Vesti
Društvo

EU ulaže 91 milion evra u kosovske železnice

Ambasador EU na Kosovu Tomas Sunjog i kosovski premijer Aljbin Kurti obeležili su u Kosovu Polju početak radova na rehabilitaciji i modernizaciji 34 kilometra železničke pruge između Kosova Polja i Mitrovice koje sufinansira EU.
EU ulaže 91 milion evra u kosovske železnice
Železnička stanica u Kosovu Polju (Foto eeas-pristina-ext)

Ukupna vrednost radova koji će biti izvedeni u narednih 15 meseci iznosi 68 miliona evra. Od toga, EU obezbeđuje 27 kroz ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan, a Evropska banka za obnovu i razvoj (EBOR) i Evropska investiciona banka (EIB) preostalih 41 milion evra.

"Sada počinjemo da rehabilitujemo i unapređujemo drugu deonicu regionalne Železničke rute 10 na Kosovu koja je deo Transevropske transportne mreže (TEN-T) i koja povezuje Kosovo sa regionom i ostatkom Evrope", rekao je ambasador Sunjog.

"Ovo je posebno važno jer doprinosi transportnoj povezanosti Kosova koja vodi ekonomskom rastu i otvaranju radnih mesta, i pomaže integraciju Kosova u jedinstveno regionalno i tržište EU", dodao je on.

Železnička ruta 10 koja ide od Severne Makedonije preko Kosova do Srbije duga je 256 kilometara, od kojih je 148 na Kosovu. Nadogradnja prve deonice od granice sa Severnom Makedonijom do Kosova Polja, dužine 66 kilometara, počela je u avgustu 2019. godine i trebalo bi da bude završena do kraja 2023. godine, dok su pripreme za nadogradnju treće deonice od Mitrovice u toku.

Sa novom investicijom od 27 miliona evra, direktan doprinos EU modernizaciji železnica na Kosovu dostigao je iznos od 91 milion, dok EBOR i EIB zajednički ulažu jednak iznos.

"Zahvalni smo Evropskoj uniji, a posebno Evropskoj komisiji na podršci finansiranju i rehabilitaciji ove železničke pruge, koja će građane Kosova još više približiti Evropskoj uniji. Kosovo će imati železničku prugu koja ispunjava sve zahteve interoperabilnosti definisane prema direktivama EU. To će rezultirati poboljšanim željezničkim kapacitetom za putnike i robu i značajnim poboljšanjem vremena putovanja. Jednako važno, radiće sa smanjenim emisijama gasova staklene bašte i ugljen-dioksida", kazao je premijer Kosova Aljbin Kurti.

Železnička ruta 10 je bila u lošem stanju sa ozbiljnim strukturnim problemima koji su ograničavali brzinu saobraćaja na 60 km/h. Njena rehabilitacija je prva velika investicija u železničkom sektoru na Kosovu i uključuje zamenu zastarelih skretnica, koloseka i pragova, kao i renoviranje tunela i mostova.

Današnjem događaju prisustvovali su i kosovski ministri ekonomije i životne sredine Artana Rizvanoli i Ljiburn Aljiu, kao i glavni izvršni direktor Infrakosa Uran Muljaj.Ostale vesti

Pomeranje sata umara i remeti san
Sat se u nedelju sa zimskog ponovo pomera na letnje računanje vremena, a četvrtina Nemaca kaže da su bar jednom posle takve promene imali zdravstvene probleme.
  • 23.03.2023
Raspisan 20. konkurs za Betinu fotografiju godine
Novinska agencija Beta raspisala je regionalni konkurs za najbolju medijsku fotografiju pod nazivom "Betina fotografija godine". Poziv je otvoren za profesionalne fotoreportere sa fotografijama snimljenim na prostoru jugoistočne Evrope u periodu od 1. juna 2022. do 28. februara 2023. godine.
  • 23.03.2023
Subvencije u cilju poboljšanja rada preduzeća na severu Kosova

Zahvaljujući subvencijama Kancelarije za Kosovo i Metohiju manastir Duboki Potok dobio je opremu za unapređenje manastirske ekonomije: kazane za proizvodnju rakije i cisterne za skladištenje, opremu za destileriju, stabilizator za rakiju, etiketirku i drugu neophodnu opremu za unapređenje proizvodnje.

  • 23.03.2023
U petak i subotu probni završni ispit za osnovce
Učenici osmog razreda osnovne škole polagaće u petak i subotu, 24. i 25. marta probni završni ispit, saopštilo je Ministarstvo prosvete.
  • 23.03.2023
Vladika Grigorije: Veliki problemi zahtevaju velike ljude koji će ih rešavati
"Oni koji nisu uspeli da do sada normalizuju život na Kosovu i Metohiji neće to uspeti ni sada, niti u budućnosti, ma o čemu se oni formalno dogovorili ili dogovarali. A to je ono što me kao čoveka najviše boli", kazao je u intervjuu za KoSSev vladika diseldorfsko-nemački Grigorije.
  • 22.03.2023
„Doručak sa gimnazijalcima“, prikupljanje novca za ekskurziju

Učenici i profesori prištinske Gimnazije sa sedištem u Lapljem Selu ponovo su pokrenuli akciju prikupljanja novca za svoje drugare čiji roditelji nisu u mogućnosti da plate matursku ekskurziju. U centru Gračanice, ispred opštine, postavili su štandove sa raznim i slatkišima, te napicima, od čije prodaje bi mogli da prikupe deo potrebnih sredstava.

  • 22.03.2023