Vesti
Društvo

EU: Otvaranje mosta preko Ibra zavisi od dobre volje

Otvaranje glavnog ibarskog mosta u Kosovskoj Mitrovici i početak radova na njegovom preuređenju zavise od konstruktivnog angažovanja i dobre volje strana uključenih u proces, rečeno je Tanjugu u Kancelariji EU na Kosovu.
EU: Otvaranje mosta preko Ibra zavisi od dobre volje
Glavni most u Kosovskoj Mitrovici(Foto arhiva Kim)

Dogovor o mostu na Ibru, parafiran u Briselu 25. avgusta prošle godine, predviđa rekonstrukciju tog mosta u Kosovskoj Mitrovici i njegovo otvaranje za saobraćaj najkasnije do kraja ovog meseca, kao i  pretvaranje ulice Kralja Petra u ovom gradu u pešačku zonu u istom roku.

"Napredak na revitalizaciji mosta na Ibru u Mitrovici zavisi od konstruktivnog angažovanja i dobre volje strana uključenih u ovaj proces. EU, u ulozi facilitatora", radi sa uključenim stranama kako bi implementirale  ono što je dogovoreno, vodeći ka održivim rešenjima", rečeno je Tanjugu u Kancelariji EU na Kosovu.

Šanse da most na Ibru za saobraćaj bude otvoren u predviđenom roku najkasnije do kraja ovog meseca, onako kako je previđeno Briselskim sporazumom, nisu velike.

Predsatvnici Srba nisu preterano zainteresovani da glavi ibarski most bude otvoren za saobraćaj i podsećaju da su, kada je postignut dogovor o slobodi kretanja - mostu  na Ibru u Kosovskoj Mitrovici, finalizovani i dogovori o energetici, telekomunikacijama i uspostavljanju Zajednice srpskih opština.

Jedan od dvojice srpskih ministara u kosovskoj vladi Ljubomir Marić rekao je Tanjugu da su za Srbe važni svi dogovori i da ostali sporazumi treba da se realizuju, međutim da ne može nešto drugo da bude preče od ZSO.

Gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić rekao je Tanjugu da je posao oko revitalizacije mosta na EU i da je početak radova na mostu povezan sa potpisivanjem Memoranduma o razgraničenju između severne i južne Mitrovice.

“Naš prioritet i cilj je održavanje mira. I dalje želimo da sednemo za sto, nađemo kompromisno", a ne nametnuto rešenje", rekao je Rakić.

Gradonačelnik južnog dela Mitrovice Agim Bahtiri, na pitanje Tanjugovog dopsinika iz ovog grada kada će početi radovi na glavnom ibarskom mostu, kratko je odgovorio: "Kada se steknu uslovi da se to uradi", rekao je Bahtiri.

Bahtiri je dodao da se o ovom razgovara, ali da je odluka da se o ovom pitanju ne izjašnjava, da je potrebno još razgovora i da veruje da će sva pitanja biti rešena.

Glavni ibarski most u Kosovskoj Mitrovici u prošlosti je bio poprište mnogih sukoba Srba i Albanaca na njemu je od 1999. godine registrovano oko hiljadu incidenata.

Most je od 17. oktobra prošle godine zatvoren građevinskim ogradama iza kojih je i dalje Park mira" koji su Srbi postavili sredinom juna 2014. godine.

Most prelaze samo pešaci koristeći malu stazu koja je ostavljena sa jedne strane mosta. Na severnoj strani mosta je statična patrola Kosovske policije, a na južnoj strani nalaze se pripadnici Kfora.Ostale vesti

Skoro rešenje za Gračanku? Jalovište i dalje problem
Najveći ekološki problemi u opštini Gračanica godinama su isti. Meštanima Lapljeg sela poslednjih pet, gorući problem predstavlja zagađena reka Gračanka. Opštinsko odeljenje urbanizma, planiranja i zaštite životne sredine, odlučilo je da Međunarodni dan zaštite životne sredine, ipak obeleži sadnjom cveća u dvorištu Doma kulture u ovom selu.
  • 05.06.2020
U Gračanici formirano komunalno preduzeće
Opština Gračanica nedavno je oformila Javno komunalno preduzeće – Ekologija.
  • 05.06.2020
Ombudsman: Snažnije zalaganje za zaštitu životne sredine
Danas je Međunarodni dan zaštite životne sredine. Institucija Ombudsman upozorava da se Kosovo suočava sa problemima sa vodom, zagađenjem vazduha, upravljanje otpadom, kontrolom buke. „Svi ti ekološki problemi godinama ostaju u skoro istoj fazi“, ističe ombudsman.
  • 05.06.2020
Nakrivljena bandera opasnost po meštane, KEDS ne reaguje
U ulici Kralja Milutina u Gračanici, u blizini kuće porodice Stojković, još pre više od dvadeset dana se nakrivio električni stub koj preti da padne u dvorište. Ova bandera može da izazove veliku opasnost i ugrozi živote gračaničke porodice. Iz KEDS-a ne reaguju, iako su više puta obavešteni o problemu.
  • 05.06.2020
“Ponižavajuća poruka nove Vlade”

Nova vlada Kosova koja se danas sastala po prvi put, poslala je “ponižavajuću i degradirajuću poruku srpskoj zajednici”, time što za srpske novinare, nije obezbedila prevod, kaže Anđelka Ćup.

  • 04.06.2020
Dvadesetak kamiona ušlo na Kosovo sa

Više od 20 kamiona sa srpkom robom ušlo je na Kosovo i Metohiju sa dokumentacijom na kojoj je označena kosovska državnost, preneo je RTS-u Adriatik Staviljeci, portparol carinske službe u Prištini.

  • 04.06.2020