Vesti
Društvo

"Evropa da posveti pažnju srušenim crkvama i grobljima i na Kosovu"

Manastir Visoki Dečani izrazio je nadu da je došao trenutak da medjunarodna zajednica posveti pažnju sudbini desetina srpskih pravoslavnih crkava i nadgrobnih spomenika koji su uništeni na Kosovu.
Visoki Dečani (Foto Kim arhiva)

Visoki Dečani su na Tviteru objavili navode poslaničke grupe Evropskih konzervativaca i reformista u Evropskom parlamentu o satelitskim snimcima uništenih jermenskih crkava u regionu Nagorno Karabaha i upitali da li će sada uništene srpske crkve na Kosovu dobiti zasluženu pažnju.

„Nadajmo se da će se pažnja posvetiti sudbini desetina srpskih pravoslavnih crkava i nadgrobnih spomenika koje su uništili kosovski albanski ekstremisti nakon rata 1999. i dolaska medjunarodnih mirovnih snaga. Sada se suočavamo s očiglednom kampanjom poricanja našeg identiteta i istorije“, poručili su iz Visokih Dečana.

Kako su iz manastira dodali u narednoj objavi, na Kosovu je uništeno 150 srpskih pravoslavnih crkava.

"Posle rata 1999. na Kosovu 150 srpskih pravoslavnih crkava su nekažnjeno srušili kosovski ekstremisti uprkos medjunarodnom vojnom prisustvu i samo neke su popravljene dok mnoge još uvek leže u ruševinama 22 godine kasnije. Dokle će ovaj vandalizam biti prekriven ćutanjem", upitali su iz dečanskog manastira.

U objavi se takodje dodaje da se na Kosovu vodi kampanja negiranja Srpske pravoslavne crkve, njenih zakonskih i imovinskih prava, istorije i identiteta, navodima da su to etnički albanske crkve, i da se opravdano može postaviti pitanje zašto su Albanci rušili crkve koje smatraju svojim.Ostale vesti

Osmaci polažu kombinovani test
Budući srednjoškolci su testom iz maternjeg jezika počeli polaganje male mature, juče su polagali test iz matematike, a danas polažu kombinovani test.
  • 28.06.2022
Za cent skuplji litar dizela na Kosovu
Kosovsko ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine objavilo je maksimalne tržišne cene naftnih derivata koje važe 24 sata.
  • 28.06.2022
Obeležen Dan Prištinskog univerziteta
Svečanom akademijom, danas je na Fakultetu tehničkih nauka obeležen Dan Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.
  • 28.06.2022
Osmaci polagali test iz matematike
Budući srednjoškolci su juče ispitom iz maternjeg jezika počeli polaganje male mature. Danas je test iz matematike, a u sredu kombinovani test. Završni ispit polaže se u 522 škole, od 1.260 koliko je bilo planirano, pošto je tako odlučeno iz bezbednosnih razloga.
  • 28.06.2022
Jovanović: Na pola sam puta da zaplačem
"Vidite i sami koliko je značajno čuti i doživeti ovakve trenutke pored ovoliko naroda na jednom ovako svetom mestu. Najviše sam, u suštini, pogođen i sve vreme sam na pola da zaplačem zbog ovih majki koje ovoliko dece rađaju i bore se da bi naša budućnost bila bolja i svetlija", rekao je u Gračanici trener i nekadašnji rukometni reprezentativac SR Jugoslavije Nedeljko Jovanović.
  • 28.06.2022
Vidovdanska priznanja majkama
Majkama sa četvoro i više dece su nakon liturgije u porti manastira Gračanice tradicionalno uručeni ordeni "Majka devet Jugovića".
  • 28.06.2022