Vesti
Društvo

Etno manifestacija i sajam meda na Gospojinu

Povodom obeležavanja velikog praznika Gračanice, Velike Gospojine, sutra će se ispred opštine održati duhovno-kulturna etno manifestacija „Gračaničko prelo“, ali i Treći međuopštinski sajam meda.
Etno manifestacija i sajam meda na Gospojinu
Sa sajma meda (Foto Kim arhiva)

Istog dana, na praznik Uspenja Presvete Bogorodice ili Velike Gospojine, biće obeleženo i 700 godina od nastanka monumentalne crkve posvećene Blagoveštanju Bogorodičinom.

Manifestacija "Gračaničko prelo" i Sajam meda će početi u 16 časova, saopšteno je iz Turističke organizacije Gračanice.

„Glavni cilj manifestacije je da se na trenutak podsetimo onih pravih duhovnih i tradicionalnih vrednosti. Da se otrgne od zaborava sve ono što vekovima unazad predstavlja naš narod, tradiciju, običaje i kulturu“, navode iz TOG-a.

Kako je najavljeno, posetioce očekuje i izložba domaće radinosti, a na istom mestu biće i folklora, izložbe hrane i pića, meda.

 Ostale vesti

Školama na severu Kosova donacija od tri miliona dinara
Školama na severu Kosova danas je uručena donacija u vrednosti od oko tri miliona dinara, a koju je obezbedila Fondacija za decu i mlade "Gnezdo" Grada Beograda.
  • 20.05.2022
Jevtić sa Devenportom o rešavanju problema u opštini Štrpce
Šef misije OEBS-a na Кosovu, ambasador  Majkl Devenport posetio je danas opštinu Štrpce i tom prilikom se sastao sa predsednikom opštine Daliborom Jevtićem. 
  • 20.05.2022
Eparhija raško-prizrenska traži efikasnu vladavinu prava za SPC

Eparhija raško-prizrenska izražava duboku zabrinutost zbog nepoštovanja odluke Ustavnog suda u Prištini koji je 20. maja 2016. godine pravosnažno i konačno potvrdio vlasništvo manastira Visoki Dečani na prostoru od 24 hektara zemlje koja okružuje manastir.

  • 20.05.2022
Festival ’’Mirdita, Dobar dan’’ od 25. maja u Beogradu
Ovogodišnje, deveto izdanje festivala “Mirëdita, Dobar dan!” biće otvoreno u sredu, 25. maja u 18:00 časova izložbom “Sve naše suze”, a festivalski program trajaće do 28. maja na nekoliko lokacija u Beogradu, saopštili su danas organizatori.
  • 20.05.2022
Četvrt veka Katedre za psihologiju Filozofskog fakulteta PU

Katedra za psihologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, obeležila je danas prigodnim programom 25 godina postojanja.

  • 19.05.2022
Predstavljena Platforma za izgradnju poverenja na Kosovu

Platforma za izgradnju poverenja na Kosovu koja je nastala u saradnji NVO Nova duštvena inicijativa, Open Data Kosovo i Alternativa predstavljena je sinoć u hotelu Emerald u Čaglavici.

  • 19.05.2022