Vesti
Društvo

EU uz dogovor s Nemačkom usvojila plan o automobilima posle 2035.

Ministri Evropske unije usvojili su plan da od 2035. novi automobili sa motorom na unutrašnje sagorevanje mogu da se registruju samo ako koriste klimatski neutralna goriva, saopštila je švedska ministarka energetike Eba Buš.
EU uz dogovor s Nemačkom usvojila plan o automobilima posle 2035.
EU i Nemačka su za vikend postigle kompromis, prema kojem će nova vozila sa SUS motorom moći da se registruju i posle 2035. ako koriste e-goriva (Foto Oliver Berg/Deutsche Presse-Agentur GmbH)

Konačna odluka odlagana je nekoliko nedelja pošto se nemački ministar saobraćaja Folker Vising u poslednjem trenutku usprotivio prvobitnom nacrtu koji je predviđao zabranu registracija svih novih automobila koji imaju motor na unutrašnje sagorevanje.

Berlin i Brisel su ipak proteklog vikenda postigli kompromis, prema kojem će nova vozila sa takvim motorom moći da se registruju i posle 2035. ako koriste klimatski neutralna, ili takozvana e-goriva.

Evropski parlament u narednim nedeljama može da iznese svoje primedbe na sporazum koji je danas postigao Savet EU.

Naime, i upotreba e-goriva, koja se proizvode iz vode i ugljen-dioksida dobijenih iz vazduha pomoću obnovljive energije, veoma je sporna. Ta goriva, istina, za razliku od benzina ili dizela ne emituju štetne gasove, ali kritičari smatraju da su daleko potrebnija u vazdušnom ili vodenom, nego u drumskom saobraćaju.

Ostaje i dalje otvoreno pitanje da li će i posle 2035. klasični motori biti registrovani u nekom značajnom broju.

Stručnjak Ferdinand Dudenhefer kao argument protiv takve vrste pogona navodi visoke troškove proizvodnje e-goriva i "užasan energetski bilans" pošto je za njihovu proizvodnju potrebno mnogo struje, a industrija takve automobile tek treba da dizajnira.

Ostaju i neke sumnje kako takvo izuzeće za e-goriva, kakvo su dogovorile Evropska komisija i Nemačka, može u praksi da se sprovede.

Automobili sa e-gorivom moraće posebnim delegiranim pravnim aktom da se uključuju u regulativu EU. Takav akt izdaje Evropska komisija, ali bi Evropski parlament i zemlje članice mogle dva meseca da iznose svoje primedbe.

Poslanik nemačkih vladajućih socijaldemokrata i profesor evropskog prava Rene Repasi već je na Tviteru doveo u pitanje mogućnost realizacije plana. I poslanici zelenih partija u Evropskom parlamentu već su najavili da će detaljno proučiti kompromisni predlog.Ostale vesti

Peti protest
Peti protest "Srbija protiv nasilja" održava se u Beogradu, tačno mesec dana od kada je 13-godišnjak ubio devet učenika i radnika obezbeđenja u beogradskoj Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar". Građani se nalaze ispred Narodne skupštine, gde je postavljena bina odakle se okupljenima obraćaju govornici. Protest je počeo kompozicijom koju je komponovao ubijeni dečak u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar.
  • 03.06.2023
Lipljan, postavljena nova zastava SPC na zvonari

Trobojka Srpske pravoslavne crkve sa ocilima, kao i patrijaršijska zastava sa grbom, koja se postavlja samo u prazničnim danima, ponovo su od danas popodne postavljene na zvonaru crkve u Lipljanu odakle su zastavu nepoznati počinioci pre četiri dana strgli i odneli.

  • 03.06.2023
Zadušnice: Srbi u manjem broju posetili groblje u južnom delu Mitrovice
Danas su i Duhovske ili letnje zadušnice, koje po kalendaru Srpske pravoslavne crkve uvek padaju u subotu uoči Silaska Svetog duha na apostole.
  • 03.06.2023
Nabujala reka Janjevka, opštinske službe na terenu u Gornjoj i Donjoj Gušterici

Usled obilnih padavina koje su pogodile područje Gornje i Donje Gušterice došlo je do bujanja i na par lokacija i izlivanja reke Janjevke, navode iz Opštine Gračanice.

  • 02.06.2023
Štrpce: Skup podrške Srbima sa severa Kosova
Oko 1.000 meštana opštine Štrpce okupilo se na skupu podrške Srbima na severu Kosova i poručili im da se solidarišu sa njima i njihovim problemima.
  • 02.06.2023
Gračanica: Skup podrške Srbima na severu
U centru Gračanice okupilo se oko hiljadu građana kako bi pružili podršku Srbima koji već sedmi dan protestuju u Zvečnu, Leposaviću i Zubinom Potoku. Direktorica Narodne biblioteke Brankica Kostić kazala je na skupu da "jednim glasom upućuju podršku kolegama, koji su izbačeni sa svojih radnih mesta". 
  • 02.06.2023