Vesti
Društvo

EU i UNDP finansiraju restauraciju kuće nacističkog kolaboranta u Mitrovici

Kosovsko ministarstvo kulture, omladine i sporta, Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Kancelarija Evropske unije na Kosovu ove nedelje započeli su "restauratorske radove na jednom od najistaknutijih lokaliteta kulturnog nasleđa u Mitrovici, kući Džafera Deve" – istaknutog nacističkog kolaboranta odlikovanog od strane Hitlera.
 • 04.02.2022
 • 14:02 h
 • Društvo
 • izvor: Kim, autor Milica Radovanović
 • komentara:
 • pregleda: 2047
EU i UNDP finansiraju restauraciju kuće nacističkog kolaboranta u Mitrovici
Ekipa UNDP-a i Kancelarije EU na Kosovu ispred kuće Džafera Deve u Mitrovici (Foto Fejsbuk@UNDP)

Projekat koji sprovodi UNDP "Kulturno nasleđe kao pokretač dijaloga među zajednicama i socijalne kohezije" nastoji da ovu kuću sagrađenu 1930. pretvori u Regionalni centar za kulturno nasleđe u Mitrovici u kom će, između ostalog, moći da se organizuju kulturne aktivnosti.

Međutim, zdanje austrijskih arhitekata i budući kulturni centar zapravo je kuća istaknutog kvislinškog gradonačelnika Kosovske Mitrovice i ministra unutrašnjih poslova Albanije za vreme nemačke okupacije.

U obelodanjenoj arhivi američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) naslovljenoj "Nazi War Crime Disclosure Act" navodi se da je Deva u Beogradu, u leto 1943. dobio instrukcije Nemačke vrhovne komande za Balkan da oformi vladu koja će voditi računa da ciljevi Nemačke ne budu ometeni, a već oktobra iste godine postao je ministar unutrašnjih poslova u Tirani. Isti izvori navode i da ga je Hitler odlikovao 1944. godine ali ga i označavaju kao jednog od nalogodavaca ubistva preko 80 građana Tirane zbog sumnje da su antifašisti.

"Jedan broj ključnih pozicija bio je rezervisan za ljude na koje su Nemci mogli u potpunosti da se oslone. Džafer Deva, ministar unutrašnjih poslova, na primer, bio je otvoreno pro-nemački Albanac, koji je bio posebno aktivan u regrutovanju za kvislinške snage. I on i premijer Redžep Mitrovica bili su starosedeoci prisajedinjene teritorije (Kosova)", navodi se u arhivskom dokumentu obaveštajne agencije SAD tokom Drugog svetskog rata (OSS).

Deva je takođe poznat i po aktivnoj ulozi u regrutovanju boraca u ozloglašenu SS divizuju "Skenderbeg".

Upitali smo Ministarstvo omladine kulture i sporta, UNDP i kancelarije EU na Kosovu da li su bili svesni uloge Džafera Deve tokom Drugog svetskog rata kada su odlučili da podrže restauratorske radove, da li je ova činjenica razmotrena pre donošenja odluke i šta je bio razlog da se nastavi sa projektom.

Do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovor ni sa jedne adrese.

 Ostale vesti

Nezadovoljni građani traže poništavanje konkusa o dodeli stanova

Tridesetak građana centralnog Kosova koji su konkurisali za dodelu stambenih jednica na osnovu Javnog poziva Opštine Gračanica objavljenog marta ove godine, okupilo se ispred ove lokalne samouprave kako bi izrazili nezadovoljstvo objavljenom listom dobitnika i zatražili njeno poništavanje. Oni su se sastali sa predstavnicima lokalne samouprave koji su ih pozvali da ulože žalbu.

 • 04.10.2023
Elek: Ponestaju lekovi, nema fizioloških rastvora i vakcina za najmlađe

Direktor Kliničko-bolničkog centra (KBC) Kosovska Mitrovica Zlatan Elek rekao je da na severu Kosova ponestaje lekova, jer je zabrana za uvoz iz Srbije na snazi od sredine juna.

 • 04.10.2023
Prelaz Brnjak potpuno otvoren za saobraćaj

Prelaz Brnjak na severu Kosova, otvoren je za saobraćaj u oba pravca, potvrdio je za Kim radio zamenik direktora Policije za Region sever Veton Eljšani. Ovaj prelaz je bio zatvoren deset dana.

 • 04.10.2023
Nezadovoljstvo zbog dodele stanova, na listi dobitnika i lekari i oni koji su prodali imovinu
Spisak dobitnika stanova na teritoriji opštine Gračanica objavljen je juče zvanično, a u javnosti je procurio dan ranije. Osim socijalno ugroženih i mladih roditelja koji nemaju rešeno stambeno pitnaje, među dobitnicima su brojni lekari i drugi zdravstveni radnici, ali i ljudi koji su prodali svoje kuće. Kandidati čije je zahteve opštinska komisija odbacila su nezadovoljni ovakvom raspodelom.
 • 04.10.2023
Peć: Najava novih investicija u prirodne lepote i kulturu
Grad Peć sa okolinom ima veliki turistički potencijal, upravo zbog svog geografskog položaja jer se nalazi okružen planinama.
 • 03.10.2023
Srbi na severu strahuju od posledica sukoba u Banjskoj
Ni nakon devet dana od sukoba naoružane grupe Srba koju je, kako je potvrđeno, predvodio Milan Radoičić i Kosovske policije u Banjskoj, i dalje se traže odgovori zašto došlo do ovakve situacije u trenutku kada su, čini se, Srbi bili u povoljnijom poziciji zbog prethodnih poteza kosovske vlade. Srbi sa severa se plaše posledica i novih incidenata a pojedini situaciju upoređuju sa onom u Nagorno Karabahu.
 • 03.10.2023