Vesti
Društvo

EU: Nekažnjivost zločina nad novinarima mora prestati

Visoki predstavnik EU Žozep Borel i potpredsednica Evropske komisije Vera Jurova pozvali su države članice da sprovedu nezavisne, nepristrasne i efikasne istrage zločina nad novinarima i izrazili očekivanje da će i zemlje kandidati za članstvo u EU usvojiti evropske standarde za poboljšanje bezbednosti novinara.
EU: Nekažnjivost zločina nad novinarima mora prestati
Ilustracija (Foto istock)

"Nekažnjivost zločina nad novinarima mora prestati. Pravda mora biti zadovoljena", saopštili su Borel i Jurova uoči Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, koji se obeležava danas, 2. novembra. U zajedničkom saopštenju se ističe važnost izveštavanja o ratu u Ukrajini i rizici sa kojima se novinari suočavaju širom sveta.

"Novinari su naše oči i uši koje izveštavaju iz konfliktnih zona. Oni dovode svoj život u opasnost da bi informisali šta se dešava na terenu. Njihovi tačni, nepristrasni medijski izveštaji služe osnovnom javnom interesu: izveštaji, slike i vesti sa terene mogu imati odlučujući uticaj na razvoj i ishod oružanih sukoba", istakli su Borel i Jurova.

Zbog toga je, naveli su, novinarski rad često namerno ometan u oružanim sukobima, a medijski radnici su suočeni sa uskraćivanjem pristupa informacijama, cenzurom i uznemiravanjem, kao i pritvaranjem i brutalnim napadima.

Evropski zvaničnici su podsetili da je u Ukrajini nekoliko novinara i medijskih radnika ubijeno ili ranjeno, pri čemu su ponekad bili ciljana meta, dok su "dokumentovali istinu o zverstvima koja su činili ruski vojnici u Putinovom agresorskom ratu protiv Ukrajine".

"Njihov rad je od suštinskog značaja, pošto ruski režim vodi globalnu kampanju dezinformisanja o realnosti rata", istakli su u saopštenju, podsetivši da namerno usmeravanje napada na novinare, kao i civile, predstavlja ratni zločin.

Borel i Jurova su dodali da su novinari širom sveta žrtve zločina iz mržnje, onlajn uznemiravanja, meta špijunskih softvera, pa čak i ubijani.

"Moramo da okončamo nekažnjivost ovih zločina i podržimo ljudska prava i vladavinu prava pružanjem pravde žrtvama. Tokom proteklih 10 godina, za 80 odsto ubistava novinara širom sveta niko nije odgovarao", istakli su Borel i Jurova.

Novinari u EU se takođe mogu suočiti sa teškim uslovima, naveli su evropski zvaničnici, dodajući da se od zemalja članica očekuje da poštuju preporuku Evropske komisije o bezbednosti novinara, usvojenu 2021.

"Od država kandidata i zemalja u susedstvu se takođe očekuje da usvoje ove standarde", navodi se u saopštenju.

Novi Zakon o slobodi medija ima za cilj da zaštiti nezavisnost i pluralizam medija i da podrži novinare, omogućavajući im da pozivaju na odgovornost one koji su na vlasti, bez straha ili naklonosti.

U saopštenju se dodaje i da je Komisija preduzela mere u borbi protiv strateških tužbi protiv javnog istupanja (SLAPP) kojima se vrši pritisak na novinare kako bi se ućutkali.

"Ovi zakonodavni predlozi treba da budu usvojeni što pre kako bi se poboljšalo okruženje u kojem rade novinari i mediji", naveli su Borel i Jurova i pozvali države da istraže i procesuiraju sva krivična dela počinjena protiv novinara nepristrasno, nezavisano, efikasno, transparentno i blagovremeno.

U saopštenju se dodaje da se u EU tokom proteklih godina beleži sve veći broj fizičkih, pravnih i onlajn pretnji i napada na novinare i druge medijske profesionalce, a da je posebno zabrinjavajuće kada političari ili moćne javne ličnosti iniciraju ovakve napade.Ostale vesti

Istraživanja: Nizak stepen poverenja u političare
Podaci dobijeni iz ovogodišnjeg istraživanja NVO Aktiv, “Analiza trendova - Stavovi srpske zajednice na Kosovu” pokazuju da je zadovoljstvo trenutnom političkom, ekonomskom i bezbednosnom situacijom veoma nisko. U poslednje dve godine poverenje prema političarima se dodatno urušilo. Ispitanici, njih 67 odsto kaže da na Kosovu ne postoje političke partije ili političari kojima veruju.
  • 28.11.2022
Dan zastave Albanije
Albanci širom sveta danas obeležavaju Dan zastave, odnosno 110. godišnjicu nezavisnosti Albanije. Na Kosovu se ovaj datum obeležava kao nacionalni praznik, pa većina javnih ustanova ne radi.
  • 28.11.2022
Nema više pola meseca odmora za lekare u srpskim sredinama – ukidaju se smene 15/15?

Lekari u zdravstvenim ustanovana koje na Kosovu rade u sistemu Republike Srbije obavešteni su pre nekoliko dana da im se od ponedeljka 28.11.2022. godine ukida rad po smenama po dosadašnjem principu 15/15 ( 15 dana rade, a 15 odmaraju).

  • 27.11.2022
Srbija postala članica Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju
Na sastanku Ministarskog saveta Globalnog partnerstva za veštačku inteligenciju u Tokiju ove nedelje, Srbija je konsenzusom izabrana za članicu, saopšteno je iz Vlade Republike Srbije.
  • 27.11.2022
Kišne šahte na meti lopova

Duž puta Gračanica - Laplje Selo - Čaglavica otvorene su 34 slivne šahte koje, u stanju u kakvom su, predstavljaju opasnost za vozače na putu, ali i pešake. Nadležni obećavaju rešenje problema do kraja godine.

  • 25.11.2022
Lik Rite Ore na poštanskim markama
Pevačica Rita Ora, koja je rođena u Prištini, postala je deo riznice poštanskih maraka Pošte Kosova.
  • 25.11.2022