ERP o medijskim napadima na vladiku Teodosija

Eparhija raško-prizrenska oglasila se povodom kleveta objavljenih od strane TV Most protiv episkopa Teodosija. Njihovu "vest" Pink dodatno "začinio".

Podeli ovaj članak sa:
 • Vladika Teodosije (Foto arhiva Kim)

"TV Most iz (Kosovske) Mitrovice je juče, 21. marta, objavila očigledno politički naručenu vest pod nazivom ’Vladika SPC u tajnosti primio komandanta prištinskih specijalaca’ u kojoj je najgrubljim klevetama napadnuta ličnost Episkopa Raško-prizrenskog Teodosija i ugled SPC. Vest TV Mosta objavio je na još maliciozniji način Pink", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu ERP.
 
Dalje se dodaje da "nije reč o nikakvom ’tajnom sastanku’ već o razgovoru koji je sa ministrom unutrašnjih poslova iz Prištine održan u prisustvu predstavnika misije OEBS u gostoprimci manastira Gračanica 1. marta ove godine, a povodom nedavnih pretnji deportacijom pojedinim kliricima Eparhije Raško-prizrenske".

"Budući da srpski predstavnici, koji inače i dalje učestvuju u radu institucija u Prištini, nisu do sada pokazali ni minimum brige za ove pretnje o kojima je već obaveštavana javnost, episkop Teodosije je radi zaštite svog monaštva i sveštenstva zatražio direktan sastanak sa prištinskim ministrom uz posredovanje misije OEBS-a. Cilj ovog sastanka je bio da se omogući normalno izdavanje dozvola za boravak onim kliricima Eparhije raško-prizrenske koji nemaju kosovska dokumenta i da se klirici poštede zastrašivanja deportacijom od strane pripadnika kosovskog MUP-a. Na sastanku su dobijene garancije da se ovakvi događaji ubuduće neće ponavljati", stoji u saopštenju.
 
Nesporazumi oko izdavanja dozvola za boravak kulminirali su početkom ove godine kada je monahu Antoniju iz manastira Zočište, umesto rutinskog produžetka dozvole za boravak, u kancelariji MUP-a u Prištini saopšteno da će uskoro biti deportovan sa Kosova i Metohije jer je posedovao srpski pasoš Koordinacione uprave za KiM. Ovim slučajem su se odmah pozabavili i međunarodni predstavnici, posebno iz misije OEBS-a, koja je i predložila organizovanje sastanka.
 
"Nažalost, svedoci smo da se napori episkopa Teodosija u borbi za opstanak sveštenstva, monaštva i vernog naroda naše Crkve na Kosovu i Metohiji i dalje koriste kao politička meta onih koji, umesto da predstavljaju svoj narod, rade za uske političke i lične interese. Već mesecima po narudžbama istih nalogodavaca u medijima se blati Eparhija Raško-prizrenska zbog svog glasnog protivljenja politici podele i priznanja Kosova i Metohije i svedočenja jasnog stava svih episkopa SPC izraženog u Saborskim saopštenjima SPC i u maju i u novembru prošle godine", saopštila je ERP.
 
"Svedoci smo takođe i žalosne činjenice da TV Most, koji se inače direktno finansira iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju, i koji bi trebalo da objektivno informiše narod i radi u interesu njegovog opstanaka, biva korišćena za jeftine političke obračune, stvaranje podela u narodu i podrivanje ugleda SPC. Ova tabloidska vest TV Mosta o famoznom „tajnom sastanku“, nažalost je, bez ikakve provere sa predstavnicima Eparhije po političkom nalogu odmah objavljena i od strane pojedinih drugih medija u Srbiji, koji su na taj način pokazali tužno i zabrinjavajuće odsustvo elementarne novinarske etike i profesionalnosti", zaključuje se u saopštenju ERP.

Ostale vesti

 • Testom iz srpskog jezika počelo polaganje male mature

  Testom iz srpskog jezika počelo polaganje male mature

  Budući srednjoškolci su danas polagali ispit iz srpskog, odnosno maternjeg jezika. Sutra je test iz matematike, a u sredu kombinovani test. U osnovnoj školi “Miladin Mitić" u Lapljem Selu test iz srpskog jezika i književnosti polagalo je 54 učenika.

 • Rakočević: Mir nije sačuvan

  Rakočević: Mir nije sačuvan

  Direktor Doma kulture u Gračanici Živojin Rakočević rekao je, gostujući u emisiji "Slobodno srpski", da je 20 godina od dolaska međunarodnih snaga na Kosovo, period koji „nikog na Kosovu nije posebno usrećio“.

 • „Pčelarstvo nije lak posao“

  „Pčelarstvo nije lak posao“

  Siniša Đorđević se bavi se pčelarstvom četiri godine. Sve je počelo kao hobi, sa nekoliko košnica. Trenutno ih, na tihom i mirnom mestu, među livadama i šumarcima u Sušici kraj Gračanice ima više od 20.

 • U Mitrovici ponovo truju pse i mačke

  U Mitrovici ponovo truju pse i mačke

  Kosovska Mitrovica već godinama unazad ima problem sa napuštenim životinjama, koji se nažalost rešava na nehuman način. Poslednjih dana na ulicama Mitrovice, po dojavama građana, pronađen je veliki broj pasa i mačaka koji su otrovani. Iz udruženja “Šapa“ poručuju da se mora naći drugo rešenje.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane