Vesti
Društvo

Euleks: Oko 1.650 osoba sa KiM se i dalje vode kao nestale

Misija Euleksa saopštila je da se približno oko 1.650 osoba sa Kosova i Metohije i dalje vode kao nestale i poziva zajednice kosovskih Albanaca i kosovskih Srba da pruže uzorke krvi za analizu DNK, kako bi se olakšao ovaj važan proces identifikacije.
Euleks: Oko 1.650 osoba sa KiM se i dalje vode kao nestale
Euleks (Foto Tanjug)

Povodom Dana nestalih na KiM Euleks odaje počast onima koji su nestali i patnji njihovih porodica na putu ka rasvetljavanju sudbine nestalih na Kosovu.

EULEX koristi ovu priliku da ponovi da je rešavanje sudbine približno 1.650 preostalih nestalih lica i dalje prioritet za Misiju, navodi se u saopštenju.

„Porodice nestalih lica mogu pronaći okončanje patnje i olakšanje jedino ako saznaju gde se nalaze njihovi najdraži. Mi smo ovde da pomognemo kosovskim institucijama u dugom i kompleksnom procesu tačnog identifikovanja nestalih lica, što predstavlja put napred i istovremeno suočavanje sa prošlošću”, izjavila je šefica Misije EULEX, Alexandra Papadopoulou.

EULEX je u saopštenju naveo da je do danas sproveo ili učestvovao u 631 terenskoj operaciji u cilju pronalaženja, identifikacije i povezivanja posmrtnih ostataka, a da je 507 žrtava vraćeno svojim porodicama.

"Pored toga, i u bliskoj saradnji sa Ministarstvom pravde i Kancelarijom Evropske unije na Kosovu, EULEX doprinosi modernizaciji Instituta za sudsku medicinu s ciljem isti da postane profesionalna i održiva institucija", zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

Đurić: Srbija se neće odreći svojih svetinja na KiM
Na albanskoj televiziji “Top kanal” 30. maja je prikazan dokumentarni film "Velika srpska istorijska obmana - kako su Srbi ukrali albansku istoriju", u kojem se “falsifikuju istorijske činjenice s ciljem promovisanja velikoalbanske politike”, saopštilo je danas Ministarstvo kulture i informisanja Srbije. Marko Đurić poručuje da se “Srbija nikada i ni po koju cenu neće odreći svojih svetinja na KiM”.
  • 02.06.2020
Gračanica: Brojni primeri solidarnosti tokom epidemije koronavirusa
Brojne nevladine organizacije, kompanije, institucije, ali i pojedinci na Kosovu su humanitarnim akcijama dali proteklih meseci doprinos borbi protiv koronavirusa. Šivenje zaštitnih maski, izrada vizira i dostava humanitarnih paketa samo su neki od primera solidarnosti i humanosti u opštini Gračanica.
  • 02.06.2020
Od ponedeljka povratak dece u vrtiće
Predškolska ustanova Đurđevak mališanima ponovo otvara svoja vrata 8. juna. Nakon što je opština Gračanica izvršila dezinfekciju svih osam objekata ove ustanove, zaposleni privode kraju pripreme za povratak dece. Međutim, za boravak u obdaništima neophodna je potvrda pedijatra da je dete zdravo.
  • 02.06.2020
Kazne za nepoštovanje zdravstvenih mera u kafićima i restoranima
Vlasnici ugostiteljskih objekata u kojima se ne poštuju preporuke Ministarstva zdravlja Kosova tokom perioda pandemije Kovid 19, biće kažnjavani novčano, potvrdio je za RTV Kim direktor Odeljenja inspekcije u Opštini Gračanica Miloš Aritonović.
  • 02.06.2020
Kilometarske kolone na Jarinju
Na prelazu Jarinje već drugi dan su kilometarske kolone kamiona sa srpskim tablicama.
  • 01.06.2020
UNS: Priština da obezbedi slobodan protok srpskih štampanih medija
Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje zbog zabrane distribucije srpske štampe na teritoriji Kosova, koja je usledila posle odluke Vlade u Prištini da zabrani ulazak robe koja na sebi nema naznaku „Republika Kosova“ i poziva Prištinu da bez odlaganja obezbedi slobodan protok srpskih štampanih medija.
  • 01.06.2020