Vesti
Društvo

Evroprajd šetnja u Beogradu završena bez većih incidenata

Šetnja pripadnika i simpatizera LGBTI populacije u okviru Evroprajda, koja je počela ispred zgrade Ustavnog suda u centru Beograda, završena je oko 18 časova kod stadiona Tašmajdan, bez većih incidenata.
Evroprajd šetnja u Beogradu završena bez većih incidenata
Šetnja učesnika Evroprajda od Ustavnog suda Srbije do Tašmajdana (Foto FoNet/Marko Dragoslavić)

Policija je nekoliko hiljada učesnika šetnje usmerila kraćom putanjom kroz park Tašmajdan, umesto Bulevarom kralja Aleksandra i Beogradskom ulicom, kako je bilo najavljeno.

Na Crkvi svetog Marka zvonila su zvona dok je kolona prolazila nedaleko od tog zdanja.

Program Evroprajda se nastavlja na stadionu Tašmajdan, gde su najavljeni koncerti Senide, Sare Jo i drugih.

Brnabić: Privedene 64 osobe

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da su tokom skupova u Beogradu privedene 64 osobe, da je povređeno 10 policajaca, da su se dogodila dva ozbiljnija incidenta i da je bilo angažovano 5.200 policajaca, a građanima Beograda i Srbije zahvalila što su danas pokazali tolerantnost.

Brnabićeva je izrazila zahvalnost, svoju ličnu i Vlade Srbije, velikoj većini građana Srbije i stanovnika Beograda jer su pokazali tolerantnost i razumevanje i na prvom mestu brigu prema državi da se bave stvarima koje su problematičnije od Evroprajda.

"Najveći deo našeg naroda je to poslušao i zahvaljujući njima imali smo dan koji je protekao bez većih incidenata, u miru i ja sam na to ponosna", rekla je Brnabić na vanrednoj konferenciji za novinare.

Ona je dodala da posebnu zahvalnost duguje policiji i Bezbednosno-informativnoj agenciji, jer su oni ti koji su obezbedili da Beograd danas bude siguran grad i suzbili incidente kojih je bilo, iako broj incidenata i ljudi koji su u njima učestvovali nije bio veliki.

Prema rečima Brnabićeve, dogodila su se dva ozbiljnija incidenta, u Ulici kralja Milana i kod Karađorđevog parka.

"Sve smo uradili na najbolji način i koliko god su bile izazovne protekle dve nedelje sada stavljamo tačku na ovu priču, pokazali smo da smo ozbiljna država, da držimo datu reč građanima, koja veruje i poštuje svoje institucije, ali poštuje prava svih građana", naglasila je ona.

"Mi smo sve što se dešavalo uradili na najbolji način, završili smo konačno sa temom, stavljamo tačku i okrećemo se važnijim problemima, bitnijim stvarima, jer nam ide zima, ali i kada je reč o međunarodnmim izazovima", dodala je.

Ana Brnabić je navela da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić otputovao u Njujork gde ga očekuju susreti na Generalnoj skupštini Ujeidnjenih nacija, dok ona putuje u London.

"Od teme koja nije trebalo da bude tema takve važnosti i sporova, pokušali su da naprave tačku razdvajanja u društvu, državi i među narodom, ali nisu uspeli, ostali smo jedinstveni, pokazali smo solidarnost, sačuvali mir", istakla je Brnabićeva.

Ona je kazala da nije bila na šetnji u okviru Evroprajda jer je mislila da je njeno mesto u tom trenutku "negde drugde", gde je potrebnije i važnije da bude kao predsednica Vlade Srbije u jednom teškom danu.

"Ja sam ponosna što ni u jednom trenutku tokom današnjeg dana nismo sumnjali da može da dođe do nekih širih incidenata. Ni u jednom trentuku nije bila kriza takvih razmera da smo mislili da mogu bilo učesnici ovih skupova koji se ne slažu sa Prajdom, bilo učesnici Prajda da budu ugroženi", rekla je Brnabićeva.

