Vesti
Društvo

Evropska komisija pomaže srpske opštine na Kosovu

Evropska komisija saopštila je danas da je odobrila paket od 23,5 miliona evra namenjen razvoju srpskih opština na Kosovu.
Evropska komisija pomaže srpske opštine na Kosovu
Zgrada Evropske komisije (Foto nspm.rs)

Evropska komisija odobrila je paket od 23,5 miliona evra iz pretpristupnih fondova namenjen razvoju srpskih opština na Kosovu. Najveći deo ove sume otići će opštinama na severu, saopšteno je iz sedišta EU.

Zajedno sa 15 miliona koji su izdvojeni u oktobru, evropska pomoć za infrastrukturne projekte i razvoj institucija iznosi ukupno 38,5 miliona evra, navodi se u saopštenju Evropske komisije.

Specijalna dodatna sredstva će biti usmerena na opštinsku infrastrukturu, javnu upravu, seoski i regionalni razvoj, zapošljavanje, obrazovanje i zaštitu životne sredine, precizira se u saopštenju.

Komesar za proširenje EU Štefan File izjavio je da EU na ovaj način odaje priznanje naporima koje su Beograd i Priština uložili u normalizaciju odnosa.

"Na sastanku ministara inostranih poslova ove nedelje zemlje članice EU su još jednom priznale napore rukovodstva Srbije i Kosova za normalizaciju odnosa. Mi smo posvećeni tome da im pomognemo da napreduju sopstvenim putevima ka EU", izjavio je Štefan File.

File je dodao da "pomoć koja je odobrena, treba da posluži kao podrška u jačanju mira i stabilnosti u regionu i imaće direktan uticaj na život građana".Ostale vesti

Zoran Sekulić: Danas su svi izvori vesti, ali nisu svi novinari
U prostorijama NVO "Aktiv" u Kosovskoj Mitrovici održava se drugi po redu novinarski trening za redakcije RTV Kim, Radio Kontakt plus, Radio Mitrovice sever, Kossev i Radio Goraždevac. Predavač je dugogodišnji novinar Zoran Sekulić.
  • 23.10.2021
Obuka za buduće studente. Prijava u toku
U opštinama Gračanica, Štrpce i Severna Mitrovica organizuje se napredna nastava za mlade kao priprema za fakultet. Projekat sprovodi RIT Kosovo u saradnji sa Forumom za razvoj i multietničku saradnju i uz podršku ambasade SAD-a u Prištni.
  • 23.10.2021
Jelena Petković nova članica Komisije za žalbe Saveta za štampu
Uprava Udruženja novinara Srbije izabrala je danas novinarku  Jelenu Petković za novu članica Komisije za žalbe Saveta za štampu u Srbiji.
  • 23.10.2021
Penzionerima 1. novembra još 30 evra, ostalim građanima dan kasnije

Penzioneri će prvi dobiti još 30 evra pomoći od države 1. novembra, dok će ostalim građanima ta pomoć biti isplaćena 2. i 3. novembra, najavio je ministar finansija Siniša Mali i naglasio da se do sada za dobijanje novčane pomoći od države prijavilo ukupno 5,767 miliona građana.

  • 21.10.2021
Mladi i medijska pismenost

Ekonomsko-trgovinska škola u Lapljem Selu je, u saradnji sa organizacijom „Prijatelji dece Srbije“, izvela projektnu nastavu na temu „Deca i mediji“. Učenici ove škole su naveli da umeju da prepoznaju štetan sadržaj na društvenim mrežama i televiziji, dok njihovi profesori smatraju da omladina nije svesna negativnog uticaja medija. Predstavnici medija naglašavaju da se novinarska etika mora poštovati u svakom segmentu rada.

  • 21.10.2021
USAID i ICK organizuju

USAID-ov pravosudni projekat i Centar za inovacije Kosova (ICK) biće domaćini “JusTech“ takmičenja za inovacije na Kosovu.

  • 21.10.2021