Vesti
Društvo

ERP otvara humanitarni punkt i u Leposaviću

Eparhija Raško – prizrenska nastavlja sa deljenjem pomoći. Posle Banjske i Kosovske Mitrovice, danas se otvara humanitarni punkt i u Leposaviću.
ERP otvara humanitarni punkt i u Leposaviću
Humanitarni punkt (Foto ERP)

Pomoć za 192 porodice, u vidu hrane i higijenskih sredstava, preko hrama Sv. Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici i manastira Banjska, podeljena je u toku prva dva dana akcije – 3. i 4. jula. Reč je uglavnom o starim i bolesnim ljudima, porodicama sa više dece, mladim ljudima bez zaposlenja kao i drugim socijalno ugroženim kategorijama stanovništva.

Prema rečima oca Staniše Arsića, koji rukovodi akcijom distribucije ove pomoći, 3. jula podeljeno je ukupno: 200 litara ulja, 200 kilograma šećera, 200 kilograma soli, 200 kilograma pasulja, 350 kilograma krompira, 408 pakovanja makaroni, 200 kilograma pirinča, 1000 kutija sardine, 200 litara šampona i 228 flaša vode za 143 porodice.

Narednog dana, 4. jula: 150 litara ulja, 100 kilograma pasulja, 280 kilograma kupusa i 5 paketa sardina obezbeđeno je za 49 porodica.

Na apel za prikupljanje pomoći do sada su se odazvali brojni episkopi Srpske pravoslavne crkve i pojedinci širom sveta.

Iz Eparhije Raško- prizrenske, podsećaju, da iako su prodavnice na Severu Kosova otvorene već danima, ipak se i dalje oseća nestašica osnovnih namirnica kao i da je situacija neizvesna.Ostale vesti

Zahvalnica za doprinos u borbi protiv Kovida 19
Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj Republike Srbije dodelio je nevladinoj organizaciji "Mlada aktivna Gračanica" zahvalnicu za doprinos u inicijativi "Budi i ti heroj" koju je pokrenulo u cilju sprečavanja širenja i suzbijanja zarazne bolesti Кovid-19.
  • 03.06.2020
Direktorima škola zabranjeno da daju izjave za medije?
Škole na centralnom Kosovu koje rade po obrazovnom sistemu Ministarstva prosvete Republike Srbije počele su da rade ali ne u punom kapacitetu, kao pre pandemije koronavirusa. U toku su pripreme za maturske ispite.
  • 03.06.2020
Više albanskih i srpskih nevladinih organizacija pozivaju na zaustavljanje javnog linča aktiviste za ljudska prava Škeljzena Gašija koji je nedavno zatražio odgovornost bivših pripadnika OVK i pravdu za nealbanske žrtve.
  • 03.06.2020
Aktiv: Omogućiti informacije na srpskom jeziku

Nevladina organizacija Aktiv traži od Ministarstva unutrašnjih poslova i Policije Kosova da bez odlaganja obezbedi zvaničan prevod obaveštenja na srpski jezik, kako bi se otklonile sve nedoumice u vezi sa ulaskom građana na Kosovo.

  • 03.06.2020
Protest ispred Skupštine Kosova
Nekoliko stotina građana okupilo se ispred skupštine Kosova kako bi protestovali zbog održavanja vanredne sednice na kojoj bi trebalo da se izabere nova vlada premijera Avdulaha Hotija.
  • 03.06.2020
Jalovište: Vetar raznosi otrovnu prašinu
Rudnici Ajvalija, Kišnica i Novo Brdo u blizini Gračanice, koji pripadaju jedinstvenom sistemu „Trepča“, zatvoreni su još devedesetih godina prošlog veka ali otpad iz njih i danas predstavlja opasnost po ljude, biljni i životinjski svet. 
  • 03.06.2020