Vesti
Društvo

Euleks: Oko 1.650 osoba sa KiM se i dalje vode kao nestale

Misija Euleksa saopštila je da se približno oko 1.650 osoba sa Kosova i Metohije i dalje vode kao nestale i poziva zajednice kosovskih Albanaca i kosovskih Srba da pruže uzorke krvi za analizu DNK, kako bi se olakšao ovaj važan proces identifikacije.
Euleks: Oko 1.650 osoba sa KiM se i dalje vode kao nestale
Euleks (Foto Tanjug)

Povodom Dana nestalih na KiM Euleks odaje počast onima koji su nestali i patnji njihovih porodica na putu ka rasvetljavanju sudbine nestalih na Kosovu.

EULEX koristi ovu priliku da ponovi da je rešavanje sudbine približno 1.650 preostalih nestalih lica i dalje prioritet za Misiju, navodi se u saopštenju.

„Porodice nestalih lica mogu pronaći okončanje patnje i olakšanje jedino ako saznaju gde se nalaze njihovi najdraži. Mi smo ovde da pomognemo kosovskim institucijama u dugom i kompleksnom procesu tačnog identifikovanja nestalih lica, što predstavlja put napred i istovremeno suočavanje sa prošlošću”, izjavila je šefica Misije EULEX, Alexandra Papadopoulou.

EULEX je u saopštenju naveo da je do danas sproveo ili učestvovao u 631 terenskoj operaciji u cilju pronalaženja, identifikacije i povezivanja posmrtnih ostataka, a da je 507 žrtava vraćeno svojim porodicama.

"Pored toga, i u bliskoj saradnji sa Ministarstvom pravde i Kancelarijom Evropske unije na Kosovu, EULEX doprinosi modernizaciji Instituta za sudsku medicinu s ciljem isti da postane profesionalna i održiva institucija", zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

Iguman Janjić sa Federičijem o Kosovu
Iguman manastira Visoki Dečani otac Sava Janjić istakao je u objavi na Tviteru da je "Kfor značajan garant stabilnosti na Kosovu".
  • 17.01.2021
Protest ispred SANU zbog izjave Kostića o Kosovu
Ispred Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) u Beogradu je održan protestni skup stotinak građana zbog izjave njenog predsednika Vladimira Kostića o Kosovu. Oni su držali zastave Srbije i Rusije i zastavu s konturom Kosova i natpisom "Nema predaje".
  • 16.01.2021
Vladika Teodosije obišao poplavljena domaćinstva u Lepini i Radevu
Eiskop raško-prizrenski Teodosije je juče obišao poplavljena domaćinstva u Lepini i Radevu, dodelivši novčanu pomoć, hranu i higijenske pakete za 20 najugroženijih porodica, saopšteno je iz Eparhije raško-prizrenske.
  • 16.01.2021
Petković: Stigla pomoć narodu ugroženom poplavama na Kosovu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da je stigla pomoć srpskom narodu na Kosovu ugroženom poplavama, uprkos tome što je njemu onemogućen ulazak na Kosovo.
  • 15.01.2021
KP: Oprez u saobraćaju zbog poledice
Kosovska policija apeluje na učesnike u saobraćaju da budu pažljiviji u vožnji zbog poledice na putu uzrokovane poplavama i padom temperature.
  • 14.01.2021
Dostavljena oprema za bržu sanaciju štete od poplava
Talas poplava koje su pogodile Kosovo u srpskim sredinama zahvatio je 250 stambenih objekata kao i 250 hektara javnih površina, puteva i okućnica, a komisije za evidentiranje štete na terenu sagledavaju detalje plavljenja. 
  • 14.01.2021