Vesti
Društvo

EU razmatra nastavak mandata Euleksa za dve godine

Među zemljama članicama Evropske unije ima diskusija o nastavku mandata Euleksa na Kosovu koji ističe 14. juna ove godine, rečeno je iz kancelarije za medije Euleksa.
EU razmatra nastavak mandata Euleksa za dve godine
EULEKS (Foto arhiva KIM)

„Nakon što bude doneta odluka ona će i zvanično biti objavljena“, kaže se u odgovoru Euleksa Radiju slobodna Evropa.

Tokom prošle nedelje, kosovski predsednik Hašim Tači sastao se sa šefom Euleksa Larsom Gunarom Vigemarkom, ali nisu dati detalji njihovog susreta.

Prema dosadašnjoj praksi, još iz vremena predsednice Atifete Jahjaga, nastavak mandata je moguć samo razmenom pisama između predsednika Kosova i šefa evropske diplomatije, bez potrebe da se o tome izjasni i donese odluku i Skupština Kosova.

Radio slobodna Evropa nije dobila stav premijera niti ministarke pravde u vezi sa nastavkom mandata evropske misije reda i zakona.

Civilno društvo veruje da je Kosovu potrebna i dalje misija Euleksa, ali bez izvršnih ovlašćenja.

Betim Musljiu iz Kosovskog instituta pravde kazao je da mandat Euleksa povezan i sa mandatom i vremenom koliko će biti aktivan Specijalni sud za pretpostavljene ratne zločine visokih oficira bivše OVK.Ostale vesti

Đurić: Srbija se neće odreći svojih svetinja na KiM
Na albanskoj televiziji “Top kanal” 30. maja je prikazan dokumentarni film "Velika srpska istorijska obmana - kako su Srbi ukrali albansku istoriju", u kojem se “falsifikuju istorijske činjenice s ciljem promovisanja velikoalbanske politike”, saopštilo je danas Ministarstvo kulture i informisanja Srbije. Marko Đurić poručuje da se “Srbija nikada i ni po koju cenu neće odreći svojih svetinja na KiM”.
  • 02.06.2020
Gračanica: Brojni primeri solidarnosti tokom epidemije koronavirusa
Brojne nevladine organizacije, kompanije, institucije, ali i pojedinci na Kosovu su humanitarnim akcijama dali proteklih meseci doprinos borbi protiv koronavirusa. Šivenje zaštitnih maski, izrada vizira i dostava humanitarnih paketa samo su neki od primera solidarnosti i humanosti u opštini Gračanica.
  • 02.06.2020
Od ponedeljka povratak dece u vrtiće
Predškolska ustanova Đurđevak mališanima ponovo otvara svoja vrata 8. juna. Nakon što je opština Gračanica izvršila dezinfekciju svih osam objekata ove ustanove, zaposleni privode kraju pripreme za povratak dece. Međutim, za boravak u obdaništima neophodna je potvrda pedijatra da je dete zdravo.
  • 02.06.2020
Kazne za nepoštovanje zdravstvenih mera u kafićima i restoranima
Vlasnici ugostiteljskih objekata u kojima se ne poštuju preporuke Ministarstva zdravlja Kosova tokom perioda pandemije Kovid 19, biće kažnjavani novčano, potvrdio je za RTV Kim direktor Odeljenja inspekcije u Opštini Gračanica Miloš Aritonović.
  • 02.06.2020
Kilometarske kolone na Jarinju
Na prelazu Jarinje već drugi dan su kilometarske kolone kamiona sa srpskim tablicama.
  • 01.06.2020
UNS: Priština da obezbedi slobodan protok srpskih štampanih medija
Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje zbog zabrane distribucije srpske štampe na teritoriji Kosova, koja je usledila posle odluke Vlade u Prištini da zabrani ulazak robe koja na sebi nema naznaku „Republika Kosova“ i poziva Prištinu da bez odlaganja obezbedi slobodan protok srpskih štampanih medija.
  • 01.06.2020