Vesti
Društvo

Fakulteti Univerziteta u Prištini se predstavili budućim brucošima

Promocija deset fakulteta Univerziteta u Prištini je organizovana na šetalištu u Kosovskoj Mitrovici. Budućim brucošima je predstavljeno sve što nudi ovdašnji univerzitet, a cilj održavanja događaja jeste da svršeni srednjoškolci nastave svoje obrazovanje baš u ovom gradu.
Fakulteti Univerziteta u Prištini se predstavili budućim brucošima
Promocija fakulteta PU u Kosovskoj Mitrovici (Foto Radio Kontakt Plus)

Prorektor za nastavu Univerziteta u Prištini, prof. dr Vladimir Boranijašević je rekao da su fakulteti želeli budućim studentima da se predstave na neposredan način.

"Na fakultetima našeg univerziteta postoji 101 akreditovan studijski program. Imamo konkurentne i moderne studijske programe. Nudimo studentima kvalitetan nastavni kadar. Smeštaj i ishrana u Studentskom centru su vrlo pristupačni", dodao je on.

Dekanica Medicinskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici dr Tatjana Novaković je navela da deo te ustanove uglavnom postaju đaci završnih godina gimnazija i medicinskih škola.

Ove godine na pomenutom fakultetu su budućim brucošima na raspolaganju i tri nova studijska programa.

"Pratili smo tržište rada i odlučili da akreditujemo strukovne studije koje traju tri godine. Reč je o tri smera - strukovna medicinska sestra, strukovni fizioterapeut i zubni tehničar - protetičar. To su tri usmerenja koja su tražena na našem tržištu, taj profil zanimanja je vrlo interesantan, a školovanje traje kraće nego akademske studije", dodaje dr Novaković.

Na Medicinskom fakultetu ima 120 budžetskih mesta i to isključivo za studente opšte medicine, stomatologije i zdravstvene nege, otkriva naša sagovornica.

"Ostali će biti na samofinansiranju. Naš fakultet pruža zaista dosta mogućnosti, kvalitetno obrazovanje, praktičnu nastavu, itd. Ovo je prilika da svoj život obogatite, da lepo živite, a da usput steknete znanje i što da ne, da nađete svog životnog partnera baš u našoj ustanovi", poručila je ona.

Prijemni ispit na Medicinskom fakultetu najverovatnije će biti organizovan 29. juna a u septembru će, ukoliko bude slobodnih mesta, biti održan i drugi upisni rok.

Prodekan za nastavu na mitrovičkom Pravnom fakultetu dr Jelena Belović je kazala da je prošle godine urađena ponovna akreditacija osnovnih akademskih studija prava.

Ovogodišnja generacija brucoša na pomenutom fakultetu biće 62. po redu.

"Paleta izbornih predmeta je obogaćena, a ono što čini suštinu Pravnog fakulteta, ti noseći predmeti, ostali su isti. Upisujemo 70 studenata koji se finansiraju iz budžeta Republike Srbije, a 80 njih će sami sebi platiti školarinu", dodala je dr Balović.

Ko upiše Pravni fakultet, taj investira u svoju budućnost, rekla je ona.

"Sadašnji brusoši se mahom odlučuju za neke druge profile, ali ono što vekovima opstaje jeste pravnik kao zanimanje koje je potrebno svakoj instituciji, ustanovi, preduzeću... Ništa ne može da funkcioniše bez pravnika. Naši studenti mogu sutra biti advokati, notari, beležnici, medijatori... lista zanimanja je zaista široka, potrebno je samo da odaberete ono što volite", objasnila je dr Balović.

Kandidati za upis, učenici koji su završili četvorogodišnje srednje škole, svoje prijave za upis na Pravni fakultet podneće najverovatnije krajem juna, a prijemni ispit će biti organizovan 1. ili 2. jula.

Budući brucoši će polagati dva testa - iz srpskog jezika i istorije.Ostale vesti

Kosovska Mitrovica: Humanitarni bazar za lečenje Sare Prljinčević
U gradu na Ibru je organizovan celodnevni bazar radu prikupljanja novčanih sredstava za lečenje Sare Prljinčević (15) sa centralnog Kosova koja boluje od akutne limfoblasne leukemije.
  • 05.12.2022
Gračanica: Albanac pušta stoku na pašu na novom groblju
B.I. iz Gračanice koji je jutros obišao grob svoje majke na novom gračaničkom groblju na Padalištu zatekao je stado krava i koza, koje je prema njegovim rečima na pašu izveo Albanac, najverovatnije iz okolnih mesta.
  • 04.12.2022
PIK predlaže suspenziju četiri policajca u vezi sa ubistvom trudnice
Policijski inspektorat Kosova (PIK) predložio je suspenziju četiri policajca u vezi sa ubistvom trudnice u Prištini.
  • 03.12.2022
Rana detekcija i sistematski odgovor ključni problemi invalida

Rana detekcija i sistematski odgovor, ključni su problemi sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom, ocenjuje za Radio Kontakt Plus, šefica Kancelarije UNICEF-a za mitrovički region, Ivana Milosavljević, povodom Dana osoba sa invaliditetom.

  • 03.12.2022
Sudski savet Kosova odlučio da se sudije vrate na posao
Sudski savet Kosova (SSK) saopštio je da se sudije koje su odlučile da bojkotuju rad zbog odluke kosovske vlade o smanjenju plata, vraćaju na posao i da će učestvovati u komisijama i drugim grupama u kojima je učešće određeno važećim zakonodavstvom, ali da neće sarađivati sa Vladom Kosova.
  • 03.12.2022
Civilno društvo: Težak i loš položaj osoba sa invaliditetom
Međunarodni dan osoba sa invaliditetom ove godine obeležava se 3. decembra pod sloganom  "Transformativna rešenja za inkluzivni razvoj: uloga inovacija u pokretanju pristupačnog i pravednog sveta". Tim povodom, NVO Centar za afirmativne društvene akcije (CASA) i NVO Faktor organizuju dvomesečnu kampanju pod nazivom "Posmatrajte svet našim očima", kako bi ukazali na težak i veoma loš položaj osoba sa invaliditetom u kosovskom društvu.
  • 02.12.2022