i obrazovne institucije koji one pohađaju. Mi kao NVO ukazujemo na manjkavosti sistema i onda kada se njihova prava ugrožavaju", kaže Dejan Radivojević.

Radionicu povodom Svetskog dana deteta organizovali su Forum za razvoj i multietničku saradnju (FDMC) u saradnji sa Unicefom, a uz podršku ambasade Luksemburga.

 Ostale vesti

Kosovska policija zabranila šetnju planinara i rekreativaca u Štrpcu

Za danas planirana šetnja planinara i rekreativaca iz Kosovske Mitrovice, Zvečana i Štrpca, posvećena Danu pešačenja, zabranjena je od strane kosovske policije u Štrpcu.

  • 23.09.2023
Javni poziv za dodelu sredstava za efikasnu grejnu opremu
Kosovsko Ministarstvo ekonomije je juče, 22. septembra, raspisalo Javni poziv za subvencije za efikasnu opremu za grejanje domova i stanova.
  • 23.09.2023
Dokumentarni film „Mudrost traume“ u ponedeljak pred gračaničkom publikom
Fondacija „Novak Đoković“ u saradnji sa Domom kulture „Gračanica“ u okviru programa „Podrška, ne perfekcija“, organizuje projekciju dokumentarnog filma „Mudrost traume“ dr Gaboa Matea 25. septembra u velikoj sali Doma kulture „Gračanica“ sa početkom od 20 časova.
  • 22.09.2023
Svečana akademija povodom Dana opštine: Ljudi su najveće bogatstvo Gračanice
„Gračanica je simbol našeg naroda, Gračanica je i naš manastir, Gračanica su naši dobri i vredni ljudi, svako naše dete, svaka puna kuća, škola i crkva. Gračanica je i Milutin i Simonida, ali je Gračanica i ideja o opstanku jednog naroda“, rekla je predsednica lokalne samouprave Ljiljana Šubarić na Svečanoj akademija povodom Dana opštine u Domu kulture "Gračanica".
  • 21.09.2023
Posle završenog kursa, ženama iz RAE zajednice dodeljene šivaće mašine
Nakon tri meseca obuke u šivenju i pletenju za pripadnice RAE zajednice završen je projekat „Impusl za novi početak“ koji je sprovelo Udruženje poslovnih žena „Avenija“. Polaznicama kursa su dodeljene šivaće mašine kako bi, nakon radionice, samostalno radile i privređivale.
  • 20.09.2023
Održan prvi “Gračanički kros
Pod slogom “Nije frka, može trka” organizovan je prvi “Gračanički kros”. Oko 200 učesnika okupilo se najpre u dvorištu Doma kulture “Gračanica” odakle je startovala trka. Učesnici su bili podeljeni u dve grupe, takmičari do 14 godina i stariji.
  • 20.09.2023