Vesti
Društvo

EU i UNDP finansiraju restauraciju kuće nacističkog kolaboranta u Mitrovici

Kosovsko ministarstvo kulture, omladine i sporta, Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Kancelarija Evropske unije na Kosovu ove nedelje započeli su "restauratorske radove na jednom od najistaknutijih lokaliteta kulturnog nasleđa u Mitrovici, kući Džafera Deve" – istaknutog nacističkog kolaboranta odlikovanog od strane Hitlera.
 • 04.02.2022
 • 14:02 h
 • Društvo
 • izvor: Kim, autor Milica Radovanović
 • komentara:
 • pregleda: 1593
EU i UNDP finansiraju restauraciju kuće nacističkog kolaboranta u Mitrovici
Ekipa UNDP-a i Kancelarije EU na Kosovu ispred kuće Džafera Deve u Mitrovici (Foto Fejsbuk@UNDP)

Projekat koji sprovodi UNDP "Kulturno nasleđe kao pokretač dijaloga među zajednicama i socijalne kohezije" nastoji da ovu kuću sagrađenu 1930. pretvori u Regionalni centar za kulturno nasleđe u Mitrovici u kom će, između ostalog, moći da se organizuju kulturne aktivnosti.

Međutim, zdanje austrijskih arhitekata i budući kulturni centar zapravo je kuća istaknutog kvislinškog gradonačelnika Kosovske Mitrovice i ministra unutrašnjih poslova Albanije za vreme nemačke okupacije.

U obelodanjenoj arhivi američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) naslovljenoj "Nazi War Crime Disclosure Act" navodi se da je Deva u Beogradu, u leto 1943. dobio instrukcije Nemačke vrhovne komande za Balkan da oformi vladu koja će voditi računa da ciljevi Nemačke ne budu ometeni, a već oktobra iste godine postao je ministar unutrašnjih poslova u Tirani. Isti izvori navode i da ga je Hitler odlikovao 1944. godine ali ga i označavaju kao jednog od nalogodavaca ubistva preko 80 građana Tirane zbog sumnje da su antifašisti.

"Jedan broj ključnih pozicija bio je rezervisan za ljude na koje su Nemci mogli u potpunosti da se oslone. Džafer Deva, ministar unutrašnjih poslova, na primer, bio je otvoreno pro-nemački Albanac, koji je bio posebno aktivan u regrutovanju za kvislinške snage. I on i premijer Redžep Mitrovica bili su starosedeoci prisajedinjene teritorije (Kosova)", navodi se u arhivskom dokumentu obaveštajne agencije SAD tokom Drugog svetskog rata (OSS).

Deva je takođe poznat i po aktivnoj ulozi u regrutovanju boraca u ozloglašenu SS divizuju "Skenderbeg".

Upitali smo Ministarstvo omladine kulture i sporta, UNDP i kancelarije EU na Kosovu da li su bili svesni uloge Džafera Deve tokom Drugog svetskog rata kada su odlučili da podrže restauratorske radove, da li je ova činjenica razmotrena pre donošenja odluke i šta je bio razlog da se nastavi sa projektom.

Do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovor ni sa jedne adrese.

 Ostale vesti

Ko je Redž Šoši sa kojim Opština Gračanica razmenjuje zemlju?
Zemljište koje Opština Gračanica planira da razmeni sa biznismenom Redžom Šošijem, nalazi se tik do Badovačkog, odnosno Gračaničkog jezera. Šoši je, prema pisanju RSE, već imao razmene zemljišta i sa Opštinom Priština.
 • 05.10.2022
Istekao rok za prijave kandidata za direktora “Inex Šar planina Brezovica”
Rok za prijave na konkurs za radno mesto upravnog direktora “Društvenog preduzeća Inex Šar planina Brezovica” istekao je juče u 16 časova.
 • 05.10.2022
Poziv studentima da nastave školovanje u Mitrovici
Rektorski kolegijum Univerziteta u Prištini (sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici) pozvao je brucoše iz centralne Srbije koji su položili prijemni ispit, a zbog prekomernog broja ne mogu da upišu fakultete na kojima su se prijavili, da to učine na nekom od fakulteta u Kosovskoj Mitrovici.
 • 04.10.2022
U prihvatilištu u Mramoru boravi 20 medveda i lav
Prihvatilište za medvede, smešteno kraj Badovačkog jezera u selu Mramor, trenutno pruža utočište za 20 mrkih medevda, spašenih iz zarobljeništva, ali i jednog lava koji je ilegalno stigao na Kosovo.
 • 04.10.2022
Manastir Visoki Dečani nagrađen na Novosadskom sajmu za proizvode od tamajana
Različiti proizvodi i kozmetički preparati od prirodnog tamjana koje proizvodi manastir Visoki Dečani, nagrađeni su na Novosadskom međunarodnom sajmu „Lorist“, održanom od 28. septembra do 2. oktobra 2022. godine.
 • 04.10.2022
Osmaci do kraja decembra mogu izabrati predmet za završni ispit
Učenici koji završavaju osmi razred ove školske godine do 30. decembra mogu da izaberu koji će test raditi kao treći na završnom ispitu, saopštilo je Ministarstvo prosvete.
 • 04.10.2022