Ona je dodala da je Vučić bio jedina osoba koja je govorila racionalno, razumno i ozbiljno i pozivala na stabilnost i govorila da ovo svakako nije, ne može i nema smisla da bude "par ekselans tema" za naše društvo jer imamo mnogo većih i važnijih tema.

"Mi smo obezbedili da se Prajd održava svake godine od 2014. godine. Jedina razlika je bila to što je ovo Evroprajd, pa je bilo evroparlamentaraca, bio je izvestilac Vladimir Bilčik. Mi smo rekli da ovo ne treba da bude najvažnija tema, nažalost takva tema je napravljena, a ja se obraćam jer želim da stavimo tačku na to i obavestim građane šta se danas dešavalo", rekla je Brnabićeva.

Na pitanje da li je Vlada Srbije podlegla pritisku Zapada da se šetnja održi, ona je kazala da oni koji ih optužuju da su reagovali na pritiske Zapada polaze od sebe, a da ona nema problem da ih EU pritiska koliko želi, Vlada na pritiske ne reaguje i ne popušta, već su pritisci i kontraproduktivni - "nismo ovo uradili zato što je neko pritiskao".

Jasno je svima, ukazala je Brnabićeva, da je ovo bila tema i pokušaj destabilizacije Srbije, a mi to nismo dozvolili.

"To je ogroman uspeh u ovom trenuku, a imali su svesrdnu pomoć nekih medija i objava u eri društevnih mreža", navela je ona.

Premijerka Srbije je dodala da je to bila nametnuta tema, jer nema događaja u protekle dve nedelje na kojima je bila, a da joj mediji nisu postavljali pitanja o Evroprajdu i da li će biti šetnje.Ostale vesti

Priština: Deficit anesteziologa i medicinskih tehničara
Deficit anesteziologa i medicinskih sestara lako je uočljiv u Univerzitetsko kliničko bolničkom centru Kosova (UKCK).
  • 30.09.2022
’’Bazar nade i rukotvorina’’: U potrazi za trajnim rešenjima problema raseljenih

"Bazar nade i rukotvorina" koji ima za cilj ekonomsko osnaživanje i osamostaljivanje raseljenih lica, je u organizaciji Foruma za razvoj i multetničku saradnju (FDMC) po četvrti put održan u Gračanici. Učesnice današnjeg skupa su istakle da su zarade skromne, te da bi pomoć šire društvene zajednice bila značajna.

  • 29.09.2022
Saradnja u borbi protiv lažnih vesti
U okviru projekta "Program nezavisnih medija, borba protiv dezinformacija i sprečavanje lažnih vesti" Radio Kim medija grup (Radio Kim Media Group, RKMG) je potpisala ugovore o saradnji sa medijima iz romske i bošnjačke zajednice.
  • 29.09.2022
UNS: Nedopustivo objavljivanje intervjua sa serijskim silovateljem kojim se traumatizuju žrtve
Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje zbog objavljivanja intervjua u Informeru sa višestrukim silovateljem koji je u zatvoru zbog ovih krivičnih dela proveo skoro tri decenije.
  • 28.09.2022
Gračanica: Nastava po planu, grejanje u školama na vreme
Na prvoj vanrednoj sednici Odbora za obrazovanje koja je održana u Opštini Gračanica njegovi članovi su istakli da nastava teče po planu, kao i da će većina škola spremno dočekati grejnu sezonu, uprkos naglom poskupljenju ogreva. Budžetska izdvajanja za kapitalne investicije će biti višestruko uvećana, na red će doći i rubni delovi opštine, poručila je direktorica opštinskog Odeljenja za obrazovanje i kulturu Brankica Ničić.
  • 27.09.2022
Više od 120 rudara koji su bili zarobljeni u Trepči izlaze na površinu
Rudari iz Trepče, koji su od jutros bili zarobljeni ispod zemlje zbog nestanka struje izazvanog udarom groma počeli su da izlaze na površinu, rekao je predsednik sindikata Gani Osmani, prenosi Koha.
  • 27.09.2022