Vesti
Društvo

EU odložila glasanje o opštoj zabrani benzinskih motora

Evropska komisija je pod pritiskom Nemačke odložila glasanje o opštoj zabrani registracije novih automobila sa motorom na unutrašnje sagorevanje od 2035. Odluku o promeni termina glasanja je saopštila Švedska koja u ovom polugođu predsedava Evropskoj uniji.
EU odložila glasanje o opštoj zabrani benzinskih motora
EU je na pritisak Nemačke odložila glasanje o opštoj zabrani novih automobila sa klasičnim motorom od 2035. godine (Foto Julian Stratenschulte/dpa)

Članice EU su u oktobru dogovorile zabranu puštanja u saobraćaj novih automobila koji ispuštaju gasove sa efektom staklene bašte.

Nemački ministar saobraćaja Folker Vising je ove nedelje zapretio vetom ako zabrana ne izuzme motore koji umesto fosilnog sagorevaju klimatski neutralno sintetičko gorivo.

On je glas Berlina uslovio predlogom koji ostavlja vrata otvorenim takvom gorivu, a time i automobilima sa klasičnim motorom.

Za usvajanje dokumenta, neophodna je podrška 15 od 27 članica EU sa najmanje 65 odsto od ukupnog stanovništva. Postojećem predlogu se protive i Italija, Poljska i Bugarska, tako da bez glasa Nemačke predlog ne prolazi.

Dugo se očekivalo da će glasanje, poslednji korak posle dugih pregovora i oktobarskog sporazuma, biti formalnost.

Vising, međutim, navodi da Evropska komisija uopšte nije reagovala na zahtev Nemačke da predloži rešenje sa takozvanim e-gorivom, mada su se članice još ranije, u junu, o tome dogovorile.Ostale vesti

Odbor za kulturu i informisanje uklonio tačku ’’Stanje novinarstva u Srbiji’’ sa dnevnog reda
O stanju u novinarstvu u Srbiji se na današnjoj sednici Odbora za kulturu i informisanje nije govorilo jer je, na predlog potpredsednika Odbora Nebojše Bekareca, ova tema skinuta sa dnevnog reda. Podpredsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Slobodan Ćirić i predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić, koji su danas trebali da govore na ovu temu, kao i predsednik Odbora Siniša Кovačević, napustili su sednicu kada je ova odluka doneta.
  • 17.03.2023
Joanikije: Neprihvatljiv francusko-nemački predlog, tretira Kosovo kao nezavisno
Mitropolit Crnogorsko primorski Srpske pravoslavne crkve Joanikije rekao je da je predlog francusko-nemačkog sporazuma neprihvatljiv, ako je definisan kao okvir za dalje pregovore o statusu Kosova i Metohije, a u njemu se Kosovo tretira kao nezavisna država.
  • 17.03.2023
’’Još se nismo oporavili od 17. marta 2004. godine na Kosovu’’
Novinarka Radija Kim Zorica Vorgučić izjavila je za N1 opisujući dešavanja 17. marta 2004. na Kosovu da je to veoma stresni događaj koji joj je obeležio život. "Taj događaj se duboko urezao u moje sećanje kao jedan od najstrašnijih koji su doživeli Srbi sa Kosova. Mislim da se nismo još uvek oporavili od tog datuma. To je bio i pokretač za iseljavanje Srba, posebno kada je u pitanju Čaglavica. Ljudi su bili uplašeni i nisu znali šta će im se desiti", istakla je Vorgučić.
  • 16.03.2023
Dodeljene novinarske nagrade za priče o multietničkom suživotu na Kosovu i u Srbiji

Drugu godinu zaredom Inicijativa za mirne promene (PCi) dodelila je medijske nagrade novinarima za priče o suživotu na Kosovu i u Srbiji. Dodela priznanja organizovana je istovremeno u Prištini i Beogradu.

  • 16.03.2023
Aprila druga licitacija imovine Privredne komore KiM

Deo objekta u Kosovskoj Mitrovici, čiji je vlasnik Privredna komora Kosova i Metohije, 11. aprila biće ponovo predmet licitacije.

  • 15.03.2023
Završna konferencija „Nedelja žena“

Drugi i završni dan desete po redu Nedelje žena u organizaniji Nacionalnog demokratskog instituta počeo je panelom „Integrisanje pristupa 50/50 u stranačkim strukturama“ na kojem je govorio predsednik Demokratske stranke Kosova Memlji Krasnići. On je govorio o rodnoj ravnopravnosti u stranci koju vodi. Krasnići je rekao da se lično zalaže za pristup PDK 50/50 i dodao da i druge političke partije treba da usvoje sličnu platformu.

  • 15.03.2023