ERP o medijskim napadima na vladiku Teodosija

Eparhija raško-prizrenska oglasila se povodom kleveta objavljenih od strane TV Most protiv episkopa Teodosija. Njihovu "vest" Pink dodatno "začinio".

Podeli ovaj članak sa:
 • Vladika Teodosije (Foto arhiva Kim)

"TV Most iz (Kosovske) Mitrovice je juče, 21. marta, objavila očigledno politički naručenu vest pod nazivom ’Vladika SPC u tajnosti primio komandanta prištinskih specijalaca’ u kojoj je najgrubljim klevetama napadnuta ličnost Episkopa Raško-prizrenskog Teodosija i ugled SPC. Vest TV Mosta objavio je na još maliciozniji način Pink", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu ERP.
 
Dalje se dodaje da "nije reč o nikakvom ’tajnom sastanku’ već o razgovoru koji je sa ministrom unutrašnjih poslova iz Prištine održan u prisustvu predstavnika misije OEBS u gostoprimci manastira Gračanica 1. marta ove godine, a povodom nedavnih pretnji deportacijom pojedinim kliricima Eparhije Raško-prizrenske".

"Budući da srpski predstavnici, koji inače i dalje učestvuju u radu institucija u Prištini, nisu do sada pokazali ni minimum brige za ove pretnje o kojima je već obaveštavana javnost, episkop Teodosije je radi zaštite svog monaštva i sveštenstva zatražio direktan sastanak sa prištinskim ministrom uz posredovanje misije OEBS-a. Cilj ovog sastanka je bio da se omogući normalno izdavanje dozvola za boravak onim kliricima Eparhije raško-prizrenske koji nemaju kosovska dokumenta i da se klirici poštede zastrašivanja deportacijom od strane pripadnika kosovskog MUP-a. Na sastanku su dobijene garancije da se ovakvi događaji ubuduće neće ponavljati", stoji u saopštenju.
 
Nesporazumi oko izdavanja dozvola za boravak kulminirali su početkom ove godine kada je monahu Antoniju iz manastira Zočište, umesto rutinskog produžetka dozvole za boravak, u kancelariji MUP-a u Prištini saopšteno da će uskoro biti deportovan sa Kosova i Metohije jer je posedovao srpski pasoš Koordinacione uprave za KiM. Ovim slučajem su se odmah pozabavili i međunarodni predstavnici, posebno iz misije OEBS-a, koja je i predložila organizovanje sastanka.
 
"Nažalost, svedoci smo da se napori episkopa Teodosija u borbi za opstanak sveštenstva, monaštva i vernog naroda naše Crkve na Kosovu i Metohiji i dalje koriste kao politička meta onih koji, umesto da predstavljaju svoj narod, rade za uske političke i lične interese. Već mesecima po narudžbama istih nalogodavaca u medijima se blati Eparhija Raško-prizrenska zbog svog glasnog protivljenja politici podele i priznanja Kosova i Metohije i svedočenja jasnog stava svih episkopa SPC izraženog u Saborskim saopštenjima SPC i u maju i u novembru prošle godine", saopštila je ERP.
 
"Svedoci smo takođe i žalosne činjenice da TV Most, koji se inače direktno finansira iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju, i koji bi trebalo da objektivno informiše narod i radi u interesu njegovog opstanaka, biva korišćena za jeftine političke obračune, stvaranje podela u narodu i podrivanje ugleda SPC. Ova tabloidska vest TV Mosta o famoznom „tajnom sastanku“, nažalost je, bez ikakve provere sa predstavnicima Eparhije po političkom nalogu odmah objavljena i od strane pojedinih drugih medija u Srbiji, koji su na taj način pokazali tužno i zabrinjavajuće odsustvo elementarne novinarske etike i profesionalnosti", zaključuje se u saopštenju ERP.

Ostale vesti

 • Za barjaktara na mitingu u Beogradu najviše novca

  Za barjaktara na mitingu u Beogradu najviše novca

  Društvenim mrežama od sinoć kruži spisak ljudi iz Kosovske Mitrovice sa zaduženjima za predstojeći skup „Budućnost Srbije“ koji u Beogradu organizuje SNS. Prema ovom dokumentu „barjaktar“, odnosno čovek koji će nositi stranačku ili državnu zastavu dobija najviše novca.

 • Škole će sutra raditi normalno?

  Škole će sutra raditi normalno?

  Zbog najavljenog mitinga "Buducnost Srbije" koji će sutra biti organizovan u Beogradu, poslednjih dana se spekulisalo da li će škole u opštini Gračanica raditi po planu.

 • Kancelarija za KiM najavila ulaganja u poljoprivredu

  Kancelarija za KiM najavila ulaganja u poljoprivredu

  Pomoćnik direktora Kancelarije za KiM dr Zoran Bojović, u okviru „Dana otvorenih vrata Kancelarije za KiM“, sastao se danas sa privrednicima i poljoprivrednicima iz Kosovskog Pomoravlja u Domu kulture u Ranilugu. Cilj sastanka bio je jačanje privrednih aktivnosti i poljoprivrede na Kosovu i Metohiji.

 • Letnji kamp „Žene u nauci“: Prilika za nova znanja

  Letnji kamp „Žene u nauci“: Prilika za nova znanja

  Na Kosovu će ovog leta biti održan kamp „Žene u nauci“ (Wi-Sci) namenjen devojkama od 15 do 18 godina sa Kosova, iz Srbije, Severne Makedonije i SAD. Rok za prijavu zainteresovanih ističe 21. aprila, a odabrane polaznice će imati prilike da o novim znanjima i tehnologijama slušaju i predavanja stručnjaka iz Intela.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane