Vesti
Društvo

Fakulteti Univerziteta u Prištini se predstavili budućim brucošima

Promocija deset fakulteta Univerziteta u Prištini je organizovana na šetalištu u Kosovskoj Mitrovici. Budućim brucošima je predstavljeno sve što nudi ovdašnji univerzitet, a cilj održavanja događaja jeste da svršeni srednjoškolci nastave svoje obrazovanje baš u ovom gradu.
Fakulteti Univerziteta u Prištini se predstavili budućim brucošima
Promocija fakulteta PU u Kosovskoj Mitrovici (Foto Radio Kontakt Plus)

Prorektor za nastavu Univerziteta u Prištini, prof. dr Vladimir Boranijašević je rekao da su fakulteti želeli budućim studentima da se predstave na neposredan način.

"Na fakultetima našeg univerziteta postoji 101 akreditovan studijski program. Imamo konkurentne i moderne studijske programe. Nudimo studentima kvalitetan nastavni kadar. Smeštaj i ishrana u Studentskom centru su vrlo pristupačni", dodao je on.

Dekanica Medicinskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici dr Tatjana Novaković je navela da deo te ustanove uglavnom postaju đaci završnih godina gimnazija i medicinskih škola.

Ove godine na pomenutom fakultetu su budućim brucošima na raspolaganju i tri nova studijska programa.

"Pratili smo tržište rada i odlučili da akreditujemo strukovne studije koje traju tri godine. Reč je o tri smera - strukovna medicinska sestra, strukovni fizioterapeut i zubni tehničar - protetičar. To su tri usmerenja koja su tražena na našem tržištu, taj profil zanimanja je vrlo interesantan, a školovanje traje kraće nego akademske studije", dodaje dr Novaković.

Na Medicinskom fakultetu ima 120 budžetskih mesta i to isključivo za studente opšte medicine, stomatologije i zdravstvene nege, otkriva naša sagovornica.

"Ostali će biti na samofinansiranju. Naš fakultet pruža zaista dosta mogućnosti, kvalitetno obrazovanje, praktičnu nastavu, itd. Ovo je prilika da svoj život obogatite, da lepo živite, a da usput steknete znanje i što da ne, da nađete svog životnog partnera baš u našoj ustanovi", poručila je ona.

Prijemni ispit na Medicinskom fakultetu najverovatnije će biti organizovan 29. juna a u septembru će, ukoliko bude slobodnih mesta, biti održan i drugi upisni rok.

Prodekan za nastavu na mitrovičkom Pravnom fakultetu dr Jelena Belović je kazala da je prošle godine urađena ponovna akreditacija osnovnih akademskih studija prava.

Ovogodišnja generacija brucoša na pomenutom fakultetu biće 62. po redu.

"Paleta izbornih predmeta je obogaćena, a ono što čini suštinu Pravnog fakulteta, ti noseći predmeti, ostali su isti. Upisujemo 70 studenata koji se finansiraju iz budžeta Republike Srbije, a 80 njih će sami sebi platiti školarinu", dodala je dr Balović.

Ko upiše Pravni fakultet, taj investira u svoju budućnost, rekla je ona.

"Sadašnji brusoši se mahom odlučuju za neke druge profile, ali ono što vekovima opstaje jeste pravnik kao zanimanje koje je potrebno svakoj instituciji, ustanovi, preduzeću... Ništa ne može da funkcioniše bez pravnika. Naši studenti mogu sutra biti advokati, notari, beležnici, medijatori... lista zanimanja je zaista široka, potrebno je samo da odaberete ono što volite", objasnila je dr Balović.

Kandidati za upis, učenici koji su završili četvorogodišnje srednje škole, svoje prijave za upis na Pravni fakultet podneće najverovatnije krajem juna, a prijemni ispit će biti organizovan 1. ili 2. jula.

Budući brucoši će polagati dva testa - iz srpskog jezika i istorije.Ostale vesti

U najnovijoj zajedničkoj studiji Međunarodne organizacije rada (MOR) i Dečjeg fonda Ujedinjenih nacija (UNICEF) objavljeno je da je širom sveta radno angažovano više od 160 miliona dece, što znači svako deseto dete uzrasta od pet do 17 godina.
  • 21.05.2022
Računi za struju po starim tarifama

Regulatorna kancelarija za energetiku (RUE) prihvatila je odluku kosovskog Apelacionog suda da suspenduje odluku o uvođenju novih tarifa za električnu energiju. Novi računi za struju će dolaziti po starim tarifama, koje su važile pre poskupljenja u februaru ove godine.

  • 21.05.2022
Školama na severu Kosova donacija od tri miliona dinara
Školama na severu Kosova danas je uručena donacija u vrednosti od oko tri miliona dinara, a koju je obezbedila Fondacija za decu i mlade "Gnezdo" Grada Beograda.
  • 20.05.2022
Jevtić sa Devenportom o rešavanju problema u opštini Štrpce
Šef misije OEBS-a na Кosovu, ambasador  Majkl Devenport posetio je danas opštinu Štrpce i tom prilikom se sastao sa predsednikom opštine Daliborom Jevtićem. 
  • 20.05.2022
Eparhija raško-prizrenska traži efikasnu vladavinu prava za SPC

Eparhija raško-prizrenska izražava duboku zabrinutost zbog nepoštovanja odluke Ustavnog suda u Prištini koji je 20. maja 2016. godine pravosnažno i konačno potvrdio vlasništvo manastira Visoki Dečani na prostoru od 24 hektara zemlje koja okružuje manastir.

  • 20.05.2022
Festival ’’Mirdita, Dobar dan’’ od 25. maja u Beogradu
Ovogodišnje, deveto izdanje festivala “Mirëdita, Dobar dan!” biće otvoreno u sredu, 25. maja u 18:00 časova izložbom “Sve naše suze”, a festivalski program trajaće do 28. maja na nekoliko lokacija u Beogradu, saopštili su danas organizatori.
  • 20.05.2